用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2023 申請加拿大大學討論區
樓主: nicolemummy
go

[加拿大] 2023 申請加拿大大學討論區   [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 22-11-20 07:27
當年都有報UA。我親身去過UA兩次,好有好感。但報名時發現application website好簡陋  ,仲要reje ...
UA 性價比高呀!
排名高,international students 學費只是安省,卑斯省四份一,在 Edmonton 生活又唔洗比sales tax,抵呀!

小鹿揀學校 發表於 22-11-26 19:20
UA 性價比高呀!
排名高,international students 學費只是安省,卑斯省四份一,在 Edmonton 生活 ...

好,我考慮下。只要唔洗麻煩中學寄東寄西都可考慮。

nicolemummy 發表於 22-11-26 21:15

不妨考慮埋 McGill 呢間,某啲科亦平同 Alberta 學費差不多(例如孩子的文學院)

PS:最後,我都係刚刚報埋McGill、Alberta、Waterloo、McMaster(原本無打算報加拿大大學的)

小時了了 發表於 22-11-26 22:18
不妨考慮埋 McGill 呢間,某啲科亦平同 Alberta 學費差不多(例如孩子的文學院)

PS:最後,我都係刚刚報埋 ...

McGill讀專業學位應該要識法文,所以唔報了。

nicolemummy 發表於 22-11-26 21:15
UA 知名校友有 黃子華、蘇絲黃

小鹿揀學校 發表於 22-11-26 23:26
UA 知名校友有 黃子華、蘇絲黃

神啊

回覆 nicolemummy 的帖子

純攪笑分享, 亦俾之後網友參考申請 McMaster University 留意地方.

昨晚攪咗成晚 McMaster University applicant portalhttps://applicants.mcmaster.ca/psp/prepprd/EMPLOYEE/EMPL/h/?tab=MCM_TAB_APP_SIGNIN  都 activate 唔到 MacID, 系統不斷出 error message 要跟 Date of Birth * Format mm/dd/yyyy. 我明明 月月日日年年年年 咁樣輸入(例如以今日為例2022年12月2日), 我輸入為 "12022022", 但係都係唔成功.

今早請教孩子嗰間 eschool, 學校職員幫我成功 activate, 職員講之前又係有家長 activate 唔到要佢幫手. 職員分享, 要跟從大學網站字面意思咁做, (例如以今日為例2022年12月2日) 輸入為 12/02/2022, 我漏咗輸入/呢個符號所以唔成功

Activate Your MacID https://maciam.mcmaster.ca/identityiq/external/registration.jsf#/register
Date of Birth * Format mm/dd/yyyy

小時了了 發表於 22-12-2 13:34

純攪笑分享, 亦俾之後網友參考申請 McMaster University 留意地方.

謝謝分享

小鹿揀學校 發表於 22-11-26 19:20
UA 性價比高呀!
排名高,international students 學費只是安省,卑斯省四份一,在 Edmonton 生活 ...

剛報了UA,又唔洗ECA,又唔洗referee

nicolemummy 發表於 22-12-4 12:48
剛報了UA,又唔洗ECA,又唔洗referee

UA會之後先叫你補交成續,佢哋應該非常重視數學,不過可能睇科掛,除了PG,佢要我仔將高中所有數學學過嘅課程send比佢哋。
UA其實幾好,衹係有啲擔心治安問題,因曾有華人學生被人襲擊,最後我哋都係有啲擔心治安冇揀到  

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-5 09:39
UA會之後先叫你補交成續,佢哋應該非常重視數學,不過可能睇科掛,除了PG,佢要我仔將高中所有數學學過嘅 ...

我大個個個陣真係無咩煩佢喎。個陣報science.後來都係留返香港。

nicolemummy 發表於 22-12-5 10:23
我大個個個陣真係無咩煩佢喎。個陣報science.後來都係留返香港。

我哋用DSE報,可能你哋係其他。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-5 10:55
我哋用DSE報,可能你哋係其他。

係,我地用IAL報

McGill 不是全英語教學的嗎?  上課我覺得不用擔心,不過在montreal生活唔識法文出外始終不方便.

回覆樓主:

3日後U Alberta 畀左offer!! 5月1日前交留位費

回覆樓主:

收offer

小時了了    發表於 22-12-6 07:55

wdywtk 發表於 22-12-5 14:26

McGill 不是全英語教學的嗎?  上課我覺得不用擔心,不過在montreal生活唔識法文出 ...

因為想讀postgrad professional degree. 除了GPA夠高外,能良好地serve quebec 居民也是考慮。連法文都唔識點夠fight. 即時學法文又少了其他學習時間,也自身沒有興趣學。那不如選其他province的大學吧

nicolemummy 發表於 22-12-6 07:01
3日後U Alberta 畀左offer!! 5月1日前交留位費
Congratulations

如果揀UA ,極力推薦住係學校宿舍叫 HUB ,勁多國際學生當然勁多香港學生,好玩到不得了!

回覆樓主:

AL conditions既樣

nicolemummy 發表於 22-12-6 21:45
AL conditions既樣

想請教:
1) Deadline 幾時最遲要交 deposit ?
2) Deposit 幾錢?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊