用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂vs福小vs陳守仁
樓主: shan95
go

沙呂vs福小vs陳守仁   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-12-1 14:24
非頂級龍校呢兩年成績一定會差咗?

我都好驚訝呢幾年黃錦輝,埾瑪加利比人吹得咁勁,記得7-8年前有個同學係WKF中學教,都唔敢comment 間學校。原來依家咁神。

西瓜包 發表於 22-12-1 18:13
我都好驚訝呢幾年黃錦輝,埾瑪加利比人吹得咁勁,記得7-8年前有個同學係WKF中學教,都唔敢comment 間學校 ...
WKF從來無勁過喎? 咪又係得咗讀GCE-AL個班成績好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cxyu841216 發表於 22-12-1 17:02
福建中學成績仲差過音小同音中哦!有福小推銷員居然係其它貼上話福小贏坑真幾條街。。。 ...
應該係咁解讀: 福小叻仔叻女走晒, 咁福中唔勁係班唔叻既龍小學生同街外人問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-1 18:32
WKF從來無勁過喎? 咪又係得咗讀GCE-AL個班成績好

小一6000人考,媲美TSL,仲唔勁?唔勁都咁爭

hkpapa852 發表於 22-12-1 14:24
非頂級龍校呢兩年成績一定會差咗?
哩個成绩, 好过音中同SMC好似只得港同, 对嗎? (只計只考DSE的真龍直)

西瓜包 發表於 22-12-1 19:27
小一6000人考,媲美TSL,仲唔勁?唔勁都咁爭
係羅, 哩幾間, 下下都話成50人曾一個位, 可能难入过劍橋牛津大學呀

西瓜包 發表於 22-12-1 18:13
我都好驚訝呢幾年黃錦輝,埾瑪加利比人吹得咁勁,記得7-8年前有個同學係WKF中學教,都唔敢comment 間學校 ...
有同感。

gabejang 發表於 22-12-2 08:04
有同感。
所以咪話SPCCPS同DGJS唔入流囉
SPCSPS 應該係寶校之列添!

gabejang 發表於 22-12-2 08:04
有同感。
乜最多人"爭"唔係音小咩?

hkpapa852 發表於 22-12-2 10:07
乜最多人"爭"唔係音小咩?

音小係媽咪界同York 一樣定位。我小朋友讀過York,後來轉其他,講真我覺得York唔係外界講嘅咩學店,好多人冇讀過,人講佢又講,加上之前有醜聞,其實佢幾好嘅,小朋友係入面一定好開心但真係貴

回覆樓主:

音小DSE而家係1c定1b?

回覆 shan95 的帖子

回樓主:
沙呂

但TSL係咪比沙呂叻?我見TSL升中好靚

shan95 發表於 22-12-2 15:19
但TSL係咪比沙呂叻?我見TSL升中好靚
都係必然啦,TSL 自己揀學生,沙呂大部分係必收生+抽入只有少量叩門/插班生

西瓜包 發表於 22-12-2 10:30
音小係媽咪界同York 一樣定位。我小朋友讀過York,後來轉其他,講真我覺得York唔係外界講嘅咩學店,好多人 ...
York 真係好識做生意音小絕對無咁識做生意

hkpapa852 發表於 22-12-2 17:40

見佢網站請d 讀DG畢業生黎sell就知啦,一年咁多分校都唔知有幾多個

twhkleung 發表於 22-12-2 01:52
哩個成绩, 好过音中同SMC好似只得港同, 对嗎? (只計只考DSE的真龍直)
依家唔係華山論劍或者打聯賽,唔需要下下計排位分高低
只係想個別家長,唔好將係個別學校發生既現象,當係全世界都會一齊出現既情況

事情上,疫情3年,DSE一直受影響既龍校其實不多,大部份都係差一年就會止跌回彈,如果一直持續下滑,應該要反思「發生什麼事?」

hkpapa852 發表於 22-12-2 17:40
音小做第一間interview 既學校、留位費$1000,好識做生意呀

chanti 發表於 22-12-3 16:47
音小做第一間interview 既學校、留位費$1000,好識做生意呀
話時話,依家D直私小學留位費收幾錢?中學近年都要500至2000

hkpapa852 發表於 22-12-3 18:51
話時話,依家D直私小學留位費收幾錢?中學近年都要500至2000

sfa 接近2500
‹ 上一主題|下一主題