用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMCS vs GHPS
樓主: KCKCHO
go

SMCS vs GHPS   [複製鏈接]

小朋友個性活潑開朗,喜歡課外活動就GH,反之就SMC吧!

areyouangry 發表於 22-11-30 14:33
小朋友個性活潑開朗,喜歡課外活動就GH,反之就SMC吧!
兩間最大分別
一間只要成績跟得上, 完全唔駛為升中煩惱 (想更上一層樓除外), 因為小六開學時已confirm咗
一間就算成績跟得上, 都要為為升中擔心多至少半年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 caca8282 的帖子

Agree, 讀過GHPS 未必想去SMCS因為小朋友已習慣,同埋GHPS 硬件,活動多元化都比SMCS 優勝
我朋友小二插班SMCS 收左,考慮完一陣都係留番GHPS

hkpapa852 發表於 22-11-30 14:40
兩間最大分別
一間只要成績跟得上, 完全唔駛為升中煩惱 (想更上一層樓除外), 因為小六開學時已confirm咗
...

一間一次過可知不能入中學部的苦楚.一間需要N年才知能否順利在中學部畢業.
(21X個中一生,多年都係14X個畢業生,2021年后尚可以移民來解釋,2020年尼?假如依然以移民來解釋,關鍵,該年中一人數猛增又何解?留班?)

PS:以上"留班?"是2019年以前的人數結構是和2020年后的人數結構得出的"臆測",可隨意詬病.

medicine 發表於 22-11-30 19:17
一間一次過可知不能入中學部的苦楚.一間需要N年才知能否順利在中學部畢業.
(21X個中一生,多年都係14X個畢 ...

210 => 130-150
240 => 160-180

差別大嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-30 19:32
轉制邊一年你清楚過我.
2013至今,每年兩間龍小學額已經定了(即175個).而同期的中一統一位和自行位唔知閣下有無印象?

因多年留意,尚大概記得:2013年和緊接著的數年,是人數少,甚至有自行10至12個統一約12至16個,最近幾年大約30餘個.那麽何來240個中一名額?

假若話210>130-150正常,2019年的人數結構又如何解釋?

medicine 發表於 22-11-30 19:39
轉制邊一年你清楚過我.
2013至今,每年兩間龍小學額已經定了(即175個).而同期的中一統一位和自行位唔知閣下 ...

又增加一個年份的人數結構:

假若話"學校從冇打算放棄任何一個小朋友",那麽,在2019年之前,這應該是成立的.

但2020年開始,似乎就要思考一下咯:而又有該校家長不經意透露"功課做到深夜"~~結合人數結構,這是否符合通過大量功課壓力和測考,達致"自然流失"?所以又有其他家長在不同post話學校"從不勸退".

medicine 發表於 22-11-30 20:11
又增加一個年份的人數結構:

假若話"學校從冇打算放棄任何一個小朋友",那麽,在2019年之前,這應該是成立的. ...
其實你不斷拿住d唔全面嘅數據想表達d 乜?
你又有冇GH 的數據做比較?

唔通想嚇走d 15 16 嘅家長放位?

kwingk 發表於 22-11-30 21:05
你由得佢啦,SMCC(連帶其結龍小學)係佢其中一粒眼中釘

kwingk 發表於 22-11-30 21:05

用你的邏輯,是否想15 16的家長放德小?

德小的家長有講話"學校從冇打算放棄任何一個小朋友?"

回覆樓主:

去EK中學個邊睇下,會睇到多D DSE 成績compare。

龍校 - 其實只係一個"烏托邦"既構想, 尤其係對個D係收生方面無乜自主權既學校
12年期間人可以有好大變化, 大家起跑線可能差不多, 到半路可能差距已好大

香港教育制度, 只有"讀書"同"升學", 沒有其它出路, 對"非讀書材料既人", 教育部門根本係採取"放棄"態度, 只話會協助學校去"拔尖補底", 以為咁就解決問題

另一現實, 龍校為名聲, 除咗拔尖, 又有幾多有做好/做到補底呢? 更加唔好講會為學生安排更合適既出路

入咗龍校係咪真係可以安枕無憂呢?

hkpapa852 發表於 22-12-1 09:40
龍校 - 其實只係一個"烏托邦"既構想, 尤其係對個D係收生方面無乜自主權既學校
12年期間人可以有好大變化,  ...

Good question.
所以還原基本步,成績好嘅去邊間學校都可以發光發亮。

本身龍校對成績好嘅,不太重要。

但係千算萬算,計漏左青春期,同家長搞對抗,咁就大獲

心水清嘅家長爭相入,就係為左安全網,安全無價。

gabejang    發表於 22-12-1 11:25

hkpapa852 發表於 22-12-1 09:40
12年期間人可以有好大變化,  ...
「做好/做到補底/為學生安排更合適既出路」請教邊D學校喺呢方面做得好出色?

我覺得未必個個家長都對學校有咁高期望,單純提供一個安全網已經為好多家長免卻咗唔少煩惱,亦已經係一間津校可以承受到嘅極限。

gabejang 發表於 22-12-1 11:30
「做好/做到補底/為學生安排更合適既出路」請教邊D學校喺呢方面做得好出色?
認真講, 可能係 "無"
官津校可以協助學生安排既另類出路只得 協助學生去修讀"應用學習"科目, 但係咪真係有意義呢? 因為""應用學習"最終目標, 只係協助學生去達到入大學既門欄

直資彈性高D, 但大部份都係著眼為提升成績或為尖子而開辦既 "國際課程"

反而SPCS有D地方做得唔錯, 初中會要求學生學外語, 有得考IGCSE, 甚至條讀初階BTEC, 初中後去外地進修 (尤其係英國) 會方便D

非讀書人既出路, 係香港要靠家長自己搵, 如兆基創意書院高中, IVE既高中課程等

利申:GHP畢業生家長,依家中學讀IS

如果我有得SMCC同GHP,我會要SMCC,無辦法,龍校真係好吸引,雖然近年GH中學部都收返大部份學生,但係真係好大壓力(尤其家長)。阿女依家讀IS識到以前讀SMCC既同學,大家既學業上真係有少少差距 ,SMCC英文相對GHP英文係差少少 (可能英小同中小既分別)

hkpapa852 發表於 22-12-1 11:37
官津校可以協助學生安排既另類出路只得 協助學生去修讀"應用學習"科目, 但係咪真係有 ...

原來睇錯,以為SMCC都有IGCSE考

唔知有冇一啲關於學校內部結構同師資質素既分享?

hkpapa852 發表於 22-12-1 11:37
官津校可以協助學生安排既另類出路只得 協助學生去修讀"應用學習"科目, 但係咪真係有 ...

hkpapa,見到有人話津校選科無直資靈活,請問有何分別呢?小女都係小一,仲未了解到中學課程。多謝。

hkpapa852 發表於 22-11-30 19:32

GHS S1是收足246 人, S6 DSE 未必有160人考, 見有人留班的S1-S4都有, 中途出國轉校都唔小, 真係有補底班, 成績唔理想的科目要上堂加操, 成績好的會邀請接受特訓操練, 可以派出去比賽
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊