用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂vs福小vs陳守仁
go

沙呂vs福小vs陳守仁   [複製鏈接]

請問沙呂vs福小vs陳守仁如何睇法?福小比較近,有個細佬

5    0    0    0

shan95 發表於 22-11-24 01:19
有細佬就梗係沙呂啦, 仲想玩多次升小咩

shan95 發表於 22-11-24 01:19

沙呂小 弟弟必收 升中成績亮麗
有聯中 亦可外闖更上一層樓 攻守兼備

升中概況
https://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688

2020-2022年度

類別
學校 升讀人數

外區中學

喇沙書院7
協恩中學4
拔萃女書院1
聖保羅書院1
聖士提反書院1
滙基書院(東九龍)4
德望學校5
聖公會林護紀念中學1
基督教崇真中學1
皇仁書院1
英華書院2
華仁書院(九龍)2
伊利沙伯中學1
華英中學1
港大同學會書院1
寶血會上智英文書院1
其他8

共42

沙田區

官、津中學
浸信會呂明才中學31
聖公會曾肇添中學4
沙田培英中學1
天主教郭得勝中學1
聖羅撒書院5
聖母無玷聖心書院7
基督書院2
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學3
馬鞍山崇真中學1
五旬節林漢光中學2
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學1
沙田循道衛理中學2
馬鞍山聖若瑟中學2
沙田官立中學1

直資中學
香港神託會培基書院10
德信中學2
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學2
林大輝中學1

體藝中學
賽馬會體藝中學4

其他
其他官津中學15

共97 

hkhk8888 發表於 22-11-24 09:04
有細佬就梗係沙呂啦, 仲想玩多次升小咩
如果單純以升小計就係, 不過升中都唔易玩架. 所以如果唔考慮地點 (不過我覺得樓主應該要考慮, 3間小學嘅地點都差幾遠), 我第一間會out走TSL先. 福小雖則唔係直升, 但聽前人講好似都有8-9成, 變相都係細佬自己玩一次升小+升中囉. 不過有兄姊在讀, 直私弟妹收返(或收插班)嘅機會都有優勢. 如果係的話, 細佬嘅升中都可以唔使煩.
以上論點只係針對升中升小要煩幾多次而論. 當然學校是否合適, 地點, 學費......仲有好多考慮因素啦.

都係呢個老問題: 福中係咪你杯茶先?
如果唔係, 又或者唔太想小朋友日後讀福中, 咁其實無謂為咗條唔啱心水既龍而亂入龍校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-24 11:52
都係呢個老問題: 福中係咪你杯茶先?
如果唔係, 又或者唔太想小朋友日後讀福中, 咁其實無謂為咗條唔啱心水既 ...

校長話福小好多人去名中喎,未必去福中啵

西瓜包 發表於 22-11-24 15:18
校長話福小好多人去名中喎,未必去福中啵
咁佢有冇俾個"清單", 有幾多人同入到咩學校吖?
根本佢地連"協助學生升中離開龍中"都唔願意, 走得到既學生, 你估又真係靠間學校既努力咁簡單?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-24 15:29
根本佢地連"協助學生升中離開龍中"都唔願意, 走得到既學生,  ...

佢嘅雙班主任又多外籍老師真係好吸引。識人係入面讀又贊不絕口⋯⋯今晚出offer. 睇吓有冇再vs先我依家手上有間比較吸引嘅學校

西瓜包 發表於 22-11-24 15:35
佢嘅雙班主任又多外籍老師真係好吸引。識人係入面讀又贊不絕口⋯⋯今晚出offer. 睇吓有冇再vs先我 ...

福中都接收咗福小既學生近8-9年了, 但到今時今日, 福中既DSE成績, 都只係維持B1C水平, 3322率叫勉強達B1水平

始終福中大部份學生來自福小, 咁到底係福小教出嚟既學生能力唔夠, 定係福中係負增值呢?

hkpapa852 發表於 22-11-24 17:33
福中都接收咗福小既學生近8-9年了, 但到今時今日, 福中既DSE成績, 都只係維持B1C水平, 3322率叫勉強達B1水 ...

福小只要三科主科合格操行B已經可以升福中,我都想知福小合格係咪好似外面普通官津嘅B

另外想問吓佢咁多外籍老師你都覺得吸引力不夠嗎?地區一線名小會比佢好嗎?

西瓜包 發表於 22-11-24 18:12
福小只要三科主科合格操行B已經可以升福中,我都想知福小合格係咪好似外面普通官津嘅B

另外想問吓 ...
外籍老師多代表到D咩呢?
我又無見過SPCC, LSC, 港同 呢堆中文小學要sell多外籍老師

hkpapa852 發表於 22-11-24 18:39
外籍老師多代表到D咩呢?
我又無見過SPCC, LSC, 港同 呢堆中文小學要sell多外籍老師
...

想多接觸英文,銜接英中好啲。中小上英文真係需要多長時間適應啊⋯⋯

hkpapa852 發表於 22-11-24 15:29
根本佢地連"協助學生升中離開龍中"都唔願意, 走得到既學生,  ...

都勸咗你好幾年,唔知唔好講咁多比自己出醜

hkpapa852 發表於 22-11-24 17:33
福中都接收咗福小既學生近8-9年了, 但到今時今日, 福中既DSE成績, 都只係維持B1C水平, 3322率叫勉強達B1水 ...

其實你知唔知福中一屆有幾多學生,福附一屆有幾多人畢業?

Mathew0214 發表於 22-11-24 19:38

咁你可以分享詳細比大家知嗎?

福中一屆差唔多200個畢業生。。。好多!

我都想知,請多多分享

外籍老師的母語也可以不是英語, 舉例俄羅斯人和英國人外表都是金髮藍眼, 佢地唔出聲望落去可以係一樣, 但一開口就聽得出係好大分別的英文..

再說, 外籍老師在香港的流動性高, 對學生黎講未必係好事, 持平一啲講, 香港本地專業學院出身的老師質素唔會比他們差

(外籍老師學歷背景其實我地都唔會知, 但我知有男老師一樣會上tinxxx 呃女仔(個別事件))

supervi 發表於 22-11-25 10:01
外籍老師的母語也可以不是英語, 舉例俄羅斯人和英國人外表都是金髮藍眼, 佢地唔出聲望落去可以係一樣, 但一 ...

同意啊

我小朋友(本地免費幼稚園和本地收費小學,興趣班)外籍英語老師是來自:英國某鄉下,印度,荷蘭,烏克蘭,美籍華人
簡單來說外籍老師比例很大不是倫敦人。。

supervi 發表於 22-11-25 10:01
外籍老師的母語也可以不是英語, 舉例俄羅斯人和英國人外表都是金髮藍眼, 佢地唔出聲望落去可以係一樣, 但一 ...
對,識野嘅家長會識分辨,聽幾句已經知係咪真係NET 。認同相比起黎,本地大學畢業的新一代老師更可靠,當中唔少係名校出身,讀HKU/CU 教育學位/文學院+PGDE(近十多年的真係可以好fit,因為已經係睇外國戲長大),一定好過看似NET但其實英文非母語嘅外籍老師。
‹ 上一主題|下一主題