用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 培僑
go

SFA VS 培僑  

升中亮麗VS 一條龍

應該點選擇好呢?

中女 發表於 22-11-25 23:36
升中亮麗VS 一條龍

應該點選擇好呢?
2年前有呢兩個offer  選了pkc無留sfa  (但最後又去了另一間)

muimui125 發表於 22-11-26 00:27
2年前有呢兩個offer  選了pkc無留sfa  (但最後又去了另一間)

去另一間是有更好offer?
不过好过PK应該唔会好多了吧???

中女 發表於 22-11-25 23:36
升中亮麗VS 一條龍

應該點選擇好呢?
想入神校/1A/1B?

eit2003 發表於 22-11-26 00:31
想入神校/1A/1B?

小朋友谷得,好鐘意讀書,英文不錯。但大部分都話有龍讀龍。。但培僑又好像是中小,以普通話教授為多。。d群組又講到SFA 超級谷。。又講到無哂童年又剩⋯⋯
所以唔知點選擇

中女 發表於 22-11-26 02:07
小朋友谷得,好鐘意讀書,英文不錯。但大部分都話有龍讀龍。。但培僑又好像是中小,以普通話教授為多。。d ...

培僑小朋友都係英文好好 學校要求每天返學要學生帶書閱讀,小一/二 同學睇緊哈利波特書,同埋班主任是雙班主任,其中一個班主任是外籍老師

視乎小朋友/家長對培中有幾滿意

如果鬥心夠+目標係神校/B1A就SFA

穩穩陣陣就培僑

個人覺得 SFA > 培僑

小朋友谷得,好鐘意讀書,英文不錯。但大部分都話有龍讀龍。。但培僑又好像是中小,以普通話教授為多。。d ...
網上嘅嘢,有時參考下就算。除左數字比較有根據,其它好多都只係主觀感覺。好多人成日話某校乜乜乜,某校物物物,有幾多係第一手資訊或感受?好多咪又係網上聽返黎,三人成虎呀。

其實谷內既人話Sfa谷,佢地有冇真係讀過?能夠令小朋友冇左童年既我諗家長責任比較重。家長點看待成績?點安排課外活動俾小朋友?學啲咩?學幾多?其實都係家長自決,學校冇呢方面壓力俾家長。以我小朋友為例,想佢地溫書玩少陣都難。。。令讀書同玩兩者平衡,幾時都係家長責任。

Sfa考試3次,溫習範圍數量算合理亦清晰,唔覺教淺考深情況。默書次數亦不多,每年中英各6次。某啲津校,隔星期就默,甚至好多人趨之若鶩既女龍,範圍大之外,仲分好多份卷,連默書都有考卷。。。

真心講句,如果家長係幼稚園時期已有建立良好閱讀習慣同基礎,要接上sfa課程已經易好多。

gabejang    發表於 22-11-26 16:55

chingchub 發表於 22-11-26 15:00
其實谷內既人話Sfa谷,佢地有冇真係讀過?能夠令小朋友冇左童年既我諗家長責任比較重。家長點看待成績?點 ...
可否請教「好多人趨之若鶩的女龍」係邊間?

SFA 升間間中都勁喎

回覆 adako728 的帖子

DGS?

其實谷內既人話Sfa谷,佢地有冇真係讀過?能夠令小朋友冇左童年既我諗家長責任比較重。家長點看待成績?點 ...

聽完你咁講,安心左好多,感謝你。。

我反而覺得係個心理壓力,無直中我會無時無刻都有壓力要提升表現…

Cfwongthomas 發表於 22-11-26 22:55
我反而覺得係個心理壓力,無直中我會無時無刻都有壓力要提升表現…

你講得好岩,心理壓力會有既,不過正因為呢種壓力,令我睇見小朋友既弱項而盡力幫佢改善,襯佢係小學階段仲叫做肯聽話既時候去扶助下佢,好過到中學先發現而佢已經唔接受我幫。如果當日升小入左一條龍,可能我真係會因為冇左升中壓力而無視左處理佢弱項。我講既弱項並非只有學術。

如果為左12年后既DSE小學已經要操練,實在太緊張了。小學階段睇多啲中英文書,數學有興趣既就自修高年班課程,學下寫程式,寫遊戲,玩下樂器, 參加體育活動…一者更容易同中學銜接,二者教育就是要全人發展,樂器體育以後更容易認識朋友。 當升到中學,回首一望,除左入到好既中學,仲有冇其他得著?

beefu    發表於 22-11-28 16:37
twhkleung    發表於 22-11-28 04:24
Cfwongthomas    發表於 22-11-27 22:20

我覺得個個小朋友接受能力都唔同,有d小朋友鍾意做功課嘅佢只會覺得d功課好玩,唔會唔HAPPY . 做得快仲有好多時間玩嘅 , 咁哩d入SFA 應該唔會冇左個童年嘅

回覆樓主:

好睇小朋友自己嘅能力。SFA唔算多功課,不過如果小朋友喺做功課上鍾意拖拖拉拉,就算去到邊間學校結果都係一樣。

最緊要都係揀適合嘅學校。

培僑好似冇呈分試,要跳出去唔知會唔會冇咁容易。依點要留意。
個人覺得培僑係好抵讀;SFA傳統啲但係都開心嘅。最緊要都係揀自己適合。

Cfwongthomas 發表於 22-11-26 22:55
所似其实教育局係咪應該想想, 全面行龍校,  更不要分band,  所有學校统一12年,  間間b1到b3生都要有,  咁d细路先可向冇压力下,  睇多啲中英文書,學下寫程式,玩下樂器, 參加體育活動