用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你哋仔女有無話宿舍床褥太軟?
發新帖回覆
go

[英國] 你哋仔女有無話宿舍床褥太軟? [複製鏈接]

如題

4    0    0    0

回覆樓主:

中學冇。大學我見過阿大嗰張超差,佢有同學有船就去John Lewis買張全新,我哋就用醫生紙話脊骨有事,咁宿舍就俾張全新嘅俾佢。

etoile 發表於 22-11-19 12:20
中學冇。大學我見過阿大嗰張超差,佢有同學有船就去John Lewis買張全新,我哋就用醫生紙話脊骨有事,咁宿舍 ...

學校宿舍?你哋-住可由year1住到畢業?如不是,year 2搬出去要再買?我女條腰也不太好,想買邊度可買薄身和硬的床褥?謝謝!

rubycourt 發表於 22-11-19 13:25

學校宿舍?你哋-住可由year1住到畢業?如不是,year 2 ...

喺學校宿舍 。第一年就同佢講話以後張床褥都會跟住佢。之後每年開學房入面都唔係同一張床褥,用返同一封醫生紙同宿舍講, 咁宿舍又畀張新嘅佢。

我見移民谷D人都話英國啲床褥比較軟。你不如去ikea試下有冇硬身啲嘅叫佢上網買?

etoile 發表於 22-11-19 15:35
喺學校宿舍 。第一年就同佢講話以後張床褥都會跟住佢。之後每年開學房入面都唔係同一張床褥,用返同一封醫 ...

因為住私人學生宿舍,暑假會搬,所以希望買張三摺硬身,到時搬去倉留九月返英國再用都方便d.
其實我女舊年係學校宿舍張床都無咁軟,今年張超軟.

rubycourt 發表於 22-11-19 16:36

因為住私人學生宿舍,暑假會搬,所以希望買張三摺硬身, ...

amazon uk有foldable mattress ,但唔平。

etoile 發表於 22-11-19 18:56
amazon uk有foldable mattress ,但唔平。

但都唔知邊款先硬,另我只想買£150左右價錢.search就唔fold嗰d都出埋,仲查關鍵字也無乜用.

rubycourt 發表於 22-11-19 23:06
但都唔知邊款先硬,另我只想買£150左右價錢.search就唔fold嗰d都出埋,仲查關鍵字也無乜用.
...

Milliard Premium 10cm Thick Foam Tri Folding Mattress

Comments:

arfa
...unlike the last air mattress we got. Although says memory it doesn't sink/feel like memory foam. Is much more firm. Which is not a bad thing if you are not a memory foam fan. Not too thin either.

Judi Thomas
Great guest mattress. Folds neatly and makes it easy to store. Comfortable and firm making me think it will keep its shape and quality well.

rubycourt 發表於 22-11-19 23:06
...

我個女瞓咗一年房東嘅床褥真係太軟頂唔住,剛剛上個月買咗張新嘅床褥,瞓得舒服咗條腰都冇咁痛,點都係要自己買先舒服

回覆樓主:

請問樓主最好怎解決?我仔剛到蘇格蘭,又係床褥超軟

cupid0627 發表於 23-9-7 13:32
請問樓主最好怎解決?我仔剛到蘇格蘭,又係床褥超軟

我搵咗好耐,最後無換,如果你有屋住可買海馬,咁用幾年,但價錢超貴,但我女住宿舍,年年搬,無計,不過如你仔住宿舍,係英國買張薄的,問宿䓀可否拿走厚嗰張.但蘇格蔅不知有無海馬.

rubycourt 發表於 23-9-10 18:14

我搵咗好耐,最後無換,如果你有屋住可買海馬,咁用幾年 ...

明白
我仔住宿舍,所以,都唔知點投資一張床褥,未諗到點搞

cupid0627 發表於 23-9-12 10:12
明白
我仔住宿舍,所以,都唔知點投資一張床褥,未諗到點搞

日日痛好辛苦,因為我自己也試過瞓太軟床褥,真係勁辛苦. 但最麻煩怕買了又不合.

rubycourt 發表於 23-9-12 14:18
日日痛好辛苦,因為我自己也試過瞓太軟床褥,真係勁辛苦. 但最麻煩怕買了又不合.
...

我仔未開始痛,只不過我哋屋企怕軟床褥長遠對腰骨唔好
我聽樓上建議走咗去香港嘅宜家傢俬試咗床褥,有一隻叫vesteroy extra firm係全場最硬(同我哋屋企差唔多),vesteroy firm係次一級(但我當時無試呢張)
我上ikea uk網搵,冇諗過,只有firm和medium firm兩級(香港沒有後者)英國真係鍾意瞓軟床褥!
我仔話唔痛,我哋暫時觀望

cupid0627 發表於 23-9-12 16:53

我仔未開始痛,只不過我哋屋企怕軟床褥長遠對腰骨唔好

如果你試咗firm嗰張,係度留言,我都想知跟extra firm張分別大唔大,我都唔明就算後生瞓到軟的床褥,長者或腰有傷的人士也要瞓比較硬先舒服,佢哋買什麼床褥?!

rubycourt 發表於 22-11-19 16:36

因為住私人學生宿舍,暑假會搬,所以希望買張三摺硬身, ...
請問搬去倉即是應該點申請?有無link? 是大學提供倉?我仔今年Year 1, 又係床褥好差,太軟,想買但唔知暑假搬宿舍點算。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊