用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 聖心私 vs 大坑真光
go

優才 vs 聖心私 vs 大坑真光

如題,優才 vs 聖心私 vs 大坑真光,請問大家會點揀啊?俾D意見啦

sumi15 發表於 22-11-23 14:26
如題,優才 vs 聖心私 vs 大坑真光,請問大家會點揀啊?俾D意見啦
睇住邊?

回覆樓主:

優才同聖心完全唔同,一定唔會要大坑真光
聖心都已經好過真光..

男女校同女校會唔會有偏向?
傳統學校 同新派直資 有無偏好
學校接送/距離方面有無問題

都係呢幾個方向諗

lattelulu 發表於 22-11-23 16:46
男女校同女校會唔會有偏向?
傳統學校 同新派直資 有無偏好
學校接送/距離方面有無問題
如果呢D因素都唔考慮,只考慮是否對小朋友發展好同埋升學呢?

celinechan117 發表於 22-11-23 16:13
聖心都已經好過真光..
點解呀?我見舊年真光都好多升返自己中學喔

sumi15 發表於 22-11-23 17:18

坑真 聯繫位21個 小一收多少班?

sumi15 發表於 22-11-23 17:18

聖心私 歷年升中成績亮麗
有直屬書院 亦可外闖更上一層樓
攻守兼備

https://www.shcsps.edu.hk/CP/pG/39/45/76

jbbmom    發表於 22-11-25 08:16

我會揀聖心~ 因為我都係比較鍾意傳統學校。如果鍾意新派又可考IB, 就優才~

回覆樓主:

真光DSE成績比聖心透明,真光校園環境好啲,而且有游泳池,聖心私返半日太早上堂。
真光上年小一收六班,所以今年小一唔會開到咁多班。
而優才唔同類型,只能夠講小朋友適合邊間。

Sing13 發表於 22-11-23 23:11
真光DSE成績比聖心透明,真光校園環境好啲,而且有游泳池,聖心私返半日太早上堂。
真光上年小一收六班,所 ...

因為唔夠班房嗎,點解上年收咁多人(emoji)(emoji)

celinechan117 發表於 22-11-23 16:13
聖心都已經好過真光..
聖心都已經好過真光..

你認為聖心邊方面好過坑真呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

兩間女D取態唔同,我比較喜聖私
你覺得邊間好D?

Sing13 發表於 22-11-23 23:11
真光上年小一收六班,所 ...

SHCC 網頁有整體/各科5+/4+詳情

SHCC
https://shcc.edu.hk/Learning/public_exam/

https://shcc.edu.hk/attachment/upload/Learning%20at%20SHCC/public_examination_result/2022%20SHCC_DSE%20exam%20statistics.pdf

坑真
https://www.tlmshk.edu.hk/academic/public-exam-results-university-offer/

https://tlmshk.edu.hk/news/3932/

聖私的生源比較好,外闖的成績也好一些

celinechan117 發表於 22-11-24 10:40
兩間女D取態唔同,我比較喜聖私
你覺得邊間好D?
取態? 何謂取態?
個人認識SHCC既學生都偏向催谷型同比較進取

講升中前境:
SHCC兩間小學合共~230人爭110個中學部直屬位 (當計埋自行D名, 都要~230人爭~150個位)
坑真小就~90個女生, 無年都有~60人上到中學部

至於DSE成績:
過去11年, 坑真公佈資料較多, 而且一直都略較SHCC優勝

除咗宗教同地點, 個人諗唔到有咩理由揀SHCC而唔揀坑真

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

快樂火雞 發表於 22-11-24 11:08
聖私的生源比較好,外闖的成績也好一些

我都同意外闖聖私好D

首先你覺得新派定傳統岩個囡先?
如果新派,活動教學就唔使唸甘多,choose 優才

如果傳統就睇你鐘意邊間,兩間都唔係直升,得一半左右升得返,所以都好大壓力同谷,相反優才可以直升。如果校舍就一定坑真win,又大又靚又有泳池。聖私仲要7:40就返到學校,星期6又要返學wor ,我自己就唔鐘意返5日半啦。

不過location 都要唸,優才係將軍澳,佢好似唔多校車的,自己接送方唔方便。

我都未決定到,都想上埋優才嘅堂,學習下個教學模式再做決定。
不過如果真光同聖心比,我都prefer真光多D,因為中學DSE成績較好,同埋其實兩間升返自己中學嘅比例,睇過今年數據其實差唔多。

應該真光比較開心,同埋校園大,設施靚。

聖心係補助學校議會22學校之一,港島區傳統名校,行出嚟淨係學生啲氣質已經唔同。「優才」,你同住開香港島啲人講,佢地仲以為係咩奇呢學校。