用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St stephen(Stanley) vs 高主教
go

St stephen(Stanley) vs 高主教

呢兩間各有什麼優劣? 小學好似sscps好D(多元化、但又著重學術), 但中學又點呢? SSC好似唔係好公開DSE成績,好難比較~ 如果以留港升學至高中, 大家會揀邊間?

如果地理位置不太問題,應該必揀聖士提反吧?

Cfwongthomas 發表於 22-11-18 08:39
如果地理位置不太問題,應該必揀聖士提反吧?
地理位置無問題,我正正住係兩間學校中間~ 我有D擔心升中/中學問題, 好似唔係咁清楚聖提中學情況, 如DSE成績及學生靠DSE入讀大學能力......

回覆樓主:

收到sscoffer了嗎 你幾時parent in的哦?

jimmmmmmmmmmmm 發表於 22-11-18 17:26
收到sscoffer了嗎 你幾時parent in的哦?
Yes. 31/10 parents interview.

yubaba 發表於 22-11-18 09:19
地理位置無問題,我正正住係兩間學校中間~ 我有D擔心升中/中學問題, 好似唔係咁清楚聖提中學情況, 如DSE成 ...

SSC 今年HKU 醫科入咗6 個cuhK medicine 1 個。你上佢FB 睇吓。
同事小朋友考IB, 入咗劍橋

popofat 發表於 22-11-18 19:55
SSC 今年HKU 醫科入咗6 個cuhK medicine 1 個。你上佢FB 睇吓。
...

dse 入 定 A level 定 IB 入?

回覆樓主:

同事個女,岩岩果屆SSC畢業,考IB,入咗中大神科GBUS. SSCPS升上去的。

雖然SSCPS今年轉新校長,但都睇好。

我11月初interview,未有消息。

yubaba 發表於 22-11-18 00:20
呢兩間各有什麼優劣? 小學好似sscps好D(多元化、但又著重學術), 但中學又點呢? SSC好似唔係好公開DSE成績, ...
如果唔需要考慮車程及學費,我會揀SSC.

bbchu0316 發表於 22-11-18 20:22
dse 入 定 A level 定 IB 入?

CuhK 個DSE. HKU 果幾個冇寫。你去SSC FB 睇.有相有人名

popofat 發表於 22-11-18 19:55
...
咁一間學校有六個medi都應該真唔錯~

SaladHe 發表於 22-11-18 20:28
同事個女,岩岩果屆SSC畢業,考IB,入咗中大神科GBUS. SSCPS升上去的。

雖然SSCPS今年轉新校長,但都睇好 ...
一向都聽到呢間學校有大量學生會去外國升學, 咁而家都聽到有好多即使讀iB都留港升大學, 感覺有兩手準備, 好唔錯~

PTL_L 發表於 22-11-18 20:46
如果唔需要考慮車程及學費,我會揀SSC.
可以分享原因嗎?

yubaba 發表於 22-11-19 09:55
可以分享原因嗎?
雙學制好吸引,其實而家好多人都知道考IB/Ialevel經non jupas入大學既好處,另外,校舍真係靚到不得了。

yubaba 發表於 22-11-19 09:52
咁一間學校有六個medi都應該真唔錯~

今届SSC DSE 第一名和第二名讀了港大金融計量和港大法律;六個medi不算今届最top

yubaba 發表於 22-11-19 09:55
一向都聽到呢間學校有大量學生會去外國升學, 咁而家都聽到有好多即使讀iB都留港升大學, 感覺有兩手準備,  ...

最终畢业around 110 students

wejiyu 發表於 22-11-19 22:18
最终畢业around 110 students
中學? 唔出奇, SSC出名多人留學, 請問知道中一入學人數嗎?

wejiyu 發表於 22-11-19 22:15
今届SSC DSE 第一名和第二名讀了港大金融計量和港大法律;六個medi不算今届最top
...

都唔錯~ 但睇學校成績我唔會只睇一兩個最top, 只係佢一向太不透明~

yubaba 發表於 22-11-20 09:09
中學? 唔出奇, SSC出名多人留學, 請問知道中一入學人數嗎?

中一入學200人

yubaba 發表於 22-11-20 09:13
都唔錯~ 但睇學校成績我唔會只睇一兩個最top, 只係佢一向太不透明~

要睇學校FB,有detail數据;IB超40分的有65% and ….