用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求問 資優學苑學生對自行有無幫助
樓主: Fongpopo
go

求問 資優學苑學生對自行有無幫助   [複製鏈接]

BSCYL 發表於 22-11-30 14:58
這樣都不算聰明,你要求是否高了點

我要求唔算高,其實我有少少後悔俾亞女K2開始學珠心算,走捷徑走了精位,如果唔係補習老師講佢用自己嘅方法心算,我都懵盛盛以為學到心算咁快速計出來,後來高年級數深唔按正規心算係錯既。

資優學院可以係學校或者家長提名學童參加,小五至初中都可以掛。
第一輪,網上自學一科,學完做MC test, 初中程度英數10個topics, 我全部識做,可能我當年先係資優
過左tests, 第二輪要求交一份作品,呢個時候交中英數常都得,音體藝唔得(唔明點解)。要睇創意,真係無咩交得出手,求其搵篇作文。加上父母寫一篇介紹子女的文章。資優生特點,自主好學,品德方面正義自律守規(真的嗎),要有創意。

所以好肯定我地都唔係。

Rpp 發表於 22-11-30 15:09
我要求唔算高,其實我有少少後悔俾亞女K2開始學珠心算,走捷徑走了精位,如果唔係補習老師講佢用自己嘅方 ...

其實令千金聰明是無庸置疑,珠心算學了也無壞。

回覆 BSCYL 的帖子

某些1A學校會要求填寫 ,係填個人才藝獎項證書時有資優學院一欄。沙呂info day有講有一班for資優學院學生,比多啲針對性課程比佢哋

BB-Tiger 發表於 22-11-30 16:41
回覆 BSCYL 的帖子

某些1A學校會要求填寫 ,係填個人才藝獎項證書時有資優學院一欄。沙呂info day有講有一 ...

1A 中學更加注重 (傑出 - 學術 及非學術) , 只是資優學院的學生,無成績表現支持,我估計未必有着數。  

我覺得阿仔當年中學校長,對於揀選學生,確實有一手。  不會只偏重某些名小學生, 吸納來自不同小學的級頭,並且多兼備若干課外活動出色表現者。  從另一方面,可說明該學生不是單靠催迫出來的讀書機器,有內在潛力, 可持續發展。

阿仔並非資優,學業成績對比那些 名小,可能RO 也不算很前吧。 但憑其他多項活動的小成就,被視為有發展空間,自行成功入讀。

後來的校長收生重點放在學業成績,亦喜歡收名小,強小生。  但未見得  DSE 考生成績比以前好     

BSCYL 發表於 22-11-30 16:40
其實令千金聰明是無庸置疑,珠心算學了也無壞。

佢就係弊多過利,糾正錯誤一排手尾先執正番...

Rpp 發表於 22-11-30 17:29

都過去了

珠心算對已在中學的令千金無甚麼影響吧

Rpp 發表於 22-11-30 17:29

印象中,阿仔幼稚園活動學習全部由學校操辦,只是在升小暑假時,學過個多月的書法。

BSCYL 發表於 22-11-30 17:40
都過去了

珠心算對已在中學的令千金無甚麼影響吧

中學數根本用不著心算。

BSCYL 發表於 22-11-30 17:48
印象中,阿仔幼稚園活動學習全部由學校操辦,只是在升小暑假時,學過個多月的書法。
...

有無聽過識彈琴唔識睇樂譜? 呢個係咪笑話嚟?

BSCYL 發表於 22-11-30 17:48
...

小學有參與學校與 ABC 協辦的劍橋英語四年,在銅鑼灣上過一位英文老師的寫作/英語班2個月。 油麻地的奧數短期特訓班,學校及校外鋼琴班, 小三,小四暑假畫班。科大的科學班 小五暑假大量的活動班,如畫,乒乓,小主持,小偵探,釣墨魚... 。

其餘英文,數學,中文增潤, 奧數班,都是小學免費提供,還有羽毛球,壁球也是校供免費。  小四參加校內北京遊後參與教局主辦專題研習比賽,入圍五強,獲免費再遊北京及北大遊學。
聯校英語營,英語話劇,獨誦,集誦,學校推薦參與藝發局藝術大使活動, 參演歡樂滿東華, 參與各項問答比賽及培訓, 校內普通話,英語大使,風紀,校內節目主持等,都是小學的裁培

Rpp 發表於 22-11-30 17:52
中學數根本用不著心算。

是,所以說無所謂   

Rpp 發表於 22-11-30 18:03

有無見過學鋼琴,上堂後不用練琴的   

BSCYL 發表於 22-11-30 18:15
有無見過學鋼琴,上堂後不用練琴的

我屋企個跟老師學結他,每星期一堂,從未見過擰出來練習過,彈得幾句咁,聽落無乜力無乜節奏,我叫佢停鬼左又唔肯。最近報埋學校初級結他賽添,笑死我。

Rpp 發表於 22-11-30 18:29
我屋企個跟老師學結他,每星期一堂,從未見過擰出來練習過,彈得幾句咁,聽落無乜力無乜節奏,我叫佢停鬼 ...

好好   

Rpp 發表於 22-11-30 18:03

因為d音已經係腦裡面由音樂自動轉化為指法,毋須琴譜

LeeCC 發表於 22-11-30 18:36
因為d音已經係腦裡面由音樂自動轉化為指法,毋須琴譜

係咪真?

Rpp 發表於 22-11-30 18:53
係咪真?

我小朋友係,所以唔中意睇譜

有樂器老師朋友話,係有人可以做到

Rpp 發表於 22-11-30 18:53
係咪真?
真,由其以前既人,佢地未有好似而家學音樂普及化,佢哋係可以聽音樂彈番出嚟,但唔識睇譜!

LeeCC 發表於 22-11-30 19:06
我小朋友係,所以唔中意睇譜

有樂器老師朋友話,係有人可以做到

以為我個亂噏佢話佢唔識睇琴譜,記手指位識彈,無興趣考過初級停左。

‹ 上一主題|下一主題