用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St stephen(Stanley) vs 高主教
樓主: yubaba
go

St stephen(Stanley) vs 高主教 [複製鏈接]

f00130 發表於 22-11-29 15:49
如果錢和距離唔係問題, 我會選擇sscps 當中考慮到個人喜好(鍾意學得活一點), 語境和校舍.
高主教對我來講 ...
經過接近一星期嘅考慮, 我已經交咗SSCPS留位費~ 我諗法同你大致一樣, 身邊讀高主教嘅朋友嘅經歷都同你嘅朋友差不多, 都係話唔係唔讀得, 不過就真係悶一啲, 同埋實在太傳統~ 好多走嘅都係去更好, 並且中學部收得更多人嘅學校~ 雖然高主教都有一班擁躉話中學部都收番曬所有學生, 但係我從非官方途徑亦都得知, 其實佢有部分學生係去灣仔網交遜嘅中學~

yubaba 發表於 22-11-29 16:13
經過接近一星期嘅考慮, 我已經交咗SSCPS留位費~ 我諗法同你大致一樣, 身邊讀高主教嘅朋友嘅經歷都同你嘅朋 ...

唔啱咩?band 3生點入到band 1考dse既學校呀?以edb 指引,直中係會收直小band 1 and band 2生,入唔到既,去略弱嘅灣仔學校,係應該合適?老實講句,學校肯收番,入到都辛苦啦,家長都要量力而為!高記係local school 咋喎,冇第二條路行,你朋友冇錯呀!有擁躉有講錯?
你既留言取向一直都係sscps,所以祝小朋友學習愉快!

PTL_L 發表於 22-11-29 17:18
唔啱咩?band 3生點入到band 1考dse既學校呀?以edb 指引,直中係會收直小band 1 and band 2生,入唔到既 ...
唔好意思, 無意得罪~ 可能我無交代, 因為在其他group嘅用家提到基本上抽獎入唔返嘅都會最後收番, 之後我再求證朋友, 知道並不是全收, 亦有去其他中學。而我亦有拜閱高小的測驗及小測卷, 亦深知高小的學術程度之高, 不愧是港島區數一數二之私小~ 而我選擇SSCPS, 只因小兒性格偏向~ 我亦非常感激您之前的寶貴意見及分享~

yubaba 發表於 22-11-29 18:02
唔好意思, 無意得罪~ 可能我無交代, 因為在其他group嘅用家提到基本上抽獎入唔返嘅都會最後收番, 之後我再 ...
其實唔係得唔得罪,可能文字無語氣,反而我擔心係給予錯誤資訊,而其他group提到既都係無錯,呢個係直屬機制問題,簡單講,band 2生數字如多過扣除band 1生既餘下既直屬位後,係有機會唔夠位俾band 2生,而又真係可以透過大抽獎或叩門入番,而你所提,應該係理解到band 3生都全收,今年中學校長有提過每年大約5%係band 3生,呢啲就真係入唔番喇。

ssmlee 發表於 22-11-29 15:10
謝謝你的分享。我也覺得這世界很大,有很多叻人,要站得住真的有很多原素。
...

最重要係自己心態,欣賞人地優點,對大家都有好處!
加油!

我都有同樣煩惱。暫時未決定是否一定將來去外國讀書。

高主教擔心好悶,但係聖士提反擔心到時好多同學仔走晒去外國。同埋聖士提反學費有少少吃力。

咁這兩年高主教,DSE成績唔錯,去到Band one B,聖士提反就長期Band one B。

feimuijai 發表於 22-12-16 13:43
我都有同樣煩惱。暫時未決定是否一定將來去外國讀書。

高主教擔心好悶,但係聖士提反擔心到時好多同學仔走 ...

我由大女搵幼稚園開始就觀察佢哋中學嘅dse, 10年內已經有唔少改變~ 例如有間男校近幾年成績有所標升; 又例如有間女書院, 轉制初期成績下降, 宜家似係站穩陣腳。今年細仔揀小學, 我會睇多咗學校對小朋友發展嘅影響, 例如係唔係真係全面發展啦?有冇空間畀佢哋嘗試啦? 都未必會太focus喺近三四年嘅dse成績, 咁當然間學校公開試都要有一定程度~

yubaba 發表於 22-12-16 14:38
我由大女搵幼稚園開始就觀察佢哋中學嘅dse, 10年內已經有唔少改變~ 例如有間男校近幾年成績有所標升; 又例 ...
我同你一樣,用咗頗長時期觀察高主教,見佢2010年起重辦幼稚園、轉男女校,又係教區唯一一間中小幼有關係既學校,當時相信,呢間學校願意咁多變化同改動,係有心辦好,結果如我所料,成績係繼續向上,希望可以持續落去,始終津中資源少,某程度都要靠old boys支持,設施或教學先可以有多少少資源提升。
‹ 上一主題|下一主題