用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音樂小學
go

音樂小學

有沒有人有offer, 經一輪直私搏鬥後,會讀音小?

choyinbaby 發表於 22-11-23 16:38
我會放~

還未決定

我會放 x 2

其實依兩年音中DSE成績好唔錯, 穩Band 1, 升中一條龍, 其實幾吸引, 不過揀邊間學校讀, 其實有好多唔同因素, 學費、位置、教學理念等等, 揀最適合自己小朋友的學校就好了。

choyinbaby 發表於 22-11-23 16:38
其實好心儀音小,不過住元朗,問過要喺荃灣轉校巴,所以都頭痛緊。

我哋都會放,其實呢間都幾好的

音小的學費約 $6500, 感覺很貴,其實不然;而讀官津的支出是零,也不是真。

音小的學費已包器學,不用外出學,省下 $1200-1600。

全日課每日都有導修堂,不用放學後上功課班,省下 $1800。

直升音中,省下高小的中英數操卷班,省下 $1000x3=$3000.

還有$500, 當省回家長和小朋友長期失眠,看醫生的費用。

這裏已經是 $6500 了。

我見到的分別,只是從左袋拿以上的 $ 6500 給學校,或是由右袋拿 $6500 給補習老師和醫生。其實左、右袋的$6500,是否-樣的?讀音小的支出,又是否比免費的官津的多 $ 6500?

AndrewHo_FB 發表於 22-11-26 21:31
音小的學費約 $6500, 感覺很貴,其實不然。

學費已包器學,不用外出學,省下 $1200。

唔駛操卷係真,慳返時間and 錢

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

咁知唔知雜費幾錢?

音小放學後真係唔洗上功課班嗎?

我都掙扎緊讀唔讀

shilay 發表於 22-12-6 23:46
音小放學後真係唔洗上功課班嗎?

我都掙扎緊讀唔讀

我小朋友剛由-線官津插入音小的高小。

學校剛返全日,尾堂是導修,這幾天都能完成功課,省下放學後功課班的$1Xxx 。小朋友在班上完成功課後還有時間和旁邊的同學傾計。

AndrewHo_FB 發表於 22-12-7 07:54

學校剛返全日,尾堂是導修,這幾天都能完成功課,省下放學後功課 ...

我朋友三個小朋友讀緊,佢好滿意喎,印象中幾好。
其實所有一條龍唔谷又keep住band 1的學校,我都覺得唔會差,用錢買方便。

964000 發表於 22-12-7 16:06
我朋友三個小朋友讀緊,佢好滿意喎,印象中幾好。
其實所有一條龍唔谷又keep住band 1的學校,我都覺得唔會 ...
音小本身我最初都唔睇好佢, 因為佢理念係 教會+音樂, 想像佢應該好難係香港教育制度下有好成績
點知佢又爭氣, 雖然小學部長期俾人當水泡, 但中學部成績越嚟越穩定, 仲已維持B1水平多年

比起其它龍校成日sell gimmick 但又做唔到成績, 更值得讚賞

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-7 17:14
音小本身我最初都唔睇好佢, 因為佢理念係 教會+音樂, 想像佢應該好難係香港教育制度下有好成績
點知佢又爭 ...

我最近聽一個音樂老師講,以她的觀察,音樂學得叻的小朋友,一般成績都唔會太差,可能反映佢地比較自律又唔怕重覆練習的悶?

964000 發表於 22-12-7 18:20

我最近聽一個音樂老師講,以她的觀察,音樂學得叻的小朋友, ...

正解,亦有研究話學音樂有助提升數學成績
例如鋼琴,要用曬2隻手,其實訓練緊左右腦一齊用

不過有關於專注度,而家小朋友咁多引誘,又電話又iPad,真係唔容易keep到

AndrewHo_FB 發表於 22-12-7 07:54

學校剛返全日,尾堂是導修,這幾天都能完成功課,省下放學後功課 ...

我小朋友的音小英默,有-部分是 unseen, 沒有得預備(所以索性不預備),這很考小朋友的拼音和 vocab 能力。

以前的官津英默的全是-堆-堆、大量的內容要預備,主要考反覆背誦。

seen 和 unseen, 那樣較深?如果俾心機讀,音小-D都不 hea.

回覆 hkpapa852 的帖子

如果無功課壓力,又keep到band 1成績,感覺好吸引。想知英文語境方面喺音小是否比較不足嘅地方?

我聽講座講,學校都重視語文,會以小組教學,鼓勵閱讀,不過應該冇NET, 但我見音中DSE成績幾好,應該個模式都幾 work