用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂vs福小vs陳守仁
樓主: shan95
go

沙呂vs福小vs陳守仁   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

搭咀~
如果樓主唔打算搬屋,咁小朋友入沙田點返學?
我個人好簡單,先講daily routine
返唔到學就乜都唔駛講!

TSL 同福小,其實"檔次" 有別,如果單純要語境,不如辛苦d返TSL喇!

如果真係覺得近屋企+語境好緊要 (比學校嘅增值能力重要),咁就唔駛出po問,已有答案啦~

我自己覺得,解決到返學問題,沙呂!

至於中文小學點搞語境問題呢...
我細仔K2開始去英語連鎖式教育中心學phonics,之後上小學地keep住一星期一個鐘去上grammer and writing,目的只係想佢見下NET
佢去咗英國升中,去重口音地區,適應期約一個星期,聽同講都無大問題

至於學校NET 流動性.... 我見SFA 同喇小嘅NET 都教咗好多年,甚至我仔响learning centre 跟嘅NET 都跟咗佢咁多年,作為打工仔,不如諗下點解有d學校嘅員工流動性高,有d又咁低?

恐龍家

hkpapa852 發表於 22-12-3 18:51
話時話,依家D直私小學留位費收幾錢?中學近年都要500至2000
平則$300-500( eg 德雅)、中價1000-1600(eg 音小、禮賢)中上價2000至4000 (eg SFA) , 貴價6xxx(eg St Hilary) -8xxx (聖士提反)

Poyau 發表於 22-11-24 11:15
沙呂小 弟弟必收 升中成績亮麗
有聯中 亦可外闖更上一層樓 攻守兼備

請問知道沙吕不是111有得in嗎?

平時都是說有龍揀龍,但福小條龍不靚而且聽說學校都好谷。既然都是谷就揀TSL

回覆樓主:

入返樓主正題,我會選沙呂>福小>陳守仁,原因如下:

-沙呂升中亮麗
-有弟弟,無論弟弟成績如何都必入一間好小學
-沙呂免費,仲要2個小朋友,慳番啲錢投資喺發展小朋友其他潛能

-福小直資來說學費唔貴
-福小語境很好,學生兩文三語能力高
-活動教學得來卻不會偏離本地學術課程
-有福中Backup,進可攻(小朋友成績好可考更好中學),退可守(小朋友成績麻麻都有Band 1C福中承接)

利申:小兒讀福小,上年畢業,而家讀中一,叩門去了另一間band 1B津校,無升福中

hurryup 發表於 23-1-31 22:39
入返樓主正題,我會選沙呂>福小>陳守仁,原因如下:

-沙呂升中亮麗

del
‹ 上一主題|下一主題