用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2直資點簡好
go

band 2直資點簡好  

小朋友 得英文叻有A  中常唔合格 數學剛剛好合格 開始睇定中學  英中無得諗,只好搵直資佢讀, 睇中聖道迦南、羅定邦 重有無人可以比比意見

小草王道 發表於 22-11-19 19:08
小朋友 得英文叻有A  中常唔合格 數學剛剛好合格 開始睇定中學  英中無得諗,只好搵直資佢讀, 睇中聖道迦 ...

你選的兩間直資已好正確。

介不介意講升中在那區? 孩子是B2A/B/C 生?

你也要有backup plan,萬一以上兩間直資唔收,你也要面對大抽獎抽B2的中學。少部份B2中學有開部份英文班,但中文科在中學仍是要面對。

小草王道 發表於 22-11-19 19:08
小朋友 得英文叻有A  中常唔合格 數學剛剛好合格 開始睇定中學  英中無得諗,只好搵直資佢讀, 睇中聖道迦 ...

如果英文A,而中常不合格,數剛合格,仍能處身B2位置,小朋友的學校一點也不簡單。一般小學,這個分數已屬B3了。
小學既屬一線,機會應比較多。然而首輪以這成績可能未能突圍。二線直資收生一樣有要求,可能門檻是全科合格。但唔好理,交左表先,有得見便見下,waiting的話等放榜後叩門,一樣有機會。

同時諗定自行和大抽獎排位。

tpmon 發表於 22-11-19 20:16
你選的兩間直資已好正確。

介不介意講升中在那區? 孩子是B2A/B/C 生?

葵青區 未知自己是咩banding  我估都係band 2c  小學是3線小學炸

中文就要面對架啦 DSE必要 但如果其他科都係英文 我推算佢會讀得舒服啲

jesswu 發表於 22-11-19 21:02
如果英文A,而中常不合格,數剛合格,仍能處身B2位置,小朋友的學校一點也不簡單。一般小學,這個分數已屬 ...

聽你咁講 我都腳震添 三線小學炸 自行我都唔敢諗 直資唔收 睇大抽獎點算吧

小草王道 發表於 22-11-19 23:01
葵青區 未知自己是咩banding  我估都係band 2c  小學是3線小學炸

中文就要面對架啦 DSE必要 但 ...

英文強,會否考慮地利亞?

地利亞有平民IB

小草王道 發表於 22-11-19 23:01

中文就要面對架啦 DSE必要 但 ...

葵青區B2 中學數目多,但多數是中中,開部份英文班多是程度較高的B2A,也較谷。

LeeCC 發表於 22-11-19 23:06
英文強,會否考慮地利亞?

地利亞有平民IB

我個老師叫我唔好簡地利亞

tpmon 發表於 22-11-19 23:35
葵青區B2 中學數目多,但多數是中中,開部份英文班多是程度較高的B2A,也較谷。
...

就係怕無資格入b2a學校 入到band 2中學都係得中文班 咁佢就讀得好痛苦了

小草王道 發表於 22-11-19 23:42

或者考慮遠d,將軍澳匯知有英文班

LeeCC 發表於 22-11-19 23:45
或者考慮遠d,將軍澳匯知有英文班

謝謝 我去8下先 我重睇過德信中學

好似都得得地

地利亞(吉利徑)可讀IB,可避開考DSE 中文科。

看以下的post #29,首屆地利亞(吉利徑)IB 學生 55%入三大,100%入八大。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868196

現今很多小學老師唔識嘢/貨,你若信老師,使乜上來EK問?

平民IB 地利亞(吉利徑),的確可考慮,是中文差的學生另一個好的選擇。

tpmon 發表於 22-11-20 01:01

地利亞有2A/B成績

小草王道 發表於 22-11-19 23:54
謝謝 我去8下先 我重睇過德信中學

好似都得得地

德信都不錯,只係遠d

我都識人荃灣返德信

住葵青區,或者考慮下天水圍青年會

原因?多非華裔學生?不如你自己午飯時間放學時間去學校附近觀察下先

我經常在美孚見到的地利亞學生都有禮,但唔清楚係來自邊間分校(美孚有2間地利亞),不只一次見到男生在街上遇到長輩男士,會主動握手打招呼

tpmon 發表於 22-11-20 01:01

多謝意見 我去8下

LeeCC 發表於 22-11-20 06:45
德信都不錯,只係遠d

我都識人荃灣返德信

個邊都好遠 西鐵要再轉輕鐵 我慢慢睇下先 謝謝你推介  27號去參觀下聖道迦南先

回覆 小草王道 的帖子

將軍澳真道 7月叩門有機會

kl2010 發表於 22-11-20 13:44
回覆 小草王道 的帖子

將軍澳真道 7月叩門有機會

考過小學 唔收

小草王道 發表於 22-11-19 23:43
就係怕無資格入b2a學校 入到band 2中學都係得中文班 咁佢就讀得好痛苦了
...

其實去到大抽獎, 無分b2a或b2c學生, b2學生就可以抽b2 學校。  葵青區 b2   全完係英中, 伍若瑜今年中一 4班 除中數外, 全英文班,到中二 會轉埋英數。
但呢2間, 自行要求都要全B以上, 自行就無機會, 努力叫小朋友呈分要上到b2 位。
3線小學,你小朋友應該係b3 生。