用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求問 資優學苑學生對自行有無幫助
樓主: Fongpopo
go

求問 資優學苑學生對自行有無幫助  

Rpp 發表於 22-11-30 19:25
以為我個亂噏佢話佢唔識睇琴譜,記手指位識彈,無興趣考過初級停左。

...

好多記性好聽力好的小朋友初學都係睇老師彈,記指法,要改變為睇譜彈是一個樽頸,好多小朋友過唔到就放棄了,我興幸遇到好老師,才過渡這個樽頸

LeeCC 發表於 22-11-30 19:33
好多記性好聽力好的小朋友初學都係睇老師彈,記指法,要改變為睇譜彈是一個樽頸,好多小朋友過唔到就放棄 ...

原來係咁,小學曾叫我幫報鋼琴,游泳,畫畫,芭蕾舞,拉丁舞,無一例外樣樣少許收成就講無興趣,我唔逼由佢,所以依家一事無成,由於之前中學要求一人-音樂,買部結他(emoji)依家小學雞咁彈得難聽死都夠膽報名參加初級比賽。

好多記性好聽力好的小朋友初學都係睇老師彈,記指法,要改變為睇譜彈是一個樽頸,好多小朋友過唔到就放棄 ...

女仔學芭蕾舞為左著條裙好靚,學拉丁舞見到對金色高跟鞋好閃好靚一定要學,幾個月到就講唔好交錢好好攰,又要記舞步又要練習。你哋D女係咪咁?

Rpp 發表於 22-11-30 19:59
女仔學芭蕾舞為左著條裙好靚,學拉丁舞見到對金色高跟鞋好閃好靚一定要學,幾個月到就講唔好交錢好好攰, ...

我個係仔,答唔到你

angelacms 發表於 22-11-30 08:58
回覆 Szetimmy0225 的帖子

我又真係識人揾幾個老師,幫手做。

樹林大什麼鳥都有!

LeeCC 發表於 22-11-30 20:08
我個係仔,答唔到你

講琴以為你個係女仔添,我仔小學时候我都有幫佢報學鋼琴,三堂到個老師叫我唔好再交錢,擔心個琴畀我仔維修執左垃圾堆,佢周圍弄個琴研究點拆出來,結果我報游泳算係啱左,跟著就學游就好好成績。

LeeCC 發表於 22-11-30 09:05
當年小朋友學校推薦去考常識科,我望過下係初中science之類的內容,我無理佢,由得佢自己做,結果不入選

...

Rpp 發表於 22-11-30 20:20
講琴以為你個係女仔添,我仔小學时候我都有幫佢報學鋼琴,三堂到個老師叫我唔好再交錢,擔心個琴畀我仔維 ...
佢周圍弄個琴研究點拆出來

BSCYL 發表於 22-11-28 14:55
其實我不瞭解資優學院收生的準則,不會個別特長而收,一定是級頭才收嗎?

我指偏科吃虧,主要是自行申請 ...
我地係是級十內沒有經學校而自行申請入資優學苑及中大的資優課程的.

medicine 發表於 22-11-30 20:28
佢周圍弄個琴研究點拆出來

我大仔小學百厭星。

LeeCC 發表於 22-11-30 09:05
當年小朋友學校推薦去考常識科,我望過下係初中science之類的內容,我無理佢,由得佢自己做,結果不入選

...

LeeCC 發表於 22-11-30 19:06
我小朋友係,所以唔中意睇譜

有樂器老師朋友話,係有人可以做到

我仔一過完小學就唔學了   

Rpp 發表於 22-11-30 19:52
原來係咁,小學曾叫我幫報鋼琴,游泳,畫畫,芭蕾舞,拉丁舞,無一例外樣樣少許收成就講無興趣,我唔逼由 ...

好,勇氣可嘉   

BSCYL 發表於 22-11-30 22:43
我仔一過完小學就唔學了

如果真係有興趣的,就會繼續學

Rpp 發表於 22-11-30 19:52
原來係咁,小學曾叫我幫報鋼琴,游泳,畫畫,芭蕾舞,拉丁舞,無一例外樣樣少許收成就講無興趣,我唔逼由 ...

阿仔一上中學,玩開的奧數,二等獎有些, 但自己班都有20幾個金(不算其他班),一等獎,校隊門縫都看不到。 樂器,鋼琴演奏級若干,小提琴(他無玩)校內更高手如雲,演奏級也不保證能入校隊。  小學羽毛球校隊成員,中學後備也無資格。

他只能參加棋牌學會,迷上三國殺,家中帶上我玩   

讀書考試更不用說,自稱普通人,明言校內高手有月球人,外星人    。 有人可以平均拿9字頭   
有平均分拿8字頭的在20名外。
有若干小學級一,在中學考100名以外   

Rpp 發表於 22-11-30 19:59
女仔學芭蕾舞為左著條裙好靚,學拉丁舞見到對金色高跟鞋好閃好靚一定要學,幾個月到就講唔好交錢好好攰, ...

興趣廣泛,還懂得即時止蝕   

Rpp 發表於 22-11-30 20:20
講琴以為你個係女仔添,我仔小學时候我都有幫佢報學鋼琴,三堂到個老師叫我唔好再交錢,擔心個琴畀我仔維 ...

好好   

pccw2017 發表於 22-11-30 20:30
我地係是級十內沒有經學校而自行申請入資優學苑及中大的資優課程的.

多謝回覆,只是回應上文那位朋友。

對我已無實際作用,阿仔大學畢業了。

Rpp 發表於 22-11-30 20:31
我大仔小學百厭星。

我仔小學在校極會扮乖, 某次家長會,我投訴說他在家中百厭,老師說我要求高。  我問阿仔在家,可以乖點嗎, 他回答在學校是扮乖   

我記得阿仔不肯定是幼稚園,還是未讀書,試過有一次,將嫲嫲的褲掉到馬桶,還拉制沖水。  有次痾尿在地,依後推水桶遮掩