用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St stephen(Stanley) vs 高主教
樓主: yubaba
go

St stephen(Stanley) vs 高主教 [複製鏈接]

好似無乜人comment高主教?

yubaba 發表於 22-11-20 17:30
好似無乜人comment高主教?
如果想知中學既情況,建議起升中果邊問,呢邊係升小,應該呢邊既網友唔會太清楚中學情況。

同問,仔仔比較內向,但其實想改善呢一點,其實聖士提反啱唔啱呢?

feimuijai 發表於 22-11-21 18:02
同問,仔仔比較內向,但其實想改善呢一點,其實聖士提反啱唔啱呢?

都係今年升小?係咪有兩間offer?其實我比較鍾意st Stephen, 不過因為佢有部分嘅學生讀ib, 所以dse成績唔能夠同普通只有dsc exam嘅津校如高主教書院比較, 所以都有參考過佢地學生整體包括ib同dse入大學嘅科目, 粗略嚟睇即使升本地大學都非常不錯。 (我只怕我自己睇錯諗錯)小學方面我怕高主教太傳統, 好悶, 都有朋友讀緊, comment都唔係太好, 佢個仔好似讀到好悶咁~ 今日註冊去咗兩個地方, st Stephen見到啲小朋友上堂好開心~

PTL_L 發表於 22-11-20 20:18
如果想知中學既情況,建議起升中果邊問,呢邊係升小,應該呢邊既網友唔會太清楚中學情況。 ...
明白~ 見你小朋友應該讀高主教, 可以分享一下高主教嘅情況嗎?

yubaba 發表於 22-11-21 21:12
明白~ 見你小朋友應該讀高主教, 可以分享一下高主教嘅情況嗎?
真係好個人分享:
校長、老師非常有愛心,穩定性都高,好多好有經驗,無論英語或普通話口音非常好聽加流暢,佢地亦願意聆聽家長意見,呢樣係好,同時亦係缺點,就係容易被家長左右決定。

課程偏深,始終係英文私小,又坐落灣仔捱打區,所以都要裝備好自己既學生,亦因為選過入,同學之間既能力無起津校差異咁大,家庭背景相似,大多數都係斯文乖乖仔。不過愈高年級,插班叻既出走既人愈多,收番既小朋友其實能力不是最top.

至於悶唔悶?疫情前既長假好多活動,例如12月考試後,只需返半日,差不多整個12月都係活動月,英文日、普通話日、stem day、Xmas party等

至於日常上課,係要坐定定既,因為學生多,我覺得學校都有所顧慮,但盡量會起個別日子舉辦活動,等小朋友可以輕鬆下,仲有好多活動,家長都可以親身參與做義工,例如中秋活動、外出參觀等,係好開心既事,小朋友可以起校內見到家長。

PTL_L 發表於 22-11-21 21:51
真係好個人分享:
校長、老師非常有愛心,穩定性都高,好多好有經驗,無論英語或普通話口音非常好聽加流暢 ...

多謝分享! 那可以分享一下你為何建議我揀StStephen嗎?

yubaba 發表於 22-11-21 23:16
多謝分享! 那可以分享一下你為何建議我揀StStephen嗎?

我有前設,如「學費及地點不是考慮因素」,會揀ssc,雙學制係吸引,但要一絲出外讀書既想法,否則,如完全唔會考慮到出外讀書或需要諗定後路(以non jupas升大學,預小朋友讀唔掂dse),我唔會俾咁貴學費讀12年讀dse。
至於咩活動教學、傳統教學,其實唔係「是與否」咁簡單既答案,是「適合與否」,傳統唔係一定死板,而家香港既家長好聰明,選校懂得從多方面考慮,一間私小如果太死板,又諗下市場定位會點?學校唔會搵自己嚟較飛。相反,所謂活動教學又點活動法?活動完升讀大學時,係咪唔駛以傳統學習模式咁學習?就本人情況,係會揀讀rcps。

我上年2個offer 都有,我揀左sscps,因為我仔係鬼馬型,中意玩,學術程度中等,我覺得sscps會較適合我仔,so far 我仔係好中意返學!!!而我都覺得學校係涵接小一都做得幾好!

我大仔較文靜,曾經讀過傳統學校,之後去左sscps,他都中意返學,適應得唔錯!多presentation ,令他多左機會站在人前面,個人自信左!升中壓力細好多

希望以上資料幫到大家!

kkcnine 發表於 22-11-27 00:36
我上年2個offer 都有,我揀左sscps,因為我仔係鬼馬型,中意玩,學術程度中等,我覺得sscps會較適合我仔,so ...
我諗我仔同你細仔幾似~ 唔係坐定定學唔得, 不過我同老公都唔想埋沒佢呢方面性格, 好想佢學得活D, 似乎SSPCS啱D~
你覺得SSCPS課程如何? 相較好高主教或其他一線直私如何?

yubaba 發表於 22-11-27 00:48
我諗我仔同你細仔幾似~ 唔係坐定定學唔得, 不過我同老公都唔想埋沒佢呢方面性格, 好想佢學得活D, 似乎SSPCS ...

我個人覺得英文程度係深,其他正常!我沒有和高主教和其他一線學校比較的分析!

學校鼓勵閱讀,風氣好好!小朋友大量閱讀會幫到學習好多!

kkcnine 發表於 22-11-27 00:36
我上年2個offer 都有,我揀左sscps,因為我仔係鬼馬型,中意玩,學術程度中等,我覺得sscps會較適合我仔,so ...

我的大仔是文静,現在讀傳統谷的私小。雖然成績可以,但是更加文静。聽到你的大仔自信大左,真的覺得st stephen 是我心中所想的。請問插班是考讀緊嗰年,定apply嗰年呀?我細女下年小一,將會parent child interview。雖然路還很遠,但希望最後可以好似你一樣一齊讀st stephen. 非常感謝!

ssmlee 發表於 22-11-28 08:57
我的大仔是文静,現在讀傳統谷的私小。雖然成績可以,但是更加文静。聽到你的大仔自信大左,真的覺得st st ...
以我經驗, 如果你唔想大仔繼續係咁樣你真係快啲轉。我大女係三歲前都係鍾意玩學得比較活性格好sharp, 之後幼稚園入咗女龍, 好明顯性格大逆轉, 而家六年級已經好靜, 但係要變已經好難~ 所以細仔揀小學, 好感恩個天俾sscps offer我地~

yubaba 發表於 22-11-28 10:07
以我經驗, 如果你唔想大仔繼續係咁樣你真係快啲轉。我大女係三歲前都係鍾意玩學得比較活性格好sharp, 之後 ...

路過, 原來真係會咁
我都識人話個囡係咁, 小二急急轉校
學校對性格塑造真係好緊要

以我經驗, 如果你唔想大仔繼續係咁樣你真係快啲轉。我大女係三歲前都係鍾意玩學得比較活性格好sharp, 之後 ...

我都希望可以成功轉到,謝謝你的分享

我都好希望細女攞到st stephen offer.我應該係最後嗰D見

如果唔介紹學費同距離,應該揀st stephen無誤吧?幾年前我地最後turn down咗offer,因為小朋友暈車浪

ssmlee 發表於 22-11-28 08:57
我的大仔是文静,現在讀傳統谷的私小。雖然成績可以,但是更加文静。聽到你的大仔自信大左,真的覺得st st ...

我大仔係舊校成績唔錯,乖仔,老師眼中的模範生,上堂聽書,小朋友好易就satisfy 自己,無乜motivation 去接觸挑戰,因為老師都話他乖仔

我好衰,我覺得世界不至於係這樣,安份守己係重要,但其實世界係好大,有好多叻人勁人,所以好大膽去幫他轉。撞上疫情,無乜點返學,他都要較長時間去適應!

雖然他而家未至於話好大膽,好talkative ,好social個種人,但對我而言,他係進步了很多!

希望幫到你

kkcnine 發表於 22-11-28 22:23
我大仔係舊校成績唔錯,乖仔,老師眼中的模範生,上堂聽書,小朋友好易就satisfy 自己,無乜motivation 去 ...

謝謝你的分享。我也覺得這世界很大,有很多叻人,要站得住真的有很多原素。

如果錢和距離唔係問題, 我會選擇sscps 當中考慮到個人喜好(鍾意學得活一點), 語境和校舍.
高主教對我來講唔算太吸引, 傳統, 大班. 亦有朋友初時讀覺得幾好, 但再讀上去話班中好多人想轉校. (我只係聽返來, 未有深究原因).
當然, 如果你小朋友睇落係適合傳統教學, 咁又另一考慮.
‹ 上一主題|下一主題