用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一target直資小學及私立小學
go

小一target直資小學及私立小學  

現K1 ,小學想target直資小學及私立小學
想問問東華三院華都幼稚園(調景嶺),學術及其他方面支援夠嗎?

想考直私就努力插入名幼啦。唔係話券幼一定唔得,但百中無一,得果d都係靠狂外補(雖然名幼都係)

如果一心想讀熱門直私(人人想入果d) ,要跑出既話,就考入私幼 eg SC LH etc 再付出無比耐心同時間

回覆樓主:

无错,直私偏向收名幼生,机会大好多。

回覆樓主:

目標直私考名幼會較有優勢
sc, kv, lh, km, skh,甚至york等,到時會考得較順..
日後銜接亦會較佳

jbbmom    發表於 22-11-26 15:49

一心想入直私住TKO 不如考入LH,或者York都好,一般村幼唔好預有學術及面試支援,除非打算自谷

angelsarpolo 發表於 22-11-25 21:38
想問問東華三院華都幼稚園(調景嶺),學術及其他方面支援夠嗎?
...

東華三院的程度都比較淺,並不足以考直私,要銜接地區一線津小,家長也需要下多點功夫才行。

又唔一定要名私幼先有機會入直資嘅。不過,直資揀嘅小朋友都要有返一定程度嘅表達能力同學術,所以學校同家長都要相輔相成咁去配合先成事。

angelsarpolo 發表於 22-11-25 21:38
...

一定要自谷,否則村幼學術不會夠競爭力

回覆樓主:

私幼就至少好在有語境,如果自谷,屋企又無乜語境,可能都會谷得幾辛苦,請個net都唔平.....

...

最好讀私幼英普班,除非家中已有好好既語境支援

...

如果要考名私小,三私一直,男女拔小,聖保羅男女等,比較吃虧。
如果小朋友本身比較叻,看看是否能取得校內數名的學業獎。 不妨試試優才,播道, 真道,港同一類。

BSCYL 發表於 22-11-26 22:03
如果要考名私小,三私一直,男女拔小,聖保羅男女等,比較吃虧。
如果小朋友本身比較叻,看看是否能取得校 ...

陸慶濤考慮嗎?

以前唔知….近兩年三私易入咗 真係想讀可報曬先
讀券幼就預咗自己跟學術 冇話一定唔得

...

獅子會東華華都是一般的卷幼,一般學術及升學指導是有的,但要針對個別學生做專門深入的協助,似乎有點強人所難。如果學生本身是比較出色,主動要求校方提供幫忙,是有可能的。 我知數年前曾為一位前列學生拍攝錄影,爭取叩門機會。
不肯定張主任或者已升職,離任。教學資歷較深,人熱誠, 你可試試找她詢問。

...

我知該校的學生主要都是報考區內官津小學為多, 不少報東華的王余家潔小學。 反而對報考直私小學經驗遠不如官津小。

讀劵幼考到直私成功例子比較少。主要是家長目標完全不同。

津幼不是一定考唔到直私 , 私幼亦不一定考到直私, 只是如果讀津幼唔好太期望學校會係考直私方面幫到手, 但私幼係絕對有幫肋(有幫助唔係指一定成功)
認識一些家長,讀津幼,沒有特別自補外補,佢地會考直私,但一心係想抽津校,佢地會將直私offer當作後備,因萬一抽得唔好,都有後路,但通常都都是沒有offer。 現在考直私,真的是要有備而去。
見過有私幼K3功課,程度已經等如直資小學一年級
升小銜接已有一定保證

去小紅書睇咗一轉大致操作模式班港漂或香港媽媽都差唔多。首先入樓上講果幾間名幼的國際班,一定要有流利英文,數學要識到雙位加減。記得考到培僑個爸爸話除了除數未識,基本上加減乘都識。中文自己搞到自己來唔得都要補。另外加一項技能由2-3歲開始學到5歲差唔多啦。因為大部分學校要拍片show技能。都做齊啦,要考英文N個盾,奧數,普通GAPSK,校際朗誦,音樂…雖然冇乜用但寫profile你會有嘢填。

做哂以上不保證有學校收,如果一線好多人報真係難,2線我覺得並不難⋯⋯基本上想考名小一真係拼家長財力同能力(因為以上家長勁可以自己教)

好多考到直私小朋友一係自補 一係外補, 但其實我一向都唔明點解要外補, 佢地要達到果個程度  , 對大人黎講係簡單野  ,其實如果父母每日願意花20分鐘,我相信小朋友已吸引左好多, 如果自補發現有困難,或者要講好多次先明,咁會唔會係小朋友吸收能力未有咁高?咁可能都未必係直私想搵既學生