用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 vs 聖心私 vs 大坑真光
樓主: sumi15
go

優才 vs 聖心私 vs 大坑真光

kitshek 發表於 22-11-25 18:35
聖心係補助學校議會22學校之一,港島區傳統名校,行出嚟淨係學生啲氣質已經唔同。「優才」,你同住開香港島 ...
其實傳統有傳統好,新派有新派好,又唔好講到傳統名校就係高人一等,好多讀完傳統名校都係打份普通工je,我覺得合適緊要過一切。

kitshek 發表於 22-11-25 18:35
聖心係補助學校議會22學校之一,港島區傳統名校,行出嚟淨係學生啲氣質已經唔同。「優才」,你同住開香港島 ...
同意~ 我都偏向揀傳統學校, 氣質同氛圍無得比~  唯一一間我覺得會接受嘅新派係港同~

咁時代都變緊嘅,始終都要有D新派出來挑戰下傳統,如果唔係教育又點會有進步?只會變得越來越谷。
多D唔同路線俾大家揀下,未必係壞事。

yubaba 發表於 22-11-25 21:20
同意~ 我都偏向揀傳統學校, 氣質同氛圍無得比~  唯一一間我覺得會接受嘅新派係港同~ ...

港同點解又接受到?
係地鐵見過好多港同中學生
只覺得soso...

celinechan117 發表於 22-12-1 00:03
港同點解又接受到?
只覺得soso...
何為 so so?邊方面 so so呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

celinechan117 發表於 22-12-1 00:03
港同點解又接受到?
只覺得soso...
我明你講乜~ 可能學校氛圍唔同, 認真講, 我都經常見到該小學學生在地鐵上喧嘩~ 呢D真係好個人觀感, 我真係唔係咁鍾意~ 而我話接受的是學校辦學本身, 比較踏實~

Poyau 發表於 22-11-23 17:29
坑真 聯繫位21個 小一收多少班?

坑真小六畢業生應該好多自行會選番佢
但自行收幾多親生女真係唔知
但就算唔自行, D 女大抽獎可能都會填番
怇聯繫位是少, 但剛剛一年官網有公佈有62個去番真中
小一好似是120個, 但唔知有無縮

hkpapa852 發表於 22-12-1 08:14
何為 so so?邊方面 so so呢?

樓上yubaba已經講左

yubaba 發表於 22-12-1 08:55
我明你講乜~ 可能學校氛圍唔同, 認真講, 我都經常見到該小學學生在地鐵上喧嘩~ 呢D真係好個人觀感, 我真係 ...

咁又係

聖心

hkpapa852 發表於 22-11-24 11:18
取態? 何謂取態?
個人認識SHCC既學生都偏向催谷型同比較進取

聖心小(私/津)成績好嘅,通常都外闖(例英華女),留番嘅未必係最top

pickballboy88 發表於 23-1-3 10:07
聖心小(私/津)成績好嘅,通常都外闖(例英華女),留番嘅未必係最top
...
外闖都要成功先得......
其實幾年前自行可以提早公佈正取生結果後, 已將SHCC私校學生"好叻"呢個幻想打破咗

當年"最終"入到YWGS既學生, 無一個係自行正取入到既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

即係冇自行入ywgs?

hkpapa852 發表於 23-1-3 10:18
外闖都要成功先得......
其實幾年前自行可以提早公佈正取生結果後, 已將SHCC私校學生"好叻"呢個幻想打破咗
...
YW自行會先收跨區嘅叻人因為派位收唔到,派位果𨍭YW根本唔驚收唔到本區嘅叻女。。。又或者噤講,叻嘅SHCC自行亦未必首選YW,或會博返自己住果區嘅心水或更高層次中學。

WWS2000 發表於 23-1-9 21:13
YW自行會先收跨區嘅叻人因為派位收唔到,派位果𨍭YW根本唔驚收唔到本區嘅叻女。。。又或者噤講,叻 ...

聖心私2022年升中派位(26/7/22)
-----------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 13+48+15=76 (97.44%)
-----------------------------------------------------
官津 61 (78.21%)
直中 SHCC 42 (53.85%)
本區 聖提女 5 英華女 8
他區 MSS 3 SPSS 1 BPS 1 MCS 1

直資 15 (19.23%)
男女 SPCC 2 港同 6
女校 SPCS 2 DGS 3 協恩 2

B2/NR 0+1+1=2 (2.56%)
官津 培德 1
直資 啟思 1

總數: 13+49+16=78人 (100%)

https://www.shcsps.edu.hk/CP/pG/39/45/76