用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區band 1c 男生選校
go

東區band 1c 男生選校

大家有什麼建議?對英文很有信心,有信心考試必A,會話能力佳。中文考試就永遠無驚喜,每次都B (就係不喜愛中文)數學沒有天份,只係將勤補拙咁緊緊拿A,一不小心就拿B那種學生。常識就平平常常都A。

老師話他屬1C。

只係參加管弦樂團,校際朗誦節等。至今沒有什麼特別優秀的才能。

自行如揀地區出名英中就一定是陪跑。他又不喜歡自行考band2A的中中。所以一定是考直資或等大抽獎英中。

有冇過來人分享應該怎樣部署?直資考中華基金或播道書院有機會嗎?今年聖馬民生又減一班,大抽獎穩陣啲的話,是否只能第一志願筲官?

成績不錯呀ABAA,要問吓老師點解1C?其他同學全A歺?快參考學校上年派位,比對自己级排名,如現级15,就看看上年,前年级20內所升中學banding,再判断老師估算的準確性。1C係個尷尬嘅位置,如自行,直資不成,老師可能叫你乙部直接簡Band2。有好多學校始終以自已利益作首選,叫你簡低一级,可以隐入來砌高學校首3志願升中率。請記住,家長有責任幫自己小朋友爭取最好,自己多做功課,分析。如你小朋友英文好,表達能力清晰,其實已有半隻腳踏入直資,你所選的直資机會很大,先take直資offer後再戰。祝入读心議中學。

小乖媽媽 發表於 22-11-23 00:28
大家有什麼建議?對英文很有信心,有信心考試必A,會話能力佳。中文考試就永遠無驚喜,每次都B (就係不喜 ...

自行想入本區是得筲官,所以要考慮埋他區(如九龍)。

直資報越多越好,你提的兩間,還有官塘福建和將軍澳保良局羅士可考慮。

東區大抽獎可以抽區內5大B1男女校,只要呈3仍keep 到為B1生。提提你東區男生B1位不足,但女生夠位。

大家有什麼建議?對英文很有信心,有信心考試必A,會話能力佳。中文考試就永遠無驚喜,每次都B (就係不喜 ...
校內成績沒有意義, 只有"校內排名"才有參考會值, 好既學校同差既學校, 都可能有30%學生係全A.
只有校內排名, 對比番之前幾屆各屆有大約幾多人入到B1中學, 先知小朋友咩位置

B1C學生自行其實多數無運行 (除非去考B2A), 努力D去考直資 (如中基)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

同我姨甥有點似
中文永遠唔係拔尖,8x已還神,英數常都夠勤力攞到9字頭
有課外活動又唔係拔尖
二次呈分拉勻灣仔校級30頭,老師話有極輕微機會跌band 2, (因人少咗難估)派位後比較返其他人,相信係band 1

上年經歷
自1華仁自2高主教
自1直接出局,自2面試後唔入
直資中基spb滙基港同(無考太多),只在滙基收但無要
中基以我觀察,睇成績都要面試醒目程度多。姨甥比較怕錯,唔敢答,面試蝕底。到派位前姨甥收中基通知話如需叩門就放榜日12:00前補資料。事後至知原來唔係人人收email(即唔達標嘅想叩都無得叩)
最後後補入自2高主教 (因灣仔區幾個位應該唔係抽獎乙4入)

Charlotte_mom 發表於 22-11-23 09:40
同我姨甥有點似
有課外活動又唔係拔尖
匯基(東九)收中基唔收咁得意?因為匯基成績應仲叻啲
有朋友上年中基收匯基唔收

Charlotte_mom 發表於 22-11-23 09:40
同我姨甥有點似
有課外活動又唔係拔尖
但匯基收,也有1B水平吧?不過,很奇怪,匯基收但中基不收。

醒目開學勳章 王國長老

GCMC 發表於 22-11-23 10:24
但匯基收,也有1B水平吧?不過,很奇怪,匯基收但中基不收。

滙基無1B啦應該
最主要原因係遠,所以無揀

醒目開學勳章 王國長老

hcpp 發表於 22-11-23 10:22
匯基(東九)收中基唔收咁得意?因為匯基成績應仲叻啲
有朋友上年中基收匯基唔收
...

我有同其他家長交流,知有其他人(其他校)考試排名好後都收
所以我相信係輸蝕在面試表現吧。只係提醒樓主一句,中基除咗成績,都會睇其他嘢 (照計姨甥級3x,學校名氣正常不是寶校,有樂器,比賽考級都有過3甲、distinction ,操行正常,成績表手冊整齊,性格言談正常,中基唔會唔收丫….但就係唔收)

Charlotte_mom 發表於 22-11-23 10:37

我有同其他家長交流,知有其他人(其他校)考試排名 ...

很好的分享。我也要多了解一下高主教這個學校選擇。

我也知道ABC grade意義不大。我小朋友平均分也是A., 但也只屬1C。我知道老師會作保守估計,因家長會進取麻又因為他學校的學生真係取滿分的,所以我都覺得他屬band 1C。

謝謝大家。

醒目開學勳章 王國長老

小乖媽媽 發表於 22-11-23 18:01
很好的分享。我也要多了解一下高主教這個學校選擇。

我也知道ABC grade意義不大。我小朋友平均分也是A., ...

讀咗近3個月,姨甥開心嘅。姨甥入到傳說中嘅精英班(聽細妹講學校無講明係精英班,但從原校家長反應知道佢果班學生成績較好)
同原校生相處愉快,有一齊做班會、參與學校活動,好快融入。從迎新、註冊、家長會等感覺學校幾關愛,關心學生成長,功課程度適中
係校舍較舊同位置唔方便囉,你可以了解一下

回覆 小乖媽媽 的帖子

我上年小朋友差不多成績, 二次呈分總分英文A, 中文B, 數學A, 常識A, 但因音樂, 視藝剛好B, 拉底去到Band 1C, 自行想穩入結果有劉永生offer.  

不過可能英文不錯, 面試正正常常, 加上有d操行獎, 自行放榜翌日有羅氏offer, 後來再叩到播道.  最終讀了播道, 雖然是中小外來生, 也讀得不太吃力.  感恩!

同我姨甥有點似
有課外活動又唔係拔尖

「自一直接出局」,請問是指沒有面試機會嗎?

醒目開學勳章 王國長老

19801980 發表於 22-11-23 22:45
「自一直接出局」,請問是指沒有面試機會嗎?

對,一直無消息(但知人哋收通知見緊)
自行放榜後至正式收信話未被取錄,我妹心諗而家我夠知啦

Charlotte_mom 發表於 22-11-23 18:18
讀咗近3個月,姨甥開心嘅。姨甥入到傳說中嘅精英班(聽細妹講學校無講明係精英班,但從原校家長反應知道佢 ...

校舍的確是一個短板,否則我會考慮此學校

或許自行 民生、筲官  

elbar 發表於 22-11-26 13:03
或許自行 民生、筲官
民生係1B喎
會唔會報SSC (聽講1C都有機會入) /中基好D? 自行就聖鄧同您講既筲官,仲有將官可選擇...

eit2003 發表於 22-11-26 14:29
民生係1B喎
會唔會報SSC (聽講1C都有機會入) /中基好D? 自行就聖鄧同您講既筲官,仲有將官可選擇...
...
SSC 是指赤柱聖士提反?若是,1C也可以嗎?

GCMC 發表於 22-11-26 14:59
SSC 是指赤柱聖士提反?若是,1C也可以嗎?
係,有1c入到。樓主兒子英文會話好有機會。

eit2003 發表於 22-11-26 15:06
係,有1c入到。樓主兒子英文會話好有機會。
謝謝回覆!