用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一target直資小學及私立小學
樓主: angelsarpolo
go

小一target直資小學及私立小學  

要睇埋分母幾間名幼每年畢業生每間都幾百人(KV成500,SC/LH更多)
而讀私幼考直私比例亦比券幼大
家長俾得錢讀私幼多數都會考直私(當然有部分可能已有25分去名津,target叩門)

Jean1769 發表於 22-11-27 14:38
Agree, 間間幼稚園都教德育,無一間唔教,話因為重學術而德育差d係唔成立。除非成間學校學生都係咁
...
見親啲人話學術型幼稚園/小學相對唔睇重德育,會反白眼到後腦。教德育其實家長責任更大

快樂火雞 發表於 22-12-14 00:02
尼個組合我想不到是哪間小學
男女拔就無理由咁少cckg,咁多kv
spcc更加無可能咁少寶山同skh

無野係無可能 我地個屆真係咁多kv, 今年小一就少好多了, 同埋我無話少cckg, 只係一堆瓜分其他

我無記錯的話,cckg 同學媽好似有講過大約16,17個

回覆 angelsarpolo 的帖子

好多人叫呢種幼稚園做村校。好多年前,我大女都係讀學卷幼稚園,連老師都叫自己學校做村校,
K3全級都係得幾個考直私,考直私是異類,完全傾唔埋。
校長老師完全唔識直私玩法,點支緩?
個NET一星期都只係見一兩次,英文靠佢死得。學術同名幼比是兩個世界。
直私又唔會唔收村校,我大女都考到幾個直私offer. 不過係靠自己。

Vana 發表於 22-12-14 11:46
無野係無可能  我地個屆真係咁多kv, 今年小一就少好多了, 同埋我無話少cckg, 只係一堆瓜分其他

...

據聞Cckg 去DB/DG 數字越來越少,唔知今年數字會如何

muimui125 發表於 22-11-27 10:17
但我又有個疑問, 好似學學器咁,老師教完 都要自己勤d練先得架,外補既話唔係都要家長跟返嗎 ? 真的可以 ...

教琴老師可介紹練琴老師
練琴老師可能係教琴老師(前)學生
熟悉教琴老師要求

如果不是想入神級/1A的直私,村校+外補+小朋友比較醒目小小,好大機會考到1B/1C的直私,如果是女仔 入讀1C/1B的私女校 就更加容易!只是村校大部分家長都是想大抽獎,所以變左村校相對上少人考到直/私

chingchub 發表於 22-11-26 22:00
最好讀私幼英普班,除非家中已有好好既語境支援
幼稚園可以考慮報讀位於黃埔花園的保良局譚歐陽少芳幼稚園,省下一筆私立幼稚園的學費

muimui125 發表於 22-11-27 00:02
津幼不是一定考唔到直私 , 私幼亦不一定考到直私, 只是如果讀津幼唔好太期望學校會係考直私方面幫到手,  ...

無錯, 朋友兩個仔讀 VK, 考左十幾間出名的直私, 都冇一間收。最後讀返IS

讀私幼啦,津幼都唔寫字,比你入到間私,你都追得辛苦

回覆 Carey1205 的帖子

唔使私校, 如果冇寫開字, 津校都難跟
我個女果間已經唔係咩名津, 但一年級本中文詞語簿已經係原稿紙size, 仲要老師捉得好嚴, 你叫啲小肌肉都未發肓好嘅細路點跟

本簿都不知擦爛擦穿幾多版

其實如果唔係TARGET神校,只係直私,讀卷幼同名幼的分別不在於學校。
很大程度係家長的資源同功力。現實啲咁睇,讀得名幼俾得起錢的家長,本身可用於小朋友的資源就係多,其實佢地唔入名幼都好大機會入到直私。
某名幼入神校的比例高,除左因為家長有資源外,更大原因係舊生同人脈關係啦。而個班人通常係有網絡,會聚埋一齊。
所以如你只係想入直私,你冇時間從旁助攻的話,入名幼都未必幫到你。咁當然,名幼的語境會比一般的幼稚園好。但講到尾,家長最重要