用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 vs 優才
樓主: Carly0909
go

王錦輝 vs 優才 [複製鏈接]

Carly0909 發表於 22-11-23 11:05
你意思係WKF 英語語境更優。也有IB選擇??

對呀 是聽別的家長說

MLPW 發表於 22-11-23 11:06
對呀 是聽別的家長說

WKF 我覺得普通話多啲
唔知呀,我尋日見學生(中學)放學講普通話多

佢唔係IB, 佢係第二種,GCE A level

Carly0909 發表於 22-11-23 11:04
你意思係WKF B2嗎? 其他網上research 好似1B 定係我research 得唔好
坊間網站同youtuber, 根本無能力去分析WKF既水平, 只係"隨口講"
現實中, WKF多年嚟既DSE成績, 能勉強達B1C水平, 只試過兩次 (其中一次係今年), 但佢既3322率 (本地可報大學基本資格), 其實一直都偏低 (4X%-6X%)

IAL班出路係好, 但多年都係只收~20人

相比之下, GT歷年既DSE成績都達B1水平, 3322率長期80%以上, 又有IBDP (成績都唔差), 無論行DSE定國際課程, 都較有保証

水果媽媽    發表於 22-11-23 22:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-23 12:10
坊間網站同youtuber, 根本無能力去分析WKF既水平, 只係"隨口講"
現實中, WKF多年嚟既DSE成績, 能勉強達B1C ...

感謝你簡而精的分析
好多謝你呀!

回覆樓主:

我女都有GT 同 WKF 選擇,暫時偏向GT 多啲

回覆樓主:

wkf 英文語境一定好個 gt!但係冇wkf 冇呈分,如果升中想去好D好難

celinechan117 發表於 22-11-23 13:46
wkf 英文語境一定好個 gt!但係冇wkf 冇呈分,如果升中想去好D好難

你仲有冇等緊其他學校啊?
呢兩間好苦惱,有其他打救下就好了

celinechan117 發表於 22-11-23 13:46
你以為直資龍校有呈分, 升中想走一定會易D?
不見得, 至少普遍龍校都唔會協助學生出走, 即係唔會話你知你係咩Banding

更加唔好講會唔會攞到校長推薦信去考名校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MLPW 發表於 22-11-23 10:30
借位一問
港同 vs WKF ?

港同x100000

hkpapa852 發表於 22-11-23 12:10
現實中, WKF多年嚟既DSE成績, 能勉強達B1C ...
PAPA 搭單問下, 如果WKF, PKC 同播道你又會點排?

dirtybb2000 發表於 22-11-23 15:04
PAPA 搭單問下, 如果WKF, PKC 同播道你又會點排?
播道 > PKC > WKF
播道: 近3/4年DSE成績一直進步, 已站穩B1之列
PKC: DSE整體成績達B1, 但3322率似乎不合比例而導致入U率不似預期 (已多年如是). 佢既IFY國際課程, 認受性遠不如IBDP同IAL

hkpapa852 發表於 22-11-23 14:06
不見得, 至少普遍龍校都唔會協助學生出走, 即係唔會話你知你係 ...

你嘅意思係,,如果升中 更上一層樓,要去一間有名氣啲嘅小學?

hkpapa852 發表於 22-11-23 14:06
不見得, 至少普遍龍校都唔會協助學生出走, 即係唔會話你知你係 ...

雖然gt 話自己係龍校,但係以我所知, 升中一定要唔差先升到

仲有前幾年好多家長有負評 所以都唔知揀唔揀好

celinechan117 發表於 22-11-23 16:08

雖然gt 話自己係龍校,但係以我所知, 升中一定要唔 ...
呢個帖入面兩間學校都有人俾負評啦
其實間間直資龍校, 升上中學部都係要符合特定條件嫁啦!

朋友囝去年入讀, 他說暫時感覺良好. 不過, 如追求成績, 或要睇定先, GT好似仍未有公開今年DSE或IB成績資料. 唔知是否保持到?

celinechan117 發表於 22-11-23 16:08

雖然gt 話自己係龍校,但係以我所知, 升中一定要唔 ...

基本上學業操行正常 就一定收返

比起民生 培正只收頭一百上中學

GT 一定唔止收甘少

hkpapa852 發表於 22-11-23 16:16
呢個帖入面兩間學校都有人俾負評啦
其實間間直資龍校, 升上中學部都係要符合特定條件嫁啦!
...

完全正確

Carly0909 發表於 22-11-23 11:09
WKF 我覺得普通話多啲
唔知呀,我尋日見學生(中學)放學講普通話多

朋友囝 現讀生 小學部
同學間多以英語交流

請問有沒有人知道GT有啲咩負評?

lattelulu 發表於 22-11-23 16:43
朋友囝 現讀生 小學部
同學間多以英語交流

明白,謝謝你的分享!
‹ 上一主題|下一主題