用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 依家返港,是否只需要在機場做快測就可以? ...
go

[英國] 依家返港,是否只需要在機場做快測就可以?

如題

如果你指係到咗香港後,機場係做PCR(撩喉)唔係快測

飛前才是快測

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/concise_guide_inbound_ENG.pdf

請問回港人士, DAY 2/4/6 去做檢測係咪都要登記O左檢測至免費?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

我有個問題,如果有人來港幾日,又去東南亞幾日,又番香港幾日,又再去第二度幾日,出出入入咪完成唔到0+3要求做既三次PCR? 咁點?

Jennie 發表於 22-11-16 16:20
請問回港人士, DAY 2/4/6 去做檢測係咪都要登記O左檢測至免費?

是,安心出行內有一個叫做「檢測登記碼」。登記完有個QR code,到時去檢測就是免費

Yanamami 發表於 22-11-16 16:30
我有個問題,如果有人來港幾日,又去東南亞幾日,又番香港幾日,又再去第二度幾日,出出入入咪完成唔到0+3 ...

要去特定網址,申報你幾時會離開香港,不能夠完成整個PCR檢查

babykidss 發表於 22-11-16 10:08
如題

正確來講,到咗香港機場,只會同你採樣一次喉嚨。樣本會同時做快測,兼且會送去做PC R。當你到達入境關時,會確認快測是否陰性

Yanamami 發表於 22-11-16 16:30
我有個問題,如果有人來港幾日,又去東南亞幾日,又番香港幾日,又再去第二度幾日,出出入入咪完成唔到0+3 ...

入香港會收到sms檢測期內離開香港有條link申報,保留boarding pass是常識保障自己

即係連外國遊客來幾日都要下載安心? 又要寫晒電話地址私人資料?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-11-16 20:34
即係連外國遊客來幾日都要下載安心? 又要寫晒電話地址私人資料?
...

係呀,之前有個什麼律師會議政府比豁免

Jennie 發表於 22-11-16 20:34
...

應該如果願意自費檢測,外賣和不進入某些場所,可以唔需要下載安心出行

joymama 發表於 22-11-16 20:55
應該如果願意自費檢測,外賣和不進入某些場所,可以唔需要下載安心出行
...

但day 2 / 4/ 6 都要去社區做pcr 喎,即係一樣要響安心做登記

Jennie 發表於 22-11-16 21:27
但day 2 / 4/ 6 都要去社區做pcr 喎,即係一樣要響安心做登記?

唔一定要去社區中心,可自費到經政府認可本地醫療檢測機構採樣檢測都可以

joymama 發表於 22-11-16 22:42
唔一定要去社區中心,可自費到經政府認可本地醫療檢測機構採樣檢測都可以
...
呢個政策咁麻煩, 會吸引到遊客咩? 除非全部都豁免....否則真係拖累經濟.

Jennie 發表於 22-11-16 22:47
呢個政策咁麻煩, 會吸引到遊客咩? 除非全部都豁免....否則真係拖累經濟. ...

已經拖累左好耐,堅持消滅病毒,預左要付出。

呢個政策咁麻煩, 會吸引到遊客咩? 除非全部都豁免....否則真係拖累經濟. ...

個答案已經係常識

回覆樓主:

其實到出平暑假,會唔會唔需要再做檢測呢?

認同認同,超認同。我都想鬧佢,拖累成個香港,激死人。

joymama 發表於 22-11-16 16:49
正確來講,到咗香港機場,只會同你採樣一次喉嚨。樣本會同時做快測,兼且會送去做PC R。當你到達入境關時 ...

聽講0+3後已經無咗快測,只需留樣本做pcr