用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沐恩 vs 恩主教
樓主: Fongpopo
go

沐恩 vs 恩主教

Fongpopo 發表於 22-11-24 16:13
唔好提,一個疫情俾無良公司扣哂啲假,一句無醫生紙,就唔批,隔離令都唔接受,一扣就扣哂兩年 ...

可否叫信得過的親友幫你看看?

如果熟悉中學的人,會分辨到那些是假資訊。但你不熟悉,很易上了那些有心人的當。

Poyau 發表於 22-11-24 15:57
請問有無考慮沙田區中學
例如前英中鄭榮之升學位%較沐恩佳

不建議申請落車的中學,除非是B2A生。

tpmon 發表於 22-11-24 16:20
可否叫信得過的親友幫你看看?

如果熟悉中學的人,會分辨到那些是假資訊。但你不熟悉,很易上了那些有心人 ...
都好噃,好提議

唔考慮落車中學,噤大埔b2咪得返救恩🤔

我又有唔明,坊間講大埔何郭比救恩好,但係救恩反而開多咗一班英文班,而何郭反而無咗英文班。點解??

Fongpopo 發表於 22-11-24 17:16
我又有唔明,坊間講大埔何郭比救恩好,但係救恩反而開多咗一班英文班,而何郭反而無咗英文班。點解??:que ...
收生差,救恩收生佔優,但DSE交唔到數。

Fongpopo 發表於 22-11-24 17:12
唔考慮落車中學,噤大埔b2咪得返救恩🤔

還有羅定邦,成績同救恩平分秋色,都是教局審批英中,不過轉咗直資,今年起收生轉嚴,收生不是全in的。

tpmon 發表於 22-11-24 16:23
不建議申請落車的中學,除非是B2A生。

意思係沙田區有更多中學可考慮
沐恩升讀學位%對比3322有落差
3322可能反映補底有成而非整體成績

回覆樓主:

其實樓主孩子大埔(弱區)B1C生,跨區有難度。

博都博自行沙田郭得勝/林漢光那些,看有冇機會好彩入到。使乜試落車中學(鄭),該校又不是好。

Fongpopo 發表於 22-11-24 17:16
我又有唔明,坊間講大埔何郭比救恩好,但係救恩反而開多咗一班英文班,而何郭反而無咗英文班。點解??:que ...

何郭2022/23學年中一無開英文班
不過高中英教科目較救恩多
唔知中一變全中後高中會否改變?

2022/23學年
中四(可選)英語授課科目
--------------------------------------------------------
何郭佩珍 數 M2 PCB EG BAFS ICT
救恩書院 數 M2 PCB EG
孫方中 PC(B) ICT
圓玄第二 (數 M2 PCB EG BAFS ICT)
迦密聖道 數 M2

PCB 物理 化學 生物
EGH 經濟 地理 歷史

何郭佩珍
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=173

救恩書院
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=168

孫方中
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=113

圓玄第二
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=363

迦密聖道
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=146

Fanny_ma 發表於 22-11-24 17:26
咁係咪即係反映,救恩教學有問題,收到好嘅小朋友,都係考DSE嘅成績唔好

Fanny_ma 發表於 22-11-24 17:26

救恩中一收生不愁生源
何郭今年中一全開中文班
圓二只有數理英文班
孫書得科學英教 聖道就數學英教

噤如果b1c讀黃肇枝會唔會跟唔到

tpmon 發表於 22-11-24 18:06
其實樓主孩子大埔(弱區)B1C生,跨區有難度。

博都博自行沙田郭得勝/林漢光那些,看有冇機會好彩入到。使乜 ...

明白 沙官亦可看看如何

Fongpopo 發表於 22-11-24 18:43

王枝文憑試成績 B1C 水平

Fongpopo 發表於 22-11-24 18:43
因為小朋友心儀呢間

Fongpopo 發表於 22-11-24 18:33
咁係咪即係反映,救恩教學有問題,收到好嘅小朋友,都係考DSE嘅成績唔好
可以這樣理解,救恩靠食老本

Poyau 發表於 22-11-24 18:42
救恩中一收生不愁生源
何郭今年中一全開中文班
圓二只有數理英文班
而失落救恩的邊緣人,以往會投考何中或圓二,估計都會流入全英授課的羅中,造就他們提升收生要求

Fongpopo 發表於 22-11-24 18:47
因為小朋友心儀呢間

王肇枝好谷,workload 較重,一向想超越莫壽增。因仍未達成目標,估計仍會谷、谷、谷,讀得辛苦難免。

回覆樓主:

王肇枝DSE成績過去多年浮沉,9大佔%不算多,入11大靠私大拉上%。

沐恩2021/2022DSE欣然報喜有兩位學生入醫科,學生品行儀表唔差,利申:丈夫是校友,侄、姨甥是畢業生及現讀初中至高中,就讀中的表示屈校長上任後相對以前楊校長及黃校長來得積極,但高中學生對於DSE迎戰心情頗失落,有高中中四已外出兼職,對DSE無期望亦不存升大心態。

恩主教校風淳樸,十多年前葉校長接任曾出狀元學生(約首兩三屆DSE),當時恩教上下師生高興,同屆莫記未有領先成績,反被恩主教跑出,恩記以前還會公佈DSE成績,從此,兩校不再在校網公佈DSE成績,莫記在校務報告詳述。

http://www.ilc.edu.hk/index.html#

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!