用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 non-jupas 回港選讀科目
go

[英國] non-jupas 回港選讀科目

最多的,就是去英國兩年A level 跟住回港讀醫科, 請問有冇人入讀其他神科分享? 如科大環管,牙科,法律等等?要什麼要求?

醒目開學勳章 貢獻勳章

去大學網站check 過未?
我地non jupas 只報過科大一科,記得係揾到實際收生成績
其實AL 攞A*已經容易過DSE 攞*,如果係神科級,唔係應該都要3A*+ 咩? (我地唔係報神科,我只知有朋友有科大神科IRE收,imperial 收都唔去,成績係4A*)
恐龍家

小曳人 發表於 22-11-25 14:24
我地non jupas 只報過科大一科,記得係揾到實際收生成績
其實AL 攞A*已經容易過DSE ...

請教下,原來UST international research enrichment 係神科

醒目開學勳章 貢獻勳章

jjson 發表於 22-11-25 14:59
請教下,原來UST international research enrichment 係神科?

睇你點睇係神,超難入,少位,全港獨有...在我,夠神,因為識嘅入得都係老師講嘅神人,都係中學階段跳過級,或自修IAL 跳一年入,絕對係神童級

定係睇將來收入,咁呢科一定唔神,畢業生大多繼續讀書,駛父母錢...

恐龍家

jjson 發表於 22-11-25 14:59
請教下,原來UST international research enrichment 係神科?

好虚

sleung2020 發表於 22-11-25 20:04
好虚

虛位以待

無心去英國,自然覺得 imperial 貴呀嘛

去左 IC 讀

purpleok    發表於 22-12-10 07:31
小曳人    發表於 22-11-26 15:00

Jasber 發表於 22-11-26 00:30
我女剛相反,IRE 收了她,但她揀了去 IC 讀。

可以afford 得,一定去ICL. 之前有朋友考倒但屋企人吾支持因為太貴,最後留响HKUST 讀。

醒目開學勳章 貢獻勳章

2jkidsfather 發表於 22-11-25 21:43
無心去英國,自然覺得 imperial 貴呀嘛
唔係,係想留返d錢,等佢再讀上去先出國,預咗俾佢出外讀上去架喇
恐龍家

請問你女女IRE收,需要什麼成績?

manman333 發表於 22-11-26 22:50
請問你女女IRE收,需要什麼成績?

其實我唔應該搭嘴,我女唔係non Jupas,佢係考DSE,成績資料你未必啱用。

lm,我女都報了GBUS,
law

回覆樓主:

其實Non-Jupas interview 會是怎樣安呢?要face to face還是可以Zoom?

luckyangel 發表於 22-12-4 10:46
其實Non-Jupas interview 會是怎樣安呢?要face to face還是可以Zoom?

去年是online interview, depends on faculty, 有group and / or individual interview

luckyangel 發表於 22-12-4 10:46
上星期收到CU面試通知,講明今次會採用face to face形式

blonwingpig 發表於 22-12-4 14:55
上星期收到CU面試通知,講明今次會採用face to face形式

有人收到CU面試是online,可能視乎不同學院

interview 發表於 22-12-3 19:44
lm,我女都報了GBUS,
law

是否已收到CUHK面試通知?什麼形式?謝謝。