用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 代問:轉唔轉中中好?
樓主: Rpp
go

代問:轉唔轉中中好?   [複製鏈接]

可以考慮下何文田官立

LeeCC 發表於 22-11-23 09:35
可以考慮下何文田官立

呢間有聽朋友講過考慮在其中之一。仲有一間考慮培敦,聖文德,不過我全部唔熟。

培道考慮嗎?有啲科目中教,有啲科目英教,或者可以慢慢適應
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 22-11-23 10:31
培道考慮嗎?有啲科目中教,有啲科目英教,或者可以慢慢適應

我叫家長了解埋呢間。多謝(emoji)(emoji)!

只係中一, 如果去唔到1A中中, eg 培正. 俾我會狂補英文.

cafeva 發表於 22-11-23 11:05
只係中一, 如果去唔到1A中中, eg 培正. 俾我會狂補英文.

中二了,我諗因人而定狂補英文,我諗要從頭開始學過英文從基礎起先得,照計英文係易上過中文,個家長講小學階段有去外補,依家發音都唔識,唔識拼讀,係靠死記死磨時間,操卷高分唔理解都係死。佢中文,中文數又特別容易上腦。

Rpp 發表於 22-11-23 12:13
中二了,我諗因人而定狂補英文,我諗要從頭開始學過英文從基礎起先得,照計英文係易上過中文,個家長講小 ...
冒昧問一句,係咪新移民家庭?香港既好少英文底子差成咁啩?如果英文咁差,入到1A中學真係好奇跡。已中二?1A校升到班大概又唔係你講到咁差吧。

小朋友似係怕左英文,老實香港中學英文係淺過中文好多好多· 又可能1A 啲英文太深掛?
我哋讀1B 吔!不過我諗就算小朋友未學過英文,做吓Grammar book, 睇多啲明珠930 開英文字幕,一年至兩年都應該追到

Yanamami 發表於 22-11-23 13:01
冒昧問一句,係咪新移民家庭?香港既好少英文底子差成咁啩?如果英文咁差,入到1A中學真係好奇跡。已中二? ...

媽媽係的,策略錯搵D剛剛中學畢業$100/150 上門補習。補一排又停嗰隻,唔識得從細去浸潤住。

贊成轉中中,否則有機會變咗冇學習動機㗎

高達紅色 發表於 22-11-23 13:06
小朋友似係怕左英文,老實香港中學英文係淺過中文好多好多· 又可能1A 啲英文太深掛?
我哋讀1B 吔!不過我 ...

一定係怕左,但係有啲家庭係無任何資源畀小朋友浸英文,入到1 A都跟到。並且從來無補習考到醫。

Rpp 發表於 22-11-23 13:45
一定係怕左,但係有啲家庭係無任何資源畀小朋友浸英文,入到1 A都跟到。並且從來無補習考到醫。
...

可否揾啲好淺嘅 non fiction 英文書俾佢(因為太淺嘅 fiction 內容通常比較天真,佢唔會睇嘅),再叫佢每日朗讀(唔識就查字典,問人)揾人聽住/示範讀俾佢聽呀?
我女語文天份極差,小一時我係用呢種方法「請君入甕」,令佢開始睇書。
終於喺無補習,唔太肯操卷嘅情況下DSE 中文 5,英文 4。

YolandaTam 發表於 22-11-23 13:49

可否揾啲好淺嘅 non fiction 英文書俾佢(因為太淺嘅 f ...

已經好叻女!

Yanamami 發表於 22-11-23 13:01
冒昧問一句,係咪新移民家庭?香港既好少英文底子差成咁啩?如果英文咁差,入到1A中學真係好奇跡。已中二? ...
你講得啱喎, 都升到班應該唔會太離譜, 可能相比小學成績時差太遠,, 一時失咗信心, 我小朋友小學係三線學校, 聽到師兄師姐升上1A中學,頭一兩年都係墊晒底, 但係中二,三後就慢慢追返, 係咪應該要睇定啲先

車車Wong 發表於 22-11-23 14:45
你講得啱喎, 都升到班應該唔會太離譜, 可能相比小學成績時差太遠,, 一時失咗信心, 我小朋友小學係三線學校, ...

未到倒數個字單位唔駛勸退,可以試升的。點解無人明白?

Rpp 發表於 22-11-23 15:39
未到倒數個字單位唔駛勸退,可以試升的。點解無人明白?

既然係咁,就無懸念,無野需要猶疑,積極去聯絡九真、培道,向學校查詢考插班事宜。講咁耐,其實主角自己點諗?

Yanamami 發表於 22-11-23 16:01
既然係咁,就無懸念,無野需要猶疑,積極去聯絡九真、培道,向學校查詢考插班事宜。講咁耐,其實主角自己 ...

讀書嗰個唔係幾想轉,父母俾一年時間佢努力。

Rpp 發表於 22-11-23 16:27
父母要支持呀. 資源要到位.

Rpp 發表於 22-11-23 16:27

其實程度差太遠要追都要落好大功夫……我自己由中文小學轉英文小學,頭半年直程唔知上堂發生咩事,唯有每日回家拎課文出嚟讀,唔識就查字典,然後抄落生字簿,定時溫習,大約用一年時間先至追回進度。
我仔讀IS,轉校就要追中文,我同佢放棄晒其他科目晚晚淨係溫中文,到而家追咗三個月,老師先話有機會俾佢下個月試升繁體字班(佢而家讀緊簡體字班)
如果有心留喺呢間1A中學,就一定要比別人付出兩三倍時間去追進度,即係唔使玩咁滯,個學生係咪準備好?

車車Wong    發表於 22-11-24 10:11
Yanamami    發表於 22-11-23 18:22

中二的話, 如果俾心機, 孩子同爸媽都不怕辛苦, 可以進步的。
也可以問一問高中可以轉做中文讀文憑考試嗎, 如果不行, 就快快轉去風氣好的中中為上, 讓孩子更快適應
‹ 上一主題|下一主題