用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資/津校中學、 哪種比較谷?
樓主: gilgilgilgil
go

直資/津校中學、 哪種比較谷? [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 22-11-23 21:48
回覆 gracelam 的帖子

直資少 old seafood,做得長嘅都係真心鍾意教書同想追成績嘅人。 ...

認同。阿仔直資中學教佢D老師大部份都ok, 聽佢提過係有D老師教得比較悶。

阿女津中老師真係好壞參半。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-11-23 21:14
我諗我可以答到你,津中課程比較刻板,好睇個老師有冇heart,好彩遇到老師好可以整合好多有用notes,唔好 ...

謝謝你的回應啊!直資學校投放更多資源在教學上,公開試成績會否相較佳呢?有些人說選津中,不選直資,是慳了學費。但讀直資學校所付出的學費,應該不會是白花的?教學的質量與學習環境也應有明顯的差別。有些爭崩頭的一條龍學校,公開試成績並不特別優秀,原因是什麼呢?是中學部的教學出問題,還是歸咎於中學部收了小學部的band2和band3生?小學入學時百裡挑一的尖子,為何後勁不繼?

musiclover1609 發表於 22-11-24 17:05
謝謝你的回應啊!直資學校投放更多資源在教學上,公開試成績會否相較佳呢?有些人說選津中,不選直資,是 ...

DSE成績睇大部分收生源,收得多叻學生,自然成績好,即使老師hea教,家長一定會想辦法外判,因為最後真係為咗考DSE或其他公開試。

其次係青春期少男少女,初中勤力唔代表高中一様,好多其他因素,如自信心不足,缺乏成功感,冇同輩認同,同學欺凌,沉迷上網打機,拍拖等等都係會有影響嘅。

musiclover1609 發表於 22-11-24 17:05
謝謝你的回應啊!直資學校投放更多資源在教學上,公開試成績會否相較佳呢?有些人說選津中,不選直資,是 ...

其實,會唔會你考慮得太多呢?有時,聚焦自己小朋友身上,會簡單啲。首先,讀書從來是靠自己,就算小朋友讀到名津或名直(所謂多啲資源),讀到書既小朋友,去邊間讀都冇問題,將佢哋學校互換都冇問題,因為都係果一個小朋友,而你留意下,直資成績好既,好多唔係今時今日新興直資,而家未轉直資時,已經好好既傳統名直,只不過而家更好,因應錢確實比津校多。
另一方面,又留意下,spcc spc呢類學校,升中時收到外來生幾多人呢?你估呢班人係咩質素呢?舉一例,spc基本上每年收rcps 約8-10個頭列學生,咁想問呢班學生考dse取佳績時,應該當小學教出嚟定中學教出嚟呢?所以唔好諗太多,想報直資就試,小朋友適合邊間津中都可以照試呀,加油!

gracelam 發表於 22-11-23 21:14
我諗我可以答到你,津中課程比較刻板,好睇個老師有冇heart,好彩遇到老師好可以整合好多有用notes,唔好 ...

要睇神津定區津先有分別,神津資源同直資無異。

所以點解唔稔下,其實好多出問題都係由小學形成,點解會造就咁多band2-band3生出黎 ? 唔一定係小朋友資質問題,真係資質問題,上到初中不論點谷都谷不出來。 更唔好講如自信心不足,缺乏成功感,冇同輩認同,同學欺凌,沉迷上網打機,拍拖等等呢啲應該喺家庭教育指導下既影響,當你真係喺小學攪得好,呢啲所有問題就算有都唔會影響得太大。

1998Ruby1998 發表於 22-11-23 20:04
冇得咁樣分...交唔交學費都唔影響學校學習風格
荃官/鄧顯/瑪利曼/喇沙,已經唔同風格。
好明顯有階級觀念學校有此兩種原因,或許仲有其他......

charlottechy 發表於 22-11-23 15:22
主要都係家長谷 (emoji)
間接都係學校造就呢啲家長出來,所以咩都係有連帶關係.

最後一句,在EK是可以討論的嗎?-------小學入學時百裡挑一的尖子,為何後勁不繼?
正如在小學版問選直私小學還是官津小學,答案是幾乎一面倒----原因嘛,這幾乎是問卷調查:浦在網上的你,點解會有甘多悠閑時間?

PTL_L 發表於 22-11-24 17:33
其實,會唔會你考慮得太多呢?有時,聚焦自己小朋友身上,會簡單啲。首先,讀書從來是靠自己,就算小朋友 ...
升中時收到外來生幾多人呢?你估呢班人係咩質素呢?

這句是關乎相當一部分官津中學的業績:假如自行3成的學生,全部DSE應考科目達5,那麽,該校整體5+已經30%.

PS:睇中學DSE成績,需考慮生源的區別:一間自主收生120人(佔6成),一間自行收生43人(佔3成),DSE出來的5+,前者65%,後者45%,你話啦,邊一間勁?

Rpp 發表於 22-11-24 17:42
要睇神津定區津先有分別,神津資源同直資無異。

全港有幾多間神津?

gracelam 發表於 22-11-24 19:53
全港有幾多間神津?

有啲直資都係麻麻哋。

天外之人 發表於 22-11-24 18:06
所以點解唔稔下,其實好多出問題都係由小學形成,點解會造就咁多band2-band3生出黎 ? 唔一定係小朋友資質問 ...

認同,所以b1中學少啲(唔係冇)出現以上我提及嘅問題。

自小父母家庭教育,品德及價值觀培養重要過只看重成績,因為一到青春期,父母係比較難掌控。

medicine 發表於 22-11-24 18:51
升中時收到外來生幾多人呢?你估呢班人係咩質素呢?

其實邊一間勁都好,仲緊要自己果個係咪勁?太多因素影響最後output 結果,所以諗咁多都冇咩用,想試咪去試,你揀人時,人揀你。

PTL_L 發表於 22-11-24 21:57
其實邊一間勁都好,仲緊要自己果個係咪勁?太多因素影響最後output 結果,所以諗咁多都冇咩用,想試咪去試 ...

你說得對。

好多家長太有自信,好似報完名學校必收。

正如揾工一樣,唔申請便冇機會,申請完考完,只能在收到的offers 之中做決定。

當沒有得選擇的時候,還要care 官津/直資較谷?

收咗嘅學費亦未必一定要全部投放喺教學之上,依家好多好成績嘅B1直資學校未轉為直資之前,喺佢哋津校嘅年代成績已經好好,可以收學費揀學生只係如虎添翼而已。若果咁大分野,又點會仲有一眾B1a官津校存在?

gabejang    發表於 22-11-28 16:26
gabejang    發表於 22-11-28 15:47
‹ 上一主題|下一主題