用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 活動型教學
樓主: 33Tim
go

活動型教學 [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-11-26 09:24
老一輩講男仔讀唔成書做"三行",女仔讀唔成書就唔知做邊行?無講。
唔係「嫁個好老公」咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-28 08:19
唔係「嫁個好老公」咩?

老一輩無文化先咁講。

Poyau 發表於 22-11-25 10:29
DSC 開辦 加拿大 OSSD

https://www.dsc.edu.hk/

加拿大學制最後只可去加升學or non jupas 上大学?

或者你考慮吓兆基創意書院?我見冇乜人提呢間,或者你可以考慮吓

jesswu 發表於 22-11-20 14:53
1. 基督書院
B2a/b男女校中學。沙田津校不太熟,聞說校風一般(強調聞說)
想搏自行?

TKO 啟思嗎?

gilgilgilgil 發表於 22-12-30 07:35
TKO 啟思嗎?

不是用家,所以對啟思的教學具體情況不太清楚。
衹係個人認爲,這麽貴讀b2b/c不太值得。

jesswu 發表於 22-12-30 10:06
...
咁又唔可以下下用成績去衡量嘅。正如大把b1官津,點解仲要俾錢讀直私?!

...

當某一樣野只是個數字時,而小朋友的成績普通,就會覺得啓思的模式頗適合.

ok3 發表於 22-12-30 17:44
咁又唔可以下下用成績去衡量嘅。正如大把b1官津,點解仲要俾錢讀直私?! ...

倒轉問返你,你俾錢去讀書到底想要乜呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁又唔可以下下用成績去衡量嘅。正如大把b1官津,點解仲要俾錢讀直私?! ...

很有道理。
但是如果抽獎不用$又可上差不多(甚至更好)成績的學校,這個$好像付得不化算。
選直資不抽B1是怕抽不到合心意加上不敢搏,畢竟抽到理想B1需實力+運氣。

當然,絶對明白選校不該單看成績。一切還是以適合小朋友爲最主要考慮因素。

hkpapa852 發表於 22-12-30 18:18
倒轉問返你,你俾錢去讀書到底想要乜呢?
每人要求都唔同,每間學校(無論收費定免費)相信都有自己嘅賣點。尤其直私學校要收費,基於市場經濟法則,學校如果一無是處,相信早已被市場淘汰。

jesswu 發表於 22-12-30 20:11
很有道理。  
但是如果抽獎不用$又可上差不多(甚至更好)成績的學校,這個$好像付得不化算。
選直資 ...
你最後嗰句就已經解釋左點解直私(無論邊個banding)會有存在空間. 事實真係好多人以某些直私為目標,並不是如你所講,怕抽/派得唔好(當然亦有很多穩陣家長會咁做)而入左直私。

直私收咗學費,多咗資源搞marketing,令到部份家長受廣告影響,覺得佢哋特別優秀,但其實並不反映教學質素的差異
當然唔係間間係咁,所以家長們都係要小心比較

...

點解上網搵唔到佢banding?你點搵到 ?

gilgilgilgil 發表於 23-1-1 10:10
點解上網搵唔到佢banding?你點搵到 ?

佢應該係估算出嚟,我睇應該都係band 2尾,只有三科有人攞5*

https://www.css.edu.hk/_files/ugd/d38524_341f0bf277ef4845846611584c51cc8f.pdf
100% pass in English, 50% at level 4 and above; 5*/5** in English, English Literature, Liberal Studies

回覆 ok3 的帖子

佢跟唔到Band one嗰種程度,佢跌咗band two中至尾

回覆 jesswu 的帖子

最後我哋都冇報道,因為學費太貴,同埋學校距離屋企太遠,我哋諗住報路德會協同中學,我想問吓如果小朋友操行B減,但係有運動方面優勢,仲有冇機會?小朋友好想讀,唔想再等佢失望,因為港青佢冇讀到,佢喊咗好耐,成晚唔講嘢,嚇到我死

33Tim 發表於 23-1-4 18:59

最後我哋都冇報道,因為學費太貴,同埋學校距離屋企太遠,我哋諗住報路德會協同中學, ...

照顧好小朋友情緒先 ,鼓勵他盡了力便可,不用太執着得失。
這間好像是2B,如果小朋友有2A/B成績可揀自行啊。我不太了解此校,不知是否着重運動。如果有心報自行,早點了解學校理念,預備面試(例如過去面試模式或問題/學術要求等),希望能面試成功

33Tim 發表於 23-1-4 18:59

最後我哋都冇報道,因為學費太貴,同埋學校距離屋企太遠,我哋諗住報路德會協同中學, ...

學校注重籃球,運動方面我觀察不錯

如果住港島。。可以考慮下漢華 (band 2c)

‹ 上一主題|下一主題