用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何考慮小朋友適合LS定IS
go

如何考慮小朋友適合LS定IS [複製鏈接]

大家好 第一次上嚟問嘢 (emoji)(emoji)

小朋友未夠一歲 仲未睇到啲咩性格

呢排我開始爬文同報幼稚園嘅open day了解多啲學校理念同埋之後升小嘅選項 似乎最好揀定LS or IS就唔駛轉嚟轉去

但了解學校之餘 似乎都要考慮自己小朋友個性係適合LS定IS

想請問大家係小朋友幾大嘅時候睇到佢適合邊種學校多啲?

1    0    0    1

FaFaFaLaLaLa 發表於 22-11-18 15:41

我覺得首要嘅唔係睇小朋友咩性格, 而係睇家庭係以邊種教育理念教小朋友及想要什麼教育。呢樣嘢自己搞清楚先, 再先考慮小朋友嘅性格, 就算國際學校都有文靜嘅學生, 本地學校都有好動好思考嘅學生~

相對家庭教育理念係最緊要,能否配合到國際或傳統教育要求
定咗方向後再係國際或傳統學校裡搵小朋友性格既學校

回覆 FaFaFaLaLaLa 的帖子

當初都猶豫緊LS vs IS, 最後揀咗IS,完全冇後悔,睇到小朋友改變好多,自己又煩少好多

FaFaFaLaLaLa 發表於 22-11-18 15:41

其實所有小朋友都適合IS, 因為IS仲有好多種,IB vs 英式vs 美式 vs 中英雙語, 點都搵到啱。
So far 我只見唔啱IS的家長,通常明明小朋友讀得好開心,但家長睇唔過眼小朋友「太得閒」「冇功課」「唔夠服從」「中文太差」等,呢啲其實都係家長自己理念問題,沒有配合學校。
一個心得我覺得 讀IS讀得好一定要自細培養到閱讀的習慣,閱讀過程中已吸收語文和知識,所謂少功啊課,因為其中一様功課就係看書。其實LS也一樣,不過平時可能真係太忙了。
IS很注重羣體生活,課外活動和家長參與,這才是完整的IS生活, 不止是測驗考試。
另一個考慮,礙於資源及改策問題,疫情中IS受的影響係比較少,IS係會想盡辦法bring students back to classrooms.

964000 發表於 22-11-21 08:40
其實所有小朋友都適合IS, 因為IS仲有好多種,IB vs 英式vs 美式 vs 中英雙語, 點都搵到啱。
So far 我只見 ...

非常多謝你咁詳盡嘅答覆!咁我放心好多 我自己係想佢讀IS 只係擔心萬一佢上到小學先發現唔啱 再轉LS難適應

自己喺LS填鴨填咗咁多年 希望小朋友對學習keep住有興趣 第日都鍾意睇書搵資料滿足自己好奇心

你咁講我放心好多呢 多謝你

FaFaFaLaLaLa 發表於 22-11-21 11:16
非常多謝你咁詳盡嘅答覆!咁我放心好多 我自己係想佢讀IS 只係擔心萬一佢上到小學先發現唔啱 再轉LS難適應 ...

我聽過有D家長話,佢小朋友要讀LS才適合,因為佢要喜歡follow instruction和有model answer才發揮到,咁其實是否更加應該在IS? 因為主動和創意更像是未來世界需要的才能,follow instruction 的工作AI都做到,所以真係睇家長的理念和想朔造小朋友成怎樣。

964000 發表於 22-11-21 18:57
我聽過有D家長話,佢小朋友要讀LS才適合,因為佢要喜歡follow instruction和有model answer才發揮到,咁其 ...

我估嗰啲家長以考到好成績為最主要同單一嘅目標 未必唔啱嘅

但係出到嚟社會邊有model answer 個小朋友發展到有獨立思考對我嚟講重要啲

之前有人提過家長自己要調整心態 例如小學時見到讀IS嘅比讀LS嘅學得少 要唔好比較

想問吓你當時忍唔忍到手唔俾佢補習?

Adiezz 發表於 22-11-19 13:44
相對家庭教育理念係最緊要,能否配合到國際或傳統教育要求
定咗方向後再係國際或傳統學校裡搵小朋友性格既 ...

多謝你

FaFaFaLaLaLa 發表於 22-11-22 11:30
我估嗰啲家長以考到好成績為最主要同單一嘅目標 未必唔啱嘅

但係出到嚟社會邊有model answer 個小朋友發 ...

我小朋友已高小,其實無論IS定LS都會有不同程度的學生,但我唔覺得我女在LS會學多過佢而家學的,佢地學D野有D我地以前中學先學,不過因為唔洗考你背完嘔返出嚟,主要係present下討論下明白便可,所以反而唔會有厭力驚「太深」,可以題材豐富D。我不能代表所有人但我覺得我地好適合IS學習。
我女都有補中文㗎,因為我唔太教到PTH, 而家上學校中文堂佢愈來愈有興趣,PTH聽說都ok.
如果你決定IS, 我知好多都慣咗家中講英文,但提你盡量keep住同佢講下中文(要佢都講),否則4/5歲後有機會太遲轉唔到台,或唔流利,我小朋友係K1時轉台到而家都算流利,但佢有D同年朋友都唔係好講中文。

964000 發表於 22-11-22 13:00

我小朋友已高小,其實無論IS定LS都會有不同程度的學生,但 ...

好perfect嘅situation 肯讀中文(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題