用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2直資點簡好
樓主: 小草王道
go

band 2直資點簡好   [複製鏈接]

MissUmuch 發表於 22-11-20 15:23
其實去到大抽獎, 無分b2a或b2c學生, b2學生就可以抽b2 學校。  葵青區 b2   全完係英中, 伍若瑜今年中 ...

咁就死得了

回覆 小草王道 的帖子

中學叩門吾難,只要英文能流暢地對答便可,因校長及副校長會用英文問2至3分鐘問題,另有老師考英文閱讀理解都是英文對答,他們很好人的

kl2010 發表於 22-11-21 09:02
回覆 小草王道 的帖子

中學叩門吾難,只要英文能流暢地對答便可,因校長及副校長會用英文問2至3分鐘問題, ...

太好了 佢可以英對話 係死係中文到 中文日常講野都無問題

小草王道 發表於 22-11-21 09:24
太好了 佢可以英對話 係死係中文到 中文日常講野都無問題
咁你選校時更加要諗埋到底讀dse定有冇其他課程選擇, dse中文科都好甘啊
有部份直資高中除左有dse外, 仲有另一個stream, for example:

港青基信書院的教學以學生為主導,透過以學生為中心的學與教模式,鼓勵學生自主學習,建立不一樣的學習經驗,主動建構知識,發展能力。學校以學生的選科意願及學習能力為基礎,進行分班或分組教學,以提昇教與學效能。學校的教學語言為英語(第二語言除外),課程剪裁揉合了本地課程和國際課程,別具特色。學校開辦混合課程,除本地課程-香港中學文憑(HKDSE)外,更設國際課程-英國國際普通中學文憑(IGCSE)及倫敦普通教育文憑(UK GCE "A" Level)。學生升讀中三後,可選擇於中四至中六級修讀香港中學文憑課程(HKDSE)或於中四級修讀及報考英國國際普通中學文憑(IGCSE)及於中五及中六級修讀英國國際普通教育文憑課程(UK GCE "A" Level),以配合日後升讀大學的不同需要。本年度學校更著重培養及推行學生自主學習及自我評估策略,有助學生提升學習及取得更高成就。

tung0409 發表於 22-11-21 14:52
咁你選校時更加要諗埋到底讀dse定有冇其他課程選擇, dse中文科都好甘啊
有部份直資高中除左有dse外, 仲有另 ...

重有咁多野架 而家做家長咁難既

回覆 小草王道 的帖子

https://school.mingpao.com/%E5%A ... %E7%90%86%E5%BF%B5/

jmk2012 發表於 22-11-21 16:35
回覆 小草王道 的帖子

https://school.mingpao.com/%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%B0%8E/%E5%9F%BA%E7%9 ...

謝謝你

小草王道 發表於 22-11-19 19:08
小朋友 得英文叻有A  中常唔合格 數學剛剛好合格 開始睇定中學  英中無得諗,只好搵直資佢讀, 睇中聖道迦 ...
這個成績不太好,怎會是 band 2 呢?

cherrieshum 發表於 22-11-22 07:55
這個成績不太好,怎會是 band 2 呢?

我高估左 成日以為是b2c 點知有I’m話 已經是b3了

小草王道 發表於 22-11-22 08:36
我高估左 成日以為是b2c 點知有I’m話 已經是b3了

希望你唔好介意,你屋企係咪主要用英文溝通,平時很少接觸中文?正常來說,中文無理由差到咁,影響到其他學科。你要搵人補中文同數學,數學差上到中學都幾大鑊。

回覆 tkinwong 的帖子

唔係, 我全家都唔多識英文, 小朋友係SEN, 唔知點解佢好愛英文, 同英文好好

上年學質數,合成數, HCM, LCM死曬, 今年係分數同面積, 又再好D, 有78分了,
已經有補中文了,

小草王道 發表於 22-11-22 16:02

上年學質數,合成數, HCM, LCM死曬, 今年係分數同面積, 又再好D, 有78分了,

睇返原來係小5, 仲有得追, 中英數 3科主科 呈分試分數x 9, 常識 x6, 仲有細科x2 , 呢d 加埋先係呈分試分數,所以一定要4科合格,先有機會上b2.

MissUmuch 發表於 22-11-22 18:31
睇返原來係小5, 仲有得追, 中英數 3科主科 呈分試分數x 9, 常識 x6, 仲有細科x2 , 呢d 加埋先係呈分試分 ...

追左幾年 佢中文都死 佢又係有中文既認知障礙 數學反而谷到 所以睇定都岩

https://www.youtube.com/watch?v=k5WYkg0K6kc

jesswu 發表於 22-11-19 21:02
如果英文A,而中常不合格,數剛合格,仍能處身B2位置,小朋友的學校一點也不簡單。一般小學,這個分數已屬 ...
我見有D Band 2校都要全B 先有得見係上屆同學仔講

iloveubb2022 發表於 22-11-28 12:31
我見有D Band 2校都要全B 先有得見係上屆同學仔講

通常寫係咁寫。好多他們比想像中包容。
首輪會收緊d,話要全B,但有一兩個C也會收。
次輪,主科有1,2個D都仲有商量。

咁如有一科主科英文長期唔合格咁仲屬B2範圍嗎
其他科都是C

iloveubb2022 發表於 22-11-29 12:46
咁如有一科主科英文長期唔合格咁仲屬B2範圍嗎
其他科都是C

我都唔知 聽呢到jm 講 原來我小朋友應該都是band 3

jesswu 發表於 22-11-28 13:18
通常寫係咁寫。好多他們比想像中包容。
首輪會收緊d,話要全B,但有一兩個C也會收。
次輪,主科有1,2個D ...

謝謝 我出年3間都試下 如果收 都叫有個底
‹ 上一主題|下一主題