用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 vs 優才
樓主: Carly0909
go

王錦輝 vs 優才 [複製鏈接]

Gud567567 發表於 22-11-23 16:20
朋友囝去年入讀, 他說暫時感覺良好. 不過, 如追求成績, 或要睇定先, GT好似仍未有公開今年DSE或IB成績資料. ...

優才2022年文憑試成績 #159

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49175121

Carly0909 發表於 22-11-23 17:28
請問有沒有人知道GT有啲咩負評?

主要係幾年前舊校長 好多家長唔鍾意之後優才好多小朋友轉走咗
同埋我聽人講,叻嘅話就畀好多資源你 但係你唔叻嘅話就....

唔知個新校長點

請問優小是中小的嗎?

celinechan117 發表於 22-11-23 18:07
主要係幾年前舊校長 好多家長唔鍾意之後優才好多小朋友轉走咗
同埋我聽人講,叻嘅話就畀好多資源你 但係你 ...

明白

謝謝分享!

兔兔媽咪 發表於 22-11-23 22:04
請問優小是中小的嗎?

優才是中文小學。

Gud567567 發表於 22-11-23 16:20
朋友囝去年入讀, 他說暫時感覺良好. 不過, 如追求成績, 或要睇定先, GT好似仍未有公開今年DSE或IB成績資料. ...

係喎, 10月中公布IELTS成績, 但無dse or IB, 往年一樣唔公布?

因為學校有資優班
小朋友邊方面叻 就會資優班栽培

成績唔好 都有努力小組

優才唔係谷成績學校
教的野係唔深

學校注重係小朋友可以多元發展

lattelulu 發表於 22-11-24 01:12
因為學校有資優班
小朋友邊方面叻 就會資優班栽培

我想問埋佢哋係咪中英文都係校本課程?

MLPW 發表於 22-11-23 11:04
認同你,不過有聽過英語語境更優。也有IB選擇呢

港同新聞話好似鑽研緊類似,大趨勢的話。。。10年八載,我諗到鑽研到掛。。。

celinechan117 發表於 22-11-23 16:05
你嘅意思係,,如果升中 更上一層樓,要去一間有名氣啲嘅小學?

讀龍校日後升學既目標應該係讀龍中,否則其實只係作繭自縛
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 22-11-24 00:29

係喎, 10月中公布IELTS成績, 但無dse or IB, 往年一樣 ...

今年無上載學校網頁 往年有但删咗

Poyau 發表於 22-11-24 12:05
今年無上載學校網頁 往年有但删咗

咁要等school report?

poonseelai 發表於 22-11-24 12:33
咁要等school report?

優才2022年IB成績如謎
希望校務報告有所公布
中一簡介會唔知有無分享?

https://gtcollege.edu.hk/admission-to-g-t/admission-information/

https://gtcollege.edu.hk/wp-content/uploads/2022/10/Application-for-Admission_for-2022-2023_G7.pdf

https://std.stheadline.com/smartparents/article/3487/%E5%91%A8%E5%88%8A%E5%85%A7%E5%AE%B9-%E5%8D%87%E5%AD%B8-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9B%9B%E7%94%A2%E7%8B%80%E5%85%83-IB%E6%88%90%E7%B8%BE%E6%9C%80%E5%A5%BD-%E6%91%98%E5%84%AA%E7%8E%87%E6%9C%80%E4%BD%8E%E6%98%AF%E5%AE%83

「優才(楊殷有娣)書院今年是第三屆應考IBDP,該校校長譚國偉直言,IBDP學科最高成績級別Level 7,比DSE摘5**容易,若想在大學讀「神科」,高中選讀IBDP或較易考入心儀的大學課程。「不單止是狀元,考到四十三、四十四分,神科都好大機會收,比率一定較DSE考生高。」 因此吸引不少尖子選讀IBDP。

譚國偉指出,該校去年出產三名IB狀元後,令報讀相關課程的學生大升一至兩倍,但直資學校最多只可有三成學生修讀IB課程,校方會透過面試、班主任推薦、成績、 學生的國際視野等方面,挑選合適的人選入讀。「我們不希望出現失衡的情況,亦不想成績較好的學生一窩蜂湧去讀IB課程,所以會面試以了解學生的性格、學習態度是否適合。」譚國偉舉例,如學生學習主動性強、 喜歡與他人合作做project、希望到外國升學都較適合IBDP;反之若學生專注自己讀書、純文或純理科較出眾,則適合應考DSE。」

https://topick.hket.com/article/3390927/%E3%80%90%E4%B8%AD%E4%B8%80%E5%A0%B1%E5%90%8D%E3%80%91%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%84%AA%E6%89%8D%E6%9B%B8%E9%99%A2%E6%8E%A8%E8%A1%8CDSE%E5%8F%8AIB%E9%9B%99%E8%BB%8C%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E3%80%80%E4%B8%AD%E4%B8%80%E5%85%A5%E5%AD%B8%E7%94%B3%E8%AB%8B11%E6%9C%8818%E6%97%A5%E6%88%AA%E6%AD%A2

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/827582/%E5%8D%87%E5%B0%8F%E5%82%99%E6%88%B0-%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%84%AA%E6%89%8D-%E6%A5%8A%E6%AE%B7%E6%9C%89%E5%A8%A3-%E6%9B%B8%E9%99%A2%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E9%83%A8-5%E5%B1%A4%E6%9E%B6%E6%A7%8B%E6%8E%A8%E5%8B%95%E8%B3%87%E5%84%AA%E6%95%99%E8%82%B2

Carly0909 發表於 22-11-24 01:13
我想問埋佢哋係咪中英文都係校本課程?

英文
有額外的校本課

中文除左用坊間書
亦有校本書

holiho 發表於 22-11-22 21:57
回覆 Carly0909 的帖子

多謝你,我waiting 所以希望報名時寫求位信。

28號最後一日注冊

lattelulu 發表於 22-11-24 13:49
英文
有額外的校本課

明白謝謝!

回覆 piglover 的帖子

WKF 都有DSE, 只係可以揀ALEVEL 啫

回覆樓主:

上到高小~中學, 就會明白中小的好處! 特別考慮考DSE的.

hkpapa852 發表於 22-11-23 12:10
坊間網站同youtuber, 根本無能力去分析WKF既水平, 只係"隨口講"
現實中, WKF多年嚟既DSE成績, 能勉強達B1C ...
WKF現時已經擴大招生人數,中一入學有200人左右,選A-level的去年已經有48人。今年有兩個班。並不是20人左右。

以前有家長問過的問題:
1) 是否有分精英班?學習氣氛如何?是否仍可愉快學習?
中英數分不同的小組上堂,考試用同一張卷。學校注重培養學生的閱讀,每年舉辦「書中人物」扮演活動,有「閱讀大使」推廣閱讀,每個教室、樓層、地下有書柜可以隨手取來看。每日早上回學校,會自己睇書。我覺得還算愉快學習。
2)小學多project 及present? 一年有多少測考?
每學期期末做一個主題project ,最後公開present 給家長;中英每學期兩次present。
3)請問學校升大學情況如何?
網站有公布:https://www.hkbuas.edu.hk/tc/ss/2022香港中學文憑考試hkdse-及英國普通教育文憑高級程度考試成績
4)學校行政是否有混亂情況?因為見之前有post 話學校換咗幾次校長?
行政還好,自從林校長因個人原因離職後,沒有換過。
5)英文speaking & writing 好強,但如果grammar 底不強的小朋友,是否要外補學(聽說不教grammar ), 我怕自己唔夠能力跟2位小朋友
1-4年級有教grammar,每學期講一本兒童書,一本spelling book,2種文體的寫作。
6)中文能力方面, 由於我哋冇打算外國升學, 是否比坊間學校難follow? 要外補才可呢?
學校教的識字量不算多,需要家長跟緊一些。

環境和氣氛肯定是愉快的,有大量活動可以選擇參加,放心入讀。如果小朋友優秀,升中想脫龍,也可以報考其他直資學校或自行考公立中學。

‹ 上一主題|下一主題