用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一target直資小學及私立小學
樓主: angelsarpolo
go

小一target直資小學及私立小學  

回覆 muimui125 的帖子

因為好多雙職家庭,家長無時間跟,唔想破壞親子關係,外補是最快捷的。同時個d 家長又驚小朋友放左學唔學野=waste time,跟住又會話我小朋友好鐘意上堂同興趣班的(我唔知係家長覺得小朋友開心定小朋友真係開心)。

其實我自己就覺得d 外補教得好慢,waste time,佢教1個鐘的野,我10-15分鐘自己就可教完,所以小朋友好多時間玩。難為而家d 小朋友要補中,英,數+一堆興趣班+做大半個鐘(什至個幾鐘)功課,但家長永遠答你小朋友好開心

小朋友細個唔識可能真係覺得開心,上到小學如果仲係甘的生活模式真係仲頂得住嗎其實。我就見好多去上到中學已經收左皮,唔想再讀,chur 太盡細個。

muimui125 發表於 22-11-27 00:49
好多考到直私小朋友一係自補 一係外補, 但其實我一向都唔明點解要外補, 佢地要達到果個程度  , 對大人黎 ...

因為大人懶,想佢考到,又唔想付出。所以outsource.
我覺得最重要係伴讀。

fmf903 發表於 22-11-27 01:32
因為大人懶,想佢考到,又唔想付出。所以outsource.
我覺得最重要係伴讀。
...
好同意,讀私幼+外補,因為唔想付出但又想小朋友有好成績,比錢佢出去學最快捷

SerenaYuen_FB 發表於 22-11-27 01:39
好同意,讀私幼+外補,因為唔想付出但又想小朋友有好成績,比錢佢出去學最快捷 ...

通常呢類家長唔跟的,都考唔到好offer

其實讀私幼也好,津幼也好;重點都是「家長要努力」;讀私幼咩都外判連伴讀都無時間的,真心想考得好都難。但讀津幼家長全天候陪伴自己跟學術日日陪睇書,真係除了神校無保證話一定得外,多多少少都會有兩三個「好嘢」係手的。

lambeanmama 發表於 22-11-27 08:55
其實讀私幼也好,津幼也好;重點都是「家長要努力」;讀私幼咩都外判連伴讀都無時間的,真心想考得好都難。 ...

係呀。家長一定要勤力。
私幼可能喺學校學術已經學到一個Level,自己唔使谷咁多,津幼就要大大谷。

P.S 即使LH 而家學術已經係算好深,但不足以考一線直私,過來人考過

同意一點 幼稚園學嘅唔難 其實家長可以自己跟 自己跟效果可能好過外判補習班 因為家長參與其中先最了解小孩進度和強弱項 學習成效會更理想.
但私幼有雙語班、語境較佳、有教面試技巧的 ,咁對口語、面試或許有幫助。最後,直私小一面試 除了學術,小朋友性格、態度、閲讀習慣等都重要嘅….所以都無話私幼一定得,券幼一定唔得…

SerenaYuen_FB 發表於 22-11-27 01:32
回覆 muimui125 的帖子

因為好多雙職家庭,家長無時間跟,唔想破壞親子關係,外補是最快捷的。同時個d 家 ...
但我又有個疑問, 好似學學器咁,老師教完 都要自己勤d練先得架,外補既話唔係都要家長跟返嗎 ? 真的可以完全外判 ?除非真係日日有個老師跟住進度  

muimui125 發表於 22-11-27 10:17
但我又有個疑問, 好似學學器咁,老師教完 都要自己勤d練先得架,外補既話唔係都要家長跟返嗎 ? 真的可以 ...

的確好多人outsource 左 唔跟。

但我又有個疑問, 好似學學器咁,老師教完 都要自己勤d練先得架,外補既話唔係都要家長跟返嗎 ? 真的可以 ...

總有啲天資聰穎自律勤學的小朋友。我和兒子屬於凡夫俗子類,便自己勤力啲囉。

或者甘講,外判的點都會叫學到d d 野,可能3成?如果之後再跟埋,就有7,8成?成效會相對好d。但當父母唔夠時間跟太多野又想小朋友樣樣識d,就會外判,因為父母都無可能樣樣跟足。成日都話伴讀重要,但如果雙職父母每晚都同小朋友睇大半個鐘書,跟下功課溫埋書甘都訓覺了,應該都真係無太多時間跟足哂所有
所以私幼對比卷校係一定好好多,有語境,跟得足同教得深,但德育品格個邊好唔好就真係要再研究,因為每個小朋友都係返3個鐘學,學校重左學術就一定有野要捨棄,仲邊有甘多時間理你德育,我唔知係學校定家庭問題,都見唔少讀名私幼的德育好差下,小朋友又推人又爭野又霸住哂d 玩具,而個阿媽都唔理,可能個d 家長都唔重德育啦,覺得小朋友英文勁,讀勁校就大哂,但我自己就唔覺得佢有幾勁lo

SerenaYuen_FB 發表於 22-11-27 12:30
或者甘講,外判的點都會叫學到d d 野,可能3成?如果之後再跟埋,就有7,8成?成效會相對好d。但當父母唔夠 ...
我都見過有些名幼生有咁嘅情況,應該關個別家庭管教問題,無論村幼名幼都總有啲人係咁。到面試group in時比老師扣曬分 幾叻都冇用。

f00130 發表於 22-11-27 13:18
我都見過有些名幼生有咁嘅情況,應該關個別家庭管教問題,無論村幼名幼都總有啲人係咁。到面試group in時比 ...

Agree, 間間幼稚園都教德育,無一間唔教,話因為重學術而德育差d係唔成立。除非成間學校學生都係咁

Pano    發表於 22-12-12 03:58

身邊K讀津的也有收到offer
不過是比較易fight個啲學校

Jean1769 發表於 22-11-25 23:40
想考直私就努力插入名幼啦。唔係話券幼一定唔得,但百中無一,得果d都係靠狂外補(雖然名幼都係)
...

如果最top 那幾間神小,應該無咩人讀券幼,就算有都係萬中無一,家長好努力教。

幼稚園每日上半日,上三年,如果係全英教學,那申請英文小學,面試就不會是問題,學卷幼稚園就算再加外補,都未必追得上。所以,要考直私,幼稚園最後㨂英文私幼。我知有人會上午讀學券,下午私補或上英文班,但咁樣開支都唔輕。

tkinwong 發表於 22-12-10 12:26
幼稚園每日上半日,上三年,如果係全英教學,那申請英文小學,面試就不會是問題,學卷幼稚園就算再加外補, ...

我係揀私幼,英普班
學校有學phonics 同普通話拼音。其實真的慳不少外補錢。

讀券幼 又要補習,浪費好多時間….

Pano    發表於 22-12-12 04:02

fmf903 發表於 22-12-10 08:18
如果最top 那幾間神小,應該無咩人讀券幼,就算有都係萬中無一,家長好努力教。
...

我小朋友就係讀個幾間之一,一级150人,當年有 20個LH (以前無咁多campus, 畢業人數無而家咁多), 30-40個SC, 30-40KV, 仲有一堆寶山 cckg skh Vitoria (識既都係海峰園)

讀左咁多年 又真係未識得上述以外幼稚園既同學仔,一定有的,只係比例應該真係好少,上面各大户已經瓜分左大部分學位

Vana 發表於 22-12-13 23:19
我小朋友就係讀個幾間之一,一级150人,當年有 20個LH (以前無咁多campus, 畢業人數無而家咁多), 30-40個S ...
尼個組合我想不到是哪間小學
男女拔就無理由咁少cckg,咁多kv
spcc更加無可能咁少寶山同skh

其他學校我論都幾難遇到寶山

Vana 發表於 22-12-13 23:19
我小朋友就係讀個幾間之一,一级150人,當年有 20個LH (以前無咁多campus, 畢業人數無而家咁多), 30-40個S ...

啲神小一年有幾千人報名,佢哋一定有慣性收生去簡化招生工作,熱門嗰幾間幼稚園就係幫手篩選學生,所以其他幼稚園學生係好難入到2nd round。
咁一定有例外,但每年只係個位數。