用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AISHK vs ESF vs Anfield
go

[小學] AISHK vs ESF vs Anfield [複製鏈接]

本身冇fp 由於細b 關係 好多IS Y1都係出年報 今年報左呢三間
1. 剛收到AISHK reception offer (PM) 我見冇乜人講AISHK 但下星期一要決定 出年一月開學
2. 而家讀緊ESF K debenture holder 已經收到ESF Y1 offer 如果唔讀可以拎番$
3. 下星期Anfield Y1 interview 之前去過AISHK同Anfield open day  呀仔話鍾意Anfield  因為有實驗做

瞓唔著 大家可以俾d 意見

2    0    0    0

回覆樓主:

Del

bobo1219 發表於 22-11-25 04:09
本身冇fp 由於細b 關係 好多IS Y1都係出年報 今年報左呢三間
1. 剛收到AISHK reception offer (PM) 我見冇 ...

Anfield係好好,但有得揀我會揀龍中,所以先out.
AISHK都好,但我prefer跟香港schedule,8月可以早D開學,平時summer放7月又多summer camp玩。
除非你想遲啲1月開學,但個幾個月有咩做?
ESF 係邊間?KJS? SJS? 呢兩間放了,可能以後都入唔返(包括KGV同SC)
但如果你心目中都想做大B出年再考其他IS, 揀ESF就唔扺, 只讀一年冇了50萬。

delete

小學Anfield師生比例,caring 各方面都應該比ESF 好,但ESF 一條龍,係好吸引!

回覆 bobo1219 的帖子

小朋友同同學一齊升小學升中學,我覺得係一件好幸福嘅事

呢三間我都有報過/考慮過,同你一樣無FP,我仔係中B,屋企最近Anfield。純粹分享一下個人感覺:
AISHK - 有preparatory interview,當時已交Anfield大訂,因不想K2後等半年才開學,interview都無去。location 同環境都好,但如果唔係去澳洲讀書,將來高中/大學時又有半年gap,唔知點搞。
Anfield - 我仔係小學先開始入Anfield,讀咗幾年,好不幸大部分時間都上zoom。小校嘅好處係老師同學生關係緊密,容易適應,家長同學生都容易識朋友。 學術應該係三間中最好,課程緊貼british curriculum,如果高小要去英國讀應該容易銜接,而且有免費補底班。但係zoom期間幾多功課,我係working mum,真係跟到氣咳,而且老師對小朋友紀律有要求(尤其Year 3開始),唔似其他IS咁free。集中力好同乖嘅小朋友會有優勢。其實physical lesson嗰時嘅shows係令我最難忘,X'mas 同 Chinese New Year 都會有show俾全校同學參與,氣氛好好,好開心!
ESF - 我哋無買NR,排咗幾年等到RCHK interview,今年轉校到RCHK了。新學校校園大,又多嘢玩,放電真係一流。不過大校人與人之間唔容易熟絡,小朋友如果social skills好就容易啲適應,但我呢個媽咪到今日都唔係好熟間學校~另外大校資源好,校巴路線多又平,午餐可以在學校canteen買,令working mum少咗好多煩惱。學術方面,IB確實係玩多過讀書,連我仔都識講This school has a relaxing style,佢自己都覺得hea =P 上堂一味用電腦(高小),一係就出去field trip/sports day,library堂借咩書睇都無人理~但中文就幾好,只要不是non-native班,佢都比其他IS深,而且有教中國文化。
至於升中,本人buy一條龍所以先轉校,但亦有不少Anfield families因為大仔大女讀得好,索性將細嘅送埋入Anfield,唔去考龍校。

我嘅個人感覺:full-time mom,想學校俾多academic support,揀Anfield;working mom,想自己主導仔女學習,揀ESF。

JKLhome 發表於 22-11-25 09:04
回覆 bobo1219 的帖子

小朋友同同學一齊升小學升中學,我覺得係一件好幸福嘅事 ...

係,龍校呢樣好,成班小朋友一起成長,細個打交哎交,大個又會變咗best friend,家長都好熟好supportive, 好似一家人咁。

回覆 mandy_ng207 的帖子

Thank you very much for your sharing :)

請問想自己主導仔女學習 係指rely on 個小朋友主動學習 定係要教小朋友怎樣學習?

小朋友而家讀緊ESF K 完全冇功課 作為working mom 確實輕鬆
學校主要叫家長搞下play date

小朋友本身男仔細b 比較內向 鍾意自己玩 所以都覺得ESF唔太適合 擔心左一段時間

但而家係ESF K2 玩下玩下 又見到佢識多左朋友 又開朗左 進步左好多 不過就算升上primary 佢同佢d朋友都分別派左去唔同既ESF 要從新識個d朋友 ><

回覆 lavender_mum 的帖子

Thank you for sharing :) 請問小朋友讀到幾年級先離開Anfield ?

bobo1219 發表於 22-11-26 06:52
回覆 lavender_mum 的帖子

Thank you for sharing :) 請問小朋友讀到幾年級先離開Anfield ?

Del

bobo1219 發表於 22-11-26 06:46
回覆 mandy_ng207 的帖子

Thank you very much for your sharing :)

我仔本身性格外向坐唔定,所以佢鍾意ESF多啲,去到嗰邊反而上堂積極左。但我身邊亦有朋友入咗SJS都唔要,佢小朋友都係12月出世,話覺得喺學校學唔到嘢,轉左另一間英制IS。
ESF 係俾到你空間去自行安排其他學習活動,因為我個仔本身都有上興趣班,我放工又唔係早,我唔想夜晚返到屋企仲要跟Anfield嘅功課。我自己心目中有個reading schedule,但係以前Anfield zoom嘅時候,放工只夠時間完成學校要求嘅嘢,做唔到我自己想佢學嘅嘢。我發覺ESF家長都好鍾意安排課外活動,可能佢哋本身學歷高、經濟能力好,加上小朋友放學又冇嘢做,喺出邊補習上興趣班嘅人都唔少。
鍾意Anfield嘅家長,主要係有時間跟進學校比嘅功課嘅人,佢啲功課其實唔難做,不過低班嘅時候預咗要家長一齊幫手,好多時係畫幅畫,寫幾句感想之類,幫小朋友鞏固一下學習主題。其中一個安排咗細女入Anfield 嘅家長,佢話覺得小朋友喺呢度讀得開心又學到嘢,好滿意呢間學校。我本身係一個懶媽,又最憎人哋叫我做乜做乜,所以我走嘅時候反而覺得係一個解脫。
以我仔呢幾個月喺ESF嘅觀察, IB確實需要做好多project,社交好係有着數嘅,雖然社交唔好老師都會幫吓你,但係上堂成日都要分組,如果小朋友唔係好願意同其他人一組,可能會有啲壓力。喺Anfield最少一半時間係老師教書,小朋友輪流答問題(至少zoom嘅時候係咁做),溫生字做quiz(不用溫習,堂上做)嗰啲都係自己交自己答案,唔使一定要同同學分組合作做嘢,喺呢方面係有少少分別。不過亦令我覺得乖同埋聽話嘅同學會有着數,我仔曾經有一年上zoom嘅時候老師長期都叫最叻嘅五個學生答問題,其他人好似被忽略咁。

AISHK 中小學一條龍,而且學校(emoji)位置好,校內設施齊備,我女兒讀緊Prep Class,明年升Year 1, 讀得很開心(emoji)

mehaha 發表於 22-11-25 08:23
同意lavender_mum所講,我都係Anfield前用家。Anfield確實係好學校,但AISHK同ESF有中學back up係一個考慮 ...

可唔可以分享吓英籍同澳藉老師有咩分別?我都想了解吓,因為我都考慮緊ESF同AISHK

mlau216 發表於 22-11-28 09:22
可唔可以分享吓英籍同澳藉老師有咩分別?我都想了解吓,因為我都考慮緊ESF同AISHK
...

唔係好明你有咩concern。學校除咗澳藉老師都仲有紐籍、英籍、美加籍老師。我覺得係老師自己本身好唔好,唔關佢係邊度人。So far 我哋遇過最好嘅老師係紐籍,連D外國人媽媽都覺得佢好好。

lovegeneration 發表於 22-11-28 17:35
唔係好明你有咩concern。學校除咗澳藉老師都仲有紐籍、英籍、美加籍老師。我覺得係老師自己本身好唔好,唔 ...

係有另一個媽媽話佢聽過唔同國籍老師有分別,好好奇問下佢姐,我冇咩concern

Anfield K1-P4 上學期讀, 未轉校長既時候好好,而家個校長係好人,但唔係領導者。前校長係一言堂,但佢做既野真係令我哋家長心服口服。
Anfield 沒有中學,所以一有其他有中學既學校就一定會走。

AISHK 環境,地點,老師,校風都非常好,人地話學術性不夠,真係睇老師,我地2年既老師都好好,寫作進步不少,以前year 4前讀Anfield 時既寫作都below average, 2年後係AISHK 寫作能力係above average, 剛轉黎aishk 私補不超過20堂既英文,第2個老師已經過above average, 學校老師都係咁講,即刻唔需要再外補。新生入校,學校會幫家長入新生WhatsApp group 同埋有埋class WhatsApp group, 真係好好,每班有班代表,唔似Anfield 同esf … 係家長一個拉一個入group.
缺點就係IB 成績真係唔夠esf 黎。其他各方面係超級好。
ESF 幼稚園就係玩,因為佢中學好,所以要從幼稚園開始。中間係超難考入。

daniellewong 發表於 22-11-29 14:08
Anfield K1-P4 上學期讀, 未轉校長既時候好好,而家個校長係好人,但唔係領導者。前校長係一言堂,但佢做 ...

阿女來緊會插班AIS, 請問你補習英文是上補習班,還是請Native English teacher 私補呢?如果係NAT, 老師是否一定要教過國際學校?

回覆 daniellewong 的帖子

多謝你既分享 請問你係咪由Anfield 轉去AISHK?

Queenie1028 發表於 22-11-29 14:51
阿女來緊會插班AIS, 請問你補習英文是上補習班,還是請Native English teacher 私補呢?如果係NAT, 老師是 ...

上網課老師,外國人。不過讀AISHK 真係唔駛補,佢地library 超好,librarian 都係澳洲請返黎,你就知佢幾咁認真,鼓勵小朋友閱讀。
讀得多書同寫作都有關係。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊