用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真同福小
go

坑真同福小

坑真同福小點揀?
近福小

福小英文語境優
坑真中文強

兩間是否福小比較谷
小朋友會讀得辛苦嗎

坑小中學吸引
點揀好

如果係女仔坑真冇得輸,中學一定比福中高

hugub 發表於 22-11-24 09:00
如果係女仔坑真冇得輸,中學一定比福中高
Yes, 但都要留意今年坑小收多左小一,要升返佢中學機率low 左,所以都要谷先上得返,不過就校舍,教學我都會choose 坑真

坑真校舍真係正,我女讀過,環境好空氣好又有泳池

moneypigpig 發表於 22-11-24 00:59
坑真同福小點揀?
近福小

兩間學校教學同學生質素比,福小贏幾條街。

坑真,穩定、有保證、灣仔校網~

Mathew0214 發表於 22-11-24 19:40
願聞其詳

Mathew0214 發表於 22-11-24 19:40

我都想知點解,可(emoji)以透露多少少資料嗎

福小近一年哩幾年的學生應該會跟得比較辛苦吧

因為校也講到明要谷小朋友,所以入到的讀不是輕鬆

反而坑真感覺各樣都比較平均

moneypigpig 發表於 22-11-25 09:15
我都想知點解,可(emoji)以透露多少少資料嗎

福小近一年哩幾年的學生應該會跟得比較辛苦吧

學校講到明要谷小朋友?真係未聽過喎(emoji)

係轉咗課程後學生學術嘭嘭聲上,啲師兄師姐外闖能力高咗好多就係真。谷唔谷都係家長自己決定,合格都已升到福中,我自己就唔會谷,學校亦唔會要家長谷。

番全日後,成個下午可以做功課、拔尖補底或課外活動。唔駛放學留咁晏。加上學校氣氛好好,老師好好,學生成績好,活動多。小朋友超級鍾意學校。呢幾點都係喺坑真冇咁明顯。(當然坑真我唔係用家,係朋友小朋友喺果度讀,小朋友及同學氣質比較文靜書呆子型)

Mathew0214 發表於 22-12-1 10:39
學校講到明要谷小朋友?真係未聽過喎(emoji)

係轉咗課程後學生學術嘭嘭聲上,啲師兄師姐外闖能力高咗好多 ...

呢個會員係福小推銷員,成日推銷福小但又鐘意踩其它學校。又係朋友的小朋友讀XXX。。。。另外福中從去年到今年考DSE的兩屆學生都係福小親生仔,但成績已經證明沒有進步。。。

hohoho888    發表於 22-12-1 13:33

cxyu841216 發表於 22-12-1 10:58
呢個會員係福小推銷員,成日推銷福小但又鐘意踩其它學校。又係朋友的小朋友讀XXX。。。。另外福中從去年到 ...

我甚少評論其他學校
只係有人問福小點優勝,我先第一次講
福中近屆有冇進步嘅問題唔係太關福小事,在其他帖入面已答過,唔再解釋。亦唔會再回應呢個帖。

我已好少上黎BK講嘢,只係見到亂講自己小朋友學校先會回應一下。

cxyu841216 發表於 22-12-1 10:58
呢個會員係福小推銷員,成日推銷福小但又鐘意踩其它學校。又係朋友的小朋友讀XXX。。。。另外福中從去年到 ...

不用氣,佢跨張成咁,其实只做成反效果,福小真係多得佢唔少

坑真除左比人comment 女校畢業會"怪怪地"外,
都沒乜聽過有負皮

坑真升中唔穩陣 只係聯繫中學 宜家小學仲多左人

回覆樓主:

外校生唔清楚 但坑真幼上真小果班小朋友大部份都係精靈活潑 唔係文靜 (emoji)

ehyleung 發表於 22-12-1 14:12
外校生唔清楚 但坑真幼上真小果班小朋友大部份都係精靈活潑 唔係文靜 (emoji)
...
其實文靜有咩問題?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Mathew0214 發表於 22-12-1 11:08
我甚少評論其他學校
只係有人問福小點優勝,我先第一次講
福中近屆有冇進步嘅問題唔係太關福小事,在其他 ...
好奇想知你點得出福小比坑真「贏幾條街」嘅結論

gabejang 發表於 22-12-1 14:42
好奇想知你點得出福小比坑真「贏幾條街」嘅結論

太誇張,坑真歷史悠久女校,名氣不用質疑,我都想知點win幾條街。唔係話福小唔好,但有無好到咁

回覆樓主:

其實兩個各有捧場客,各有優點和特色。

坑真vs福建
中學banding計:
b1b vs b1c/2a
歷史
百年vs 20+年

不過福建應該還有很多其他優勝之處,才足以跑贏坑真幾條街。

利申:2間都從冇申請