用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唐乃勤書院好似搵唔到咩資料
樓主: 小草王道
go

唐乃勤書院好似搵唔到咩資料

DD仔 發表於 22-11-23 16:04
如果莊高中飛起唐初中,憑佢依家嘅B2 DSE成績,可以招來乜嘢學生?咪又係唐初中收嘅level, 但如果從中一就 ...

依靠成績招徠 不如慕名而來

worldcat 發表於 22-11-23 15:16
回覆 DD仔 的帖子

其實DSE架構下再分初高中,都真係幾難升LV。諗唔到B1生仲乜要揀佢,就算有都應該係少數 ...

咁呢個世界唔係只有B1生

worldcat 發表於 22-11-23 15:11
見樓主其他POST話小朋友中文好弱,所以考慮唐初(英中)。自己都唔係好明,唐初 B3都入到但又可以做英中, ...

就係中文差 又無資格讀英中 所以先周圍搵下有無多英文既B2/B3校

hkpapa852 發表於 22-11-23 16:19
攪唔掂科中文, 都唔會考得掂科DSE
而且普方遍非B1中學都係用中教同埋要求學生考中文卷. 就算搵到間"英文B2 ...

或者佢無能力再讀落去呢 搵間多英文 係想睇下佢轉左係佢英文專長下 有無能力再讀上去 多英文 平均成績可能會好左 咁到時專心補死一科中文 但去中中既 就除左英文課唔洗補 其他咩科都要補 再唔得既 到時中三出來讀職業個d都要架啦 我只係盡我能力幫佢 得唔得 靠佢自己了  

sheep_yin    發表於 22-11-24 15:04
sheep_yin    發表於 22-11-24 15:04

fatman69 發表於 22-11-23 16:19
個人認為,若拆龍後,莊一定吾會差過以前,而唐就肯定瓜直!
或者等我講吓莊中之前世。

嗰陣時莊中可算是盡收天下剩餘兵器,恆商又係另一間。
不過聽你咁講,莊中斷龍嘅後續表現,其實都唔係咁被睇好,保良局應該幾頭痕

DD仔 發表於 22-11-23 16:30
嗰陣時莊中可算是盡收天下剩餘兵器,恆商又係另一間。
不過聽你咁講,莊中斷龍嘅後續表現,其實都唔係咁被 ...

其實好多人都吾明莊唐之關係,所以莊中若自收中一,肯定吾會差過以前,若唐失去莊的光環,收生都會成問題!

fatman69 發表於 22-11-23 16:52
其實好多人都吾明莊唐之關係,所以莊中若自收中一,肯定吾會差過以前,若唐先去莊的光環,收生都會成問題 ...

與其另起爐灶 不如雙劍合璧?

fatman69 發表於 22-11-23 16:52
其實好多人都吾明莊唐之關係,所以莊中若自收中一,肯定吾會差過以前,若唐先去莊的光環,收生都會成問題 ...

Poyau 發表於 22-11-23 17:22

他們校舍都有先天缺陷,所以先有分開高初兩組去做,有些老師會互調去教,原構思係幾好,但奈何做不出成績!
個人認為,唐初谷吾起學生,莊中亦名大於實,呢個B2成績已多年了,好難走出框框,拆龍可能係放手一搏的選項!

fatman69 發表於 22-11-23 16:19
個人認為,若拆龍後,莊一定吾會差過以前,而唐就肯定瓜直!
或者等我講吓莊中之前世。
當年有同學24分原校(都係band 1)都已經收返F6, 但佢一心諗住入莊, 寧願repeat
之後第二年28分入莊!

Dybala 發表於 22-11-23 18:48
當年有同學24分原校(都係band 1)都已經收返F6, 但佢一心諗住入莊, 寧願repeat
之後第二年28分入莊!
...

或者咁比喻,莊預當年係一間高级宝石加工場,多年來加工做出好多名貴首飾,價值不菲。但現今只幫一些平價玉石加工,你手工幾好都賣吾到好價。
拆龍就有如以後自己買料採購加工銷售一條龍自己做晒不求人!
襯仲有人記得當年要通霄排隊去等位之情景,自己做番起個招牌啦!

fatman69 發表於 22-11-23 18:14
他們校舍都有先天缺陷,所以先有分開高初兩組去做,有些老師會互調去教,原構思係幾好,但奈何做不出成績 ...

唐初假如脱龍變成間開英文班中學
將失去高中以英教主導嘅吸引力
另外要自辦高中?

Poyau 發表於 22-11-23 20:50
唐初假如脱龍變成間開英文班中學
將失去高中以英教主導嘅吸引力
另外要自辦高中?

現在結龍成績為B2,拆龍唐就肯定B3啦!莊若努力,不難由B2上1c。
睇下保記點睇,Keep 住一pair 不成器的組合好?定係搏出一間1c好?

DD仔 發表於 22-11-23 16:18
點解會有B1生入唐初中?係咪因為SSP B1位唔夠?

唐莊配 初中有中文班 高中英教主導
類似 德雅/瑪神/聖母/張明添
相比同區大雄/張/協/莫/滙有其吸引力
加上中一開六班 較易夠人開全英班

2022/23學年
高中(可選)英文授課
------------------------------------------------
佛教大雄 數 M1/2 PC(B) (E)
張明添 (數) M PCB (E)G
路協 (數) M2 PC(B) E BAFS
莫慶堯 (數 M1 PCB EGH BAFS ICT VA)
滙基 (數 PCB BAFS(A))

PCB 物理 化學 生物
EGH 經濟 地理 歷史

唐乃勤/莊啟程
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=17

德雅
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=52

瑪神
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=212

聖母
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=306

吳祥川
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=75

fatman69 發表於 22-11-23 19:08
或者咁比喻,莊預當年係一間高级宝石加工場,多年來加工做出好多名貴首飾,價值不菲。但現今只幫一些平價 ...

依家莊中嘅整個教學團隊,隨時根本已經唔再係當初兵工廠嗰批人,所謂「招牌」,可能真係得返個招牌

fatman69 發表於 22-11-23 21:00
現在結龍成績為B2,拆龍唐就肯定B3啦!莊若努力,不難由B2上1c。
睇下保記點睇,Keep 住一pair 不成器的組 ...
未來學生人數只會一直下跌,我係PLK就唔攪咁多嘢,過多幾年適時退場好過。再唔係,直接砍掉(唔駛重練)可減低日後其它學校被殺校既風險
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-24 08:21
未來學生人數只會一直下跌,我係PLK就唔攪咁多嘢,過多幾年適時退場好過。再唔係,直接砍掉(唔駛重練)可 ...

相信保記肯定吾想砍校,面子悠關。
莊唐情況估會重組居多!
而家莊唐真有難兄難弟之感覺!

fatman69 發表於 22-11-24 13:42
相信保記肯定吾想砍校,面子悠關。
莊唐情況估會重組居多!
而家莊唐真有難兄難弟之感覺!

本是同根生 相煎何太急

回覆 小草王道 的帖子

同你一樣情況。。我都打算自行報唐。。

sheep_yin 發表於 22-11-24 15:03
回覆 小草王道 的帖子

同你一樣情況。。我都打算自行報唐。。

佢10號有開放日 我會去8下