用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 活動型教學
樓主: 33Tim
go

活動型教學 [複製鏈接]

Mchacha 發表於 22-11-20 22:53
林大輝應未去到B3嘛?
不過我都唔係好肯定

大概2c/3a咁上下

jesswu 發表於 22-11-21 00:02
大概2c/3a咁上下

Icic 我只係聽我朋友說有2C
而且佢話學生唔算太差

回覆 Mchacha 的帖子

但係我希望都要重視學業,讀書同埋運動嗰方面並重

33Tim 發表於 22-11-21 21:48

但係我希望都要重視學業,讀書同埋運動嗰方面並重

明白家長通常都會咁樣諗,但好老實咁講,基本上做得到嘅全港有幾多間?DG ? HY ? GH?
現實d講,都要對番自己banding,容易入到嘅直資,係學術上可以有幾出色?大多都係當踏腳石讀幾年或畢業就去外國。

我試吓報先,想幫朋友媽咪問吓,如果中文59分,常識75分,英文17分,數學42分大概Band幾?上一次四科唔合格,有啲係好似英文咁樣嘅成績(17),中文就30幾分,常識六十幾分,數學 22分

回覆 33Tim 的帖子

其實您朋友個小朋友咁ge成績,應該入band 3, 係咪應該考慮重讀?

要了解小朋友為何成績距離合格差咁遠,能力有限? 無盡力? 或有學習困難問題?

無惡意,請不要介意

33Tim 發表於 22-11-21 23:05

我試吓報先,想幫朋友媽咪問吓,如果中文59分,常識75分,英文17分,數學42分大概Ban ...

我諗無論幾多線小學都一定係B3
呢位小朋友係懶惰定係有學習困難?
我諗搵下小朋友嘅專長,搵間校風好少少嘅中學吧!

33Tim 發表於 22-11-21 23:05

我試吓報先,想幫朋友媽咪問吓,如果中文59分,常識75分,英文17分,數學42分大概Ban ...

以小朋友發展作考慮

1. 如已盡了力成績也如此,可能有學習障礙以致有限智能問題,必須揾間校風好的學校b2/b3也好,完成中學再發展個人技能,亦能有一番作爲。

2. 如果是因未有努力學習而令成績強差人意,有心重整的話或者重讀一年再戰,希望上返b2

有些b3其實校風也好好,可能到時開竅有進步,重拾自信,扭轉頽勢。

目前這成績,自行選2間校風好的B3試一下先。萬一不成功好好部署填大抽獎表。

回覆 rabbittwin 的帖子

佢有學習障礙

33Tim 發表於 22-11-22 08:10

佢有學習障礙

那需要找間對SEN有支援的學校。

SEN學生唔代表無能力,只時可能能力不在纯學術上。

有冇運動或音樂興趣?發掘下可能有幫助

加油

33Tim 發表於 22-11-22 08:10

佢有學習障礙
坦白講, 有學習障礙兼成績唔得, 概然經許可, 去外國搵出路好過留係香港.
香港教育制度, 讀唔成書就預咗無乜好出路, EDB只識叫大家做"萬年書生", 讀唔掂就讀展翅, 之後再讀文憑/AD/HD, 再繼續上大學......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

佢跳高嗰方面好好,如果話嗰啲學校有邊一間好?佢媽咪同我講,佢而家嗰啲病徵減少咗好多,不過讀書都係有少少障礙

33Tim 發表於 22-11-22 13:20

佢跳高嗰方面好好,如果話嗰啲學校有邊一間好?佢媽咪同我講,佢而家嗰啲病徵減少 ...

問題是重視體育的學校,並不代表對學術冇要求。
小朋友的體育項目成就之高除非達全港性/國際性水準,否則並不足以彌補成績上的不足。
這階段計算一下有機會錄取的自行學校。搏2間2C/3A方爲上策

佢跳高嗰方面好好,如果話嗰啲學校有邊一間好?佢媽咪同我講,佢而家嗰啲病徵減少 ...

好嘅定義係點?除非真係全港排名至少頭三,或許有機會有學校垂青,區賽有獎都係廢架。
不過運動就算幾好,學校都好睇重成績,將來除非好似張家朗咁奧運金牌就話啫,如果唔係點都要讀書。
又坦白講,病徵雖然減少,但相信佢嘅學習基礎都好差,勉強去B1B2學校,佢都係會追得好辛苦。
其實唔好睇到B3一定係窮兇極惡,B3內都有人係讀書嘅,揀學校最重要係適合自己。

Mchacha 發表於 22-11-22 15:21
好嘅定義係點?除非真係全港排名至少頭三,或許有機會有學校垂青,區賽有獎都係廢架。
不過運動就算幾好, ...

同意。
我認爲以特異功能彌補成績上的不足,始終有個最低要求。除非全身投入做運動員,而又有學校肯配合栽培+香港隊/港青收納。否則始終還是要努力讀上去。
b3校亦有人考入3大。可能小朋友遲下開竅。
目前成績是個障礙,衹能選校風好的,選擇已不多,或許不能列出要求去左挑右選了。
現實是,成績行先

楊文蔚當年憑跳高入 DGS

33Tim 發表於 22-11-20 13:46
回覆 jesswu 的帖子

地利亞,太多南亞籍lu,但係基本上有NCS嘅學生學費都唔平,李國寶嘅話,我哋諗住報, ...

非直資要留意高中心儀科目有無英教

2022/23學年
高中(可選)英語授課科目
-----------------------------------------------------
基督書院 (數) M2 (PC)
滙基書院 (數) (PCB) (企會)

PCB 物理 化學 生物

基督書院
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=142

滙基書院
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=130

回覆 Poyau 的帖子

唔該

地利亞好唔好?邊一間IB分校最好?

33Tim 發表於 22-11-24 23:19

地利亞好唔好?邊一間IB分校最好?

我對地利亞不太認識,亦冇報過。但我成日過美孚,見d學生都好正路。
地點極方便,雖然校舍比較細
IB應該係吉利徑,百老匯街好似係GCE。
‹ 上一主題|下一主題