用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMCS vs GHPS
樓主: KCKCHO
go

SMCS vs GHPS  

SMCS for sure ….
玩過升中你就知痛苦…
咁細個你仲未知道個女究竟成績係好定係唔好…
當然每個父母都會對自己仔女有信心
但係揀SMCS 相對冇咁大壓力

去年我與你遇到同樣的問題,雖然我啲外校生考入GH都幾唔易,而且仲1516私立與津校變種制度更好⋯最後都係揀咗SMCS依家讀咗幾個月,小朋友都學得開心,同@Kimlam講嘅一樣,學校氣氛很有愛和同學仔之間亦玩得開心!

回覆 JannyYin 的帖子

係呀,JANNY...可以分享多D? ^^

Smcs for sure. 家長起碼冇咁大壓力,又係津校,慳返一筆,如果有妹妹更加唔使再考慮!GHS 唔一定入返中學,家長要跟得好足。

Gh 39 人一班 要比錢
SMCS 25 人一班… 不用比錢

已經好大分別啦

GHPS 較多活動,校園設施大又好, exposure 較多朋友話課程設計有系統,小一都冇需要外補,跟工作紙溫習就得
小朋友返學超開心

的確St Mary 一條龍較安心,但學校要保成績,家長也不能鬆懈,唔好諗住入到可以hea 讀。

雖然話幾萬學費VS 免學費,但德望絕對抵讀。

sinsinyip    發表於 22-11-30 15:23

過來人,GHP 同SMCS 之間揀左SMCS, 阿囡而家P2, 讀得十分開心。

之前阿囡讀GHK,以為會唔捨得,但到而家佢對St Mary 歸屬感大過GH

valentinored 發表於 22-11-25 22:01
如果你知道SMCC/SMCS/天神點解堅持一條龍, 你就會明白學校從冇打算放棄任何一個小朋友, 亦冇俾壓力家長

S ...
如果你知道SMCC/SMCS/天神點解堅持一條龍, 你就會明白學校從冇打算放棄任何一個小朋友

兩間小學分別是個班和三個班,學額都係每班25人.即如果滿額175人.

看看下列四個表,分別是最近四年的校務報告的班級人數,看看有乜啓示?

提示:從中一幾多人,中六幾多人,再考慮2019年的各班級人數和最近三年的班級人數有乜變化?
(有時間的話去對比一下其他的官津中學,普遍如何?)

PS:如果真係"學校從冇打算放棄任何一個小朋友".那麽.各級人數應該是趨向於2019年還是另外的三個年份?.
是不是入了龍,就能順利12年畢業?當然有"自願"轉校離開.

medicine 發表於 22-11-30 09:44
如果你知道SMCC/SMCS/天神點解堅持一條龍, 你就會明白學校從冇打算放棄任何一個小朋友

__________________ ...
客觀d講,有冇留意其它名校都有此情況出現,越高年級,越小學生,有好多因素。
我見學校好努力用唔同方法幫成績唔好嘅學生,呢d根本喺其它私校未必會發生。

kwingk 發表於 22-11-30 09:53
客觀d講,有冇留意其它名校都有此情況出現,越高年級,越小學生,有好多因素。
我見學校好努力用唔同方法幫 ...
用文字表述未能傳神,數字,嚴格講,數列(即多年的數據)才最客觀.

medicine 發表於 22-11-30 09:56
用文字表述未能傳神,數字,嚴格講,數列(即多年的數據)才最客觀.
最好有埋同學去左邊嘅數據咁就very good

kwingk 發表於 22-11-30 09:53
我見學校好努力用唔同方法幫 ...

話時話,有沒有仔細觀察四年的變化?2019和其它三年有乜變化?

2019.前三年級和后三年級是大致恆定.

但緊接著的2020和2021.竟然中一多了,並出現明顯階梯.2022的數字,勉强可用移民去解釋:因中一並非特別地多而總人數是明顯減少.雖然2021亦總體減少,但如何解釋中一增多了?(留班?咪係未能順利12年畢業咯)

kwingk 發表於 22-11-30 10:00
最好有埋同學去左邊嘅數據咁就very good
這個數據,即使有誰會公佈?

快啲放位啦 好多人等緊呢兩間

medicine 發表於 22-11-30 10:02
這個數據,即使有誰會公佈?

數據唔齊,怎能談數據。

kwingk 發表於 22-11-30 09:39
過來人,GHP 同SMCS 之間揀左SMCS, 阿囡而家P2, 讀得十分開心。

之前阿囡讀GHK,以為會唔捨得,但到而家佢 ...

其實....如果 GHP 同SMCS 之間揀左 GHP, 阿囡而家P2, 都係會讀得十分開心。

不論而家讀邊間,結果都係十分開心,小朋友就係咁,除非間學校係極端地差

ok3    發表於 22-11-30 12:37
elsa007    發表於 22-11-30 11:17

....

SURE SMCS

當年外校生P1考入GH,跟住final in SMCS。如果一開始有SMCS offer,會揀SMCS(雖然我哋鐘意GH多啲),因為世襲,真龍,唔駛早起,唔駛錢。
但讀咗GH,就唔會再揀返SMCS,因為我哋比較鐘意多元化嘅校園生活,課程亦都做得好。津校除咗某幾間活動比較多,其實其他都係萬變不離其宗,主要係讀書。
除非,阿女讀得唔開心,有妹跟尾,咁就會考返SMCS。揀SMCS比較多係因為教育制度嘅考量。但係香港係現實,無乜幾多人想玩升中啲個遊戲。
其實,讀邊一間,都係要下苦功。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊