用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2023 申請加拿大大學討論區
樓主: nicolemummy
go

[加拿大] 2023 申請加拿大大學討論區   [複製鏈接]

回覆 Jerek 的帖子

我地全部都係用IB predicted grade 申請。不過其實學校都係用最後0個次考試黎出predicted grade。
介唔介意講俾咗幾多獎學金?我女個得CAD$3000,真係得啖笑
申請美國學校有好有唔好啦,美國大學真係唔睇最後IB成績,我女學校大部分同學仔都係申請美國既大學,而家已經出晒unconditional offer, d同學仔一早已經掛住玩,無心向學啦

我嘅女女係申請加拿大大學商學院,要寫長文和面試,佢話其他系不用交咁多嘢,你小朋友係申請理學院?

回覆 大食媽咪 的帖子

你有冇申請美國大學嗎?據我所知,國際學校學生鍾意讀美國大學,覺得比較好玩同埋自由

lemon2005 發表於 23-2-23 14:23
回覆 大食媽咪 的帖子

你有冇申請美國大學嗎?據我所知,國際學校學生鍾意讀美國大學,覺得比較好玩同埋自 ...

我阿女無申請美國大學呀

lemon2005 發表於 23-2-23 14:21

我嘅女女係申請加拿大大學商學院,要寫長文和面試,佢話其他系不用交咁多嘢,你小朋友 ...
YES, 理學院, So your girl applied for U of T, St. George ?

大食媽咪 發表於 23-2-23 14:01

我地全部都係用IB predicted grade 申請。不過其實學校都係用最後0個次考試黎出predict ...

美國大學真係睇leadership,CAS 多過academic,當然academic唔會話差,都係好個班。
阿仔班朋友,最學霸個啲同學反而係EA 未有offer,而成績算好但未到學霸level 的同學就收到offer 了,好明顯美國大學睇重leadership and CAS 多好多。

基本上收咗美國offer 啲同學冇壓力了,收到英國offer 就要好好考個IB 試了。

scholarship 有成6位數,我完全冇諗到U of T 咁大方啊

monicawai 發表於 23-2-19 21:50
請問其實UofT 嘅 colleges 有乜分別?例如 St. George Campus 有幾個college, 有冇分邊個最好? ...

UofT有3個Campuses, 分別係
1. UTSG (St George) - 响Toronto市中心, 學生(under/graduate), 教授, 設備都係最多, 行College制, 如Trinty College, 每周三的dinner是High Table, 所有學生教授都要formal dressing, 似Oxbridge或Harry Porter咁. (基楚)學術研究為主, 名教授全在於此, graduate students相对較多, 也因这样, 傳undergraduate没有另外两個campuses教得好. 學生人总人數超过七萬.
2. UTM (Mississauga) - 响市中心西面, 同样有under/graduate學生, 但已undergraduate為主, 學生人总人數一萬多.
3. UTSC (Scarborough) - 响市中心東面, 同样有under/graduate學生, 也是undergraduate為主, 學生人总人數一萬多, 但它的Co-op Program办得非常好, 比UTSG更难入

但不伦边个campus畢業, 張cert都係一样. UTM / UTSC也可选UTSG的course來上, 大學大shuttles來往3個campus.

致於畢業后想留加工作, UofT畢業係咪一定着數d?

如果係想讀PhD, 基本上以UofT和UBC為主(而UofT又比UBC多好多), 唔係McGill/Waterloo/UAlberta/McMaster/...唔好,但因Gov Funding 超过一半都落入UofT/UBC, 其它九十間大學只能曾如下的不到50% funding. 而且UofT保正, 如果UofT收你讀PhD, 100% scholarship (包學費+生活費).

如果是想找工作, UofT係咪一定有保正?
咁又未必, 可能要睇已下三点.
1. working experience
2. 成绩
3. 边間U畢業

其本上, 1, 2係最重要, 3係最次要, 例如, 學生Co-op畢業, 成績非常好, McMaster畢業或TMU畢業也好, 另一位UofT畢業, 冇讀Co-op, 成績中上, 前者一定比后者快搵到(好)工.

Jerek    發表於 23-2-24 11:11
洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-23 18:13

你小朋友應該讀書同埋課外活動都好勁,獎學金六位數字即係全免/半免學費?

Yes, 但佢仲未收到Offer,可能佢係deadline嗰日先交,所以冇咁快。

回覆 twhkleung 的帖子

解釋好詳盡,你喺嗰邊讀書?

lemon2005 發表於 23-2-23 16:32

解釋好詳盡,你喺嗰邊讀書?
唔係, 不过幫囝囝搵定d資料先, 也去參觀过3個campus,同d staff傾過,問左佢地好多問题,所以有多些了解

Jerek 發表於 23-2-23 15:57
美國大學真係睇leadership,CAS 多過academic,當然academic唔會話差,都係好個班。
阿仔班朋友,最學霸個啲 ...

嘩,6位數,真好

Jerek 發表於 23-2-23 15:57
阿仔班朋友,最學霸個啲 ...

你孩子好叻叻
之前 BK 都有網友分享過,朋友兒子用 DSE 成績申請大學,DSE 27分 UBC 比咗 十幾萬(港幣)奬學金,唔同科都可能會唔同。

加國大學派 offer 真係間間唔同,越想收你 CO就會越低。
我仔之前用DSE 成績申請, PG Best 5 有 31分,佢申請嘅大學全部都收到CO,有的要求DSE Best 6 24分,有的同PG差不多就得,亦有的要求佢衹須完成中學課程。
至於奬學金有啲大學都唔止睇成績,亦要有服務,我仔最終果間冇攞到 scholarship,但好得意佢哋一路讀,衹要成繢理想學校每個Sem又會派 ,上個Sem我仔幾科成績都取得 A & A+,今個Sem學校都自動派咗些少獎學金,以作鼓勵。

你仔仔而家響香港讀緊DSE課程?攞到加拿大大學offer末?大家小朋友都係同屆,到時可以交流一下

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你個仔仔都好叻,DSE 成績好好,係唔係課外活動或服務唔夠多? 所以入學時攞唔到scholarship?

lemon2005 發表於 23-2-23 18:38

你個仔仔都好叻,DSE 成績好好,係唔係課外活動或服務唔夠多? 所以入學時攞唔到sc ...

間間唔同,有啲應該都有,不過我仔冇揀
其實我仔都好多活動, 經常代表學校參加,不過唔緊要啦,最緊要佢讀得開心, 揀咩學校咩科,佢鍾意我哋都支持佢
有啲學校係畀好多scholarship, 我估其實會唔會因為政府數人頭嘅原因,所以要吸納多啲學生, 再講我覺得申請外國學校,用IB/IAL 成績比 DSE 著數啲, 要求低啲。

又有可能你仔仔讀嘅學科係當地係熱門學科,佢哋唔缺乏學生,所以就冇offer scholarship, 但係而家讀year one攞到scholarship都好叻仔

lemon2005 發表於 23-2-23 19:35

又有可能你仔仔讀嘅學科係當地係熱門學科,佢哋唔缺乏學生,所以就冇offer schola ...

可能掛,CS 真係幾多人揀

希望快啲聽到你孩子有好消息  

twhkleung 發表於 23-2-23 15:57
UofT有3個Campuses, 分別係
1. UTSG (St George) - 响Toronto市中心, 學生(under/graduate), 教授, 設備都 ...

請教各位過來人:
女兒有以下三個 offers(1)UoT St George campus Life Science, (2) UoT Scarborough Coop program in Life Science (Biological science and neuroscience) (3) UBC Science. 應該怎麼選擇?每個 option 有什麼 pros and cons? 女兒想讀醫科。謝謝!

lemon2005 發表於 23-2-23 16:31

Yes, 但佢仲未收到Offer,可能佢係deadline嗰日先交,所以冇咁快。 ...
U of T, international student early application 係7 Nov, 我記得為咗趕early application , 好趕咁楝3個choices.你女女要面試,可能需時耐啲才出offer.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊