用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南取錄
樓主: angelatjiu
go

聖道迦南取錄   [複製鏈接]

其實B1C/2A水平有唔少選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-30 20:55
其實B1C/2A水平有唔少選擇
願聞其詳

GCMC 發表於 22-11-30 21:21
願聞其詳
基崇手,音中,播道,港青基信,中華基金
再唔係,自行選B2A甚至B2B,都大機會入吧?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Different ppl will have different choices. Choose the most suitable.

芙蓉BB    發表於 22-12-2 09:24

hkpapa852 發表於 22-11-30 21:43
基崇手,音中,播道,港青基信,中華基金
再唔係,自行選B2A甚至B2B,都大機會入吧?
...
Thanks

回覆 jmk2012 的帖子

係呀,仔係1C-2A

我幾鍾意聖道迦南,學生幾純品,可能DSE會爭少少,不過我睇重校風多d,當然會再考自行啦,當比個機會小朋友,不過收到offer係開心的

wendy_didi 發表於 22-12-1 06:56

我幾鍾意聖道迦南,學生幾純品,可能DSE會爭少少,不過我睇重校風多d,當然會再考 ...
STCC近年收生標準真係提升左, 呢幾年升緊banding, DSE成績要D時間先反映到, 最緊要係學校有冇心做好間學校, 學生是否喜歡學校

lisablackpink 發表於 22-12-1 08:21
STCC近年收生標準真係提升左, 呢幾年升緊banding, DSE成績要D時間先反映到, 最緊要係學校有冇心做好 ...
恐怕高峰已過。
5/6年前成績剛達B2B時已吹噓B1生都一位難求,但成績郤反覆向下仍未見底

而家咁多人移民, 入到band 1學校當然高興, 但是否個個都可以讀band 1呢? 師兄師姐的公開試成績又係咪唯一的指標? 始終到自己子女考公開試仲有6年時間吧, Band 1C-2A好彩入到Band 1B, 有OFFER時當然開心, 但讀落又係咪一定對學生好? 挫敗感變成動力定係壓力, 亦好睇校園氛圍, 嚴重起來分分鐘引致情緒問題, Band 2學生/學校都可以進步, 最重要係老師是否關愛學生, 學校可唔可以令到學生自主學習, 要入成績好的學校定係適合的學校, 都係一個家長的課題

lisablackpink 發表於 22-12-1 09:37

而家咁多人移民, 入到band 1學校當然高興, 但是否個個都可以讀band 1呢? 師兄師姐 ...

well-said. can't agree more.

芙蓉BB 發表於 22-11-23 07:56

呈一2B1A, 但五年級第一次考試英文C左,我地吾近,住新界

咁遠... 點返學

lisablackpink 發表於 22-12-1 09:37

而家咁多人移民, 入到band 1學校當然高興, 但是否個個都可以讀band 1呢? 師兄師姐 ...

講得好好

B2A, B2B官津校也有不少選擇

回覆 lisablackpink 的帖子

絕對同意你既講法, 老師都話小朋友能力唔係讀唔到 band 1, 但會吃力, 做後個批, 如期係咁退一級讀 band 2 可能係前個批, 又讀得輕鬆和有自信.
band 2 又如何, 最緊要小朋友讀得開心, 發揮所長

hkpapa852 發表於 22-12-1 10:22
B2A, B2B官津校也有不少選擇

可能有些小朋友英強中弱,b2又要英中,所以要選直資。
b2直資比到呢樣係官津b2比唔到的。
而且着實有唔少家長肯用$(學費)換直資的彈性資源同背景。
不過stcc係咪輕鬆,我便不敢茍同,我朋友個仔升中二,話學校好多功課好chur,他b2a入,讀得頗吃力,關愛的存在的,但壓力一樣存在。

jesswu 發表於 22-12-1 10:32
而且着實有唔少 ...
其實現實有幾多真係"英強中弱"既學生呢?
君不見大部份B2A官津中學, 成績都係"中強英弱", 如TKO既王華湘, 中英數成績不差過B1C中學, 但英文一科長期都低達全港平均, 連培道都要掙扎多年, 今年英文科4+先可以高過全港平均

就算真係英強中弱, 去到"英中", 係咪就有辦法解法到"中弱"既問題, 令到學生日後順利係中文科摘3呢?

而且着實有唔少 ...

至少起碼關愛,好過只係得chur,升中對小朋友係一大改變,如果連老師都吾關愛就慘   

而且着實有唔少 ...

係到溥左咁耐, 發現壓力同能力係息息相關.

同一件事, 愈無能力就愈大壓力.  

不過, 如果壓力幫到你就好事, 受唔住就壞事

hkpapa852 發表於 22-12-1 10:43
其實現實有幾多真係"英強中弱"既學生呢?
君不見大部份B2A官津中學, 成績都係"中強英弱", 如TKO既王華湘, 中 ...

我好同意papa你講的架  
但君不見每年很多家長爲了讓b2小朋友入英中,不惜取直資棄抽獎。
其一是英中光環,band幾都好,落戶英中始終感覺好似好d。
其二確實有些偏科學生,英文唔好講勁唔勁先,但中文超唔掂,所以相對英文好好多,家長權衡過中英兩者,想像到小朋友以後科目如以中授會大鑊過英授好多,所以執意選英中b2直資。
至於去到英中點處理科弱項中文,未必有太多家長會高瞻遠矚,讀好用小朋友較強的英文所授的大部分科目先算。中文一科再慢慢執,執到合格便成。
大學都以英授,衆人以大學爲目標,個個偏向英中這就是原因吧。

LeeCC    發表於 22-12-1 11:32
aptt    發表於 22-12-1 11:18
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊