用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南取錄
樓主: angelatjiu
go

聖道迦南取錄   [複製鏈接]

bananaGi 發表於 22-12-1 10:54
係到溥左咁耐, 發現壓力同能力係息息相關.

同一件事, 愈無能力就愈大壓力.  

冇錯。有能力的人可以將壓力化爲動力,相反,壓力就是壓力

hkpapa852 發表於 22-12-1 10:43
其實現實有幾多真係"英強中弱"既學生呢?
君不見大部份B2A官津中學, 成績都係"中強英弱", 如TKO既王華湘, 中 ...

\

其實現實有幾多真係"英強中弱"既學生呢??  AGREE!!
我見到係, 英弱中更弱.

一般津小, 英文卷淺, 中文卷深. 所以有英強中弱錯覺

jesswu 發表於 22-12-1 11:07
我好同意papa你講的架   
但君不見每年很多家長爲了讓b2小朋友入英中,不惜取直資棄抽獎。
其一是 ...

所謂英強, 其實係點樣強? 可能只係英文科分數明顯比中文好, 問題其實可能係中文教學既內容唔適合小朋友.
現實中, 香港有幾多小學除咗英文科外, 其它科會用英文教? 咁如果除中文科外, 其它科成績都唔差, 又係咪真係中弱同適合要用"全英教學"呢?

瞭解清楚"中弱"既原因, 先有機會搵到改善既方法. 盲目轉去英語教學既學校避開中文, 只會適得其反

用英語教學便於銜接大學係一件事, 大部份科目用英文教只會更大機會令學生無動力去提升中文能力又係另一件事

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-1 11:15
所謂英強, 其實係點樣強? 可能只係英文科分數明顯比中文好, 問題其實可能係中文教學既內容唔適合小朋友.
...

你每下篤破了。
我工作接觸很多小朋友,幼稚園到初中都有,香港家長群有個現象很有趣,大部分家長會因爲英文成績低劣而不安,相反中文差d會冇咁肉緊。這是因爲大家都以英中作爲升學目標吧!
衹要英文科稍優於其他科目,家長們都會認定小朋友是"英強中弱"。有些情況可能衹係英弱中更弱而已。
我也認識過自稱"英強中弱"的家長,去到英中最終變英弱中弱。在小學所謂的"英強"(除非真係堅"強"),其實上到英中(band幾都好),自恃強的英文,原來並不足以應付所有科目的英授內容。

昨天收offer, 先註冊,都未知呈2呈3結果,感覺上有間直資取錄,安心啲

bananaGi 發表於 22-12-1 11:15
\

NG...... 身邊都有個故事分享下。
學生A: 中文級10 + 英文級40 + 數學級10 (全級20)
VS
學生B: 中文級70 + 英文級35 + 數學級80 (全級60)
全級約160人

學生B家長同學生A家長講,學生A英文成綪唔係咁好,報B1英中怕唔怕跟唔上。
但就講自己個小朋友(學生B),因為英強中弱,所以要搵B2/B1C英中。

學生C家長: @.@"

jesswu 發表於 22-12-1 11:25
你每下篤破了。  
我工作接觸很多小朋友,幼稚園到初中都有,香港家長群有個現象很有趣,大部分家長 ...

全中.

小一英文輕易80以上, 中文就6-70...
之後家長就以為小朋友英強中弱. 太多呢D家長!!
又所以, 到小六仍然堅持小朋友"應該" 入英中.

Monosaru 發表於 22-12-1 11:28
昨天收offer, 先註冊,都未知呈2呈3結果,感覺上有間直資取錄,安心啲
...
仲抽唔抽獎?

worldcat 發表於 22-12-1 11:28
NG...... 身邊都有個故事分享下。
學生A: 中文級10 + 英文級40 + 數學級10 (全級20)
VS
學生C家長有冇買定包花生呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bananaGi 發表於 22-12-1 11:40
...
仲抽唔抽獎?

想等埋呈2呈3個名次先,當買個保險,考晒其他直資、2間津中,萬一全軍覆沒,另外如果係band 2成績, 咁抽獎都唔樂觀,最後3次呈分試成績總結係band 1就會抽飛

我見11月19號面試的都有Offer,請問是嗎?

rainbowyau 發表於 22-12-1 21:53
我見11月19號面試的都有Offer,請問是嗎?

不是,我同朋友同日面試,朋友無offer

jesswu 發表於 22-12-1 11:07
我好同意papa你講的架   
但君不見每年很多家長爲了讓b2小朋友入英中,不惜取直資棄抽獎。
其一是 ...

你講既就係我而家面對緊, 入到英中 讀到英文科既課程 再執中文 真係講中 合格就得

如果入中中 就科科都要執 唔好講小朋友既壓力 家長壓力都唔少

bananaGi 發表於 22-12-1 11:39
全中.

小一英文輕易80以上, 中文就6-70...

佢都好呀 中文合格 我果個英文90分以上,但中常40分 重要係sen 我都快吐血了

Elsa_sasa 發表於 22-12-2 11:39
不是,我同朋友同日面試,朋友無offer

再等下 有人唔註冊既 就有位空出來

小草王道 發表於 22-12-2 13:35
佢都好呀 中文合格 我果個英文90分以上,但中常40分 重要係sen 我都快吐血了
...

中英數主科是但一科唔合格,有面試嘅機會都好微,所以呈一要努力(emoji)(emoji)。

小草王道 發表於 22-12-2 13:36
再等下 有人唔註冊既 就有位空出來

學校仲有2場面試,佢已打定輸數,佢同佢仔都好鍾意Stcc ,希望最後有offer 。

Elsa_sasa 發表於 22-12-2 15:11
學校仲有2場面試,佢已打定輸數,佢同佢仔都好鍾意Stcc ,希望最後有offer 。
...

banding?

hkpapa852 發表於 22-12-1 11:15
...
如果小朋友就讀英文小學,好自然英文會很強,但中文就會變得差,因為英文比中文更加容易掌握。我也是好苦惱這個情況,一方面為子女英文強感到好開心,另一方面,中文下降,甚或對中文沒興趣,就感到非常焦慮。

Elsa_sasa 發表於 22-12-2 15:11
...

仲有7月叩門機會
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊