用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 代問:轉唔轉中中好?
樓主: Rpp
go

代問:轉唔轉中中好?  

車車Wong 發表於 22-11-23 14:45
你講得啱喎, 都升到班應該唔會太離譜, 可能相比小學成績時差太遠,, 一時失咗信心, 我小朋友小學係三線學校, ...
呢個情況係小朋友有正確讀書方法,需要時間先可以追到,如果佢宜家未有學英文方法,只會越來越差越唔鍾意英文。我當年會考英文都係差,但學其他英文學科的詞彙又無問題。不過無方法,所以英文都係拖後腿,直至工作要講英文,先至經過一段時間變得流利少少。

BB-Tiger 發表於 22-11-24 15:16
呢個情況係小朋友有正確讀書方法,需要時間先可以追到,如果佢宜家未有學英文方法,只會越來越差越唔鍾意英 ...
都明白英文唔好係英中讀係一件困難事, 只係聽到個小朋友本身都唔想轉校,即係都鍾意間學校, 只係想集思廣益睇吓有無辦法幫到佢同畀多小小時間佢試吓

車車Wong 發表於 22-11-24 15:34
都明白英文唔好係英中讀係一件困難事, 只係聽到個小朋友本身都唔想轉校,即係都鍾意間學校, 只係想集思廣益 ...
明嘅,大家都係提供意見畀提問個個家庭參考姐,有唔同意見係好正常。我當年無咩方法所以無乜進步,當年同朋友去補習補過獅子會,學友社仲有個名師好似叫Paul Hill,我啲grammar 都係無咩大進步(因為興趣唔大)。但如果叫我去參加歷史常識問答比賽我就10條可以答到8,9條,呢啲根本唔需要花力氣就記低左,同英文兩回事。

Rpp 發表於 22-11-21 21:32
朋友叫我代問大家意見,佢唔識玩EK佢個女抽奬入咗區1A中學,無奈英文底子極差,真係一見到英文就唔掂個隻 ...

我諗冇乜比較好嘅中學願意收英文差嘅學生,但以佢咁強勁中文及中史底子,愛國學校,例如將軍澳香島,會唔會機會大啲?喺嗰度,又可以按步就班學返好英文,以後升北大清華都係出路

Rpp 發表於 22-11-22 15:26
操卷高分唔代表真的係識嘛。

操卷都可以英文A, 勁...

DD仔 發表於 22-11-24 16:13
我諗冇乜比較好嘅中學願意收英文差嘅學生,但以佢咁強勁中文及中史底子,愛國學校,例如將軍澳香島,會唔 ...
九龍都有香島,又一城對面,城大旁。

Yanamami 發表於 22-11-25 16:27
九龍都有香島,又一城對面,城大旁。

呢間香島成績應該係比較好,會唔會比較難入?我諗band2愛國學校可能性會大d, 呢個case嘅主角嘅英文程度實在太差,比較難搞

再補充問問大家意見:個家長講轉中中仲有個目的係想揀理科,因為佢阿女只要有中文解釋d數無問題,有中文字幕science就好勁。唔想揀文科,條路話好窄,咁樣嘅話會唔會不切實際?

DD仔 發表於 22-11-25 17:13
呢間香島成績應該係比較好,會唔會比較難入?我諗band2愛國學校可能性會大d, 呢個case嘅主角嘅英文程度實 ...

實在再差,當年都叫band1生抽入band1A中學,我真係想像唔到可以差到咁,點都比入band2愛國學校既學生强啩?城大果間香島成績好極都仲係band2校啫。

Rpp 發表於 22-11-26 09:40
再補充問問大家意見:個家長講轉中中仲有個目的係想揀理科,因為佢阿女只要有中文解釋d數無問題,有中文字 ...

唉,勸下個家長啦。俾你揀到理科,DSE用中文考又如何?上到大學又如何?咪又係英文?唔通佢打算考清華、交通?英文唔掂,根本條路就窄哂啦。佢思路如此,唔怪得升中策略錯哂啦。如果target北方名大,更應轉去愛國中中。

Yanamami 發表於 22-11-26 10:16
唉,勸下個家長啦。俾你揀到理科,DSE用中文考又如何?上到大學又如何?咪又係英文?唔通佢打算考清華、交 ...

哈哈,咁直接嘅你。

Rpp 發表於 22-11-26 10:18
哈哈,咁直接嘅你。

再者,俾你科科**,英文無3咪又係死?我講實際情況啫,直接啲好,何須轉彎抹角。香港啲大學,科科**,中文無3可能仲有商量,肥左英文就.....

Yanamami 發表於 22-11-26 10:12
實在再差,當年都叫band1生抽入band1A中學,我真係想像唔到可以差到咁,點都比入band2愛國學校既學生强啩 ...

嗰間香島好似係B1C.  又要靠hkpapa同Poyau喇

Yanamami 發表於 22-11-26 10:23
再者,俾你科科**,英文無3咪又係死?我講實際情況啫,直接啲好,何須轉彎抹角。香港啲大學,科科**,中文 ...

贊成!佢依家似乎只有兩個選擇:1. 背城借一,破斧沉舟,搏命學好英文,呢啲例子聽唔少,not impossible, but very difficult 囉; 2. 認命,去愛國中中,走國內路線,一樣可以成才嘅,之不過香港或海外大學就唔好諗喇

Yanamami 發表於 22-11-26 10:23
再者,俾你科科**,英文無3咪又係死?我講實際情況啫,直接啲好,何須轉彎抹角。香港啲大學,科科**,中文 ...

仲有嗰個家長講讓阿女淋班打好基礎,其實淋班解決唔到英文差嘅問題呀?我建議佢從頭學拼音學起。

Rpp 發表於 22-11-26 10:44
仲有嗰個家長講讓阿女淋班打好基礎,其實淋班解決唔到英文差嘅問題呀?我建議佢從頭學拼音學起。
...

B1A學校應該等唔到學生由phonics學起啩,人哋幼稚園已經開始學得幾好了⋯⋯

Yanamami    發表於 22-11-26 10:54

Rpp 發表於 22-11-26 10:44
...

學語文在乎運用同融滙,唔係學文法學拼音就可以解決,留班更唔會解決到根本問題。如果個學生無興趣或無破斧沉舟既心,學乜都同小學時操卷考試一樣,有形無神。

俾個例子你,我女中二追韓星,學韓文,因有興趣關係,好快上手,聽力都好好,因成日煲綜藝。到學日文,校內成績好好,不過佢話自己有自知之明,實質係好唔掂,去日本就算勉強當遊客噏到幾句,都怕聽唔明人地答乜。皆因佢對日本文化無興趣,從不煲日劇之類。你明白我講緊個分別嗎?

Yanamami 發表於 22-11-26 10:53
學語文在乎運用同融滙,唔係學文法學拼音就可以解決,留班更唔會解決到根本問題。如果個學生無興趣或無破 ...

佢連發個英文音都唔曉得,你話囉。最基本嘅嘢。

學語文在乎運用同融滙,唔係學文法學拼音就可以解決,留班更唔會解決到根本問題。如果個學生無興趣或無破 ...

佢連單詞點串默都無方法,又唔識拼埋一齊去讀出個音,死記死背,好快唔記得咗,時間用左去默書基本上零分。

主角本身應該係對中文、中國文學、中史等有興趣,就好似你囡囡鍾意韓風咁,所以佢似乎更應順著本心走,會開心啲,英文達到應付最低要求就算啦