用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 岩岩開始 研究 國際學校
樓主: Ckpang122
go

[小學] 岩岩開始 研究 國際學校

Esf waiting list超長, 真係唔好淨係旨意佢, 應該將符合自己要求的學校都報。

回覆 nhtnth 的帖子

HKCA PLK

如果樓主屋企無語境,又想幫小朋友操好啲英文考IS,可以考慮Anfield幼稚園,睇住同班同學仔K1唔係好識講英文,一年後可以流暢溝通。
而且Anfield本身都有小學,算係一個好嘅Backup(利申:前Anfield幼稚園用家)

964000 發表於 22-11-18 13:32
相信初為人父母都經歷過IS vs LS的階段,如果愈早決定到,可以煩少好多。
可以參加下IS學校攪的playgroup ...

贊成。去多啲open day會有好多新發現。最好係連諗都冇諗過要讀嗰啲學校都去下。我都去唔少,以為好啱心水嘅,去完覺得麻麻;本身冇諗過讀純八卦嗰啲,又覺得大開眼界。

回覆 Ckpang122 的帖子

如果真係打算行國際條路,K2就好轉去國際學校。報讀英制year 1的話,K2上學期就已經要去面試。如果小朋友唔識英文,真係好難面試成功。如果year 1好彩俾你考到國際學校,但小朋友英語水平唔夠,返到學點聽得明老師教academic嘅嘢呢。另外,家長英文反而唔係重點,如果家長英文唔好,甚至建議家長喺屋企唔好同小朋友講英文,免得小朋友學咗港式英文。

flora625 發表於 22-11-19 12:43

HKCA PLK
除左Hkca plk 同區KIS KCIS 有冇咩comment ma?

我小朋友冇讀過其他學校,所以比唔到comment 呀。我地有去KIS上過一段時間的游泳課,我自己個人覺得泳池的洗手間及更衣室好似有點日久失修。一入學校門口個空地可能因為長期日照而地面哥一層膠就爛左,有脫落的情況,但又唔覺得學校有維修咁。

你讀Greenfield其實不用擔心,因為是英普國際幼稚園,連續4年我是用家都是net教英文,
孩子們玩都是以英文溝通,而且中文底也很好(已經學埋普通話拼音),
你可以安心讀到K2考IS,或K3考ymca 或其他

其實k2,k3轉IS都未算遲,只要本身小朋友可表現出足夠能力可用英語学習同溝通,所以要視乎小朋友本身,因為讀任何同一間幼稚園,每個小朋友表現都学習成果都不一樣,至於家長英文能力,係不會影響好大,睇番樓主預計budge和住既地点,ESF CWB係一間不錯選擇,而係ESF小學當中,ESF CWB相对容易d考入(就算無foreign passport ),不過當然都要等,如果樓主最終决定IS,可到时考d無中學或新校的IS,相对容易d快d可入讀,又或還未决定到LS or IS, 可選擇YMCA基信(小學課程本地十IS)

YMCA 是一個好的選擇!

puiyima 發表於 22-11-20 10:16
其實k2,k3轉IS都未算遲,只要本身小朋友可表現出足夠能力可用英語学習同溝通,所以要視乎小朋友本身,因為 ...

十分同意同學校水平也有差易, 我孩子小時候我回維幼做reading mum, 老師會把水平相約的放同一組, 有組反應好快, 亦有要加些廣東語去吸引孩子, 真的要睇家中有無伴讀習慣, 孩子6歲前腦部主管聽覺部分發展最快, 好好把握親子伴讀時光

我小朋友由reception 開始讀KIS, 現在是Year 1. 我及小朋友對學校都好滿意,讀得開心之餘又真的學到野。英文語境完全不用擔心,全班有接近一半小朋友是外藉。中文是繁體字,體育課又有跆拳道及游泳。

2jkidsfather    發表於 23-1-24 13:43
nhtnth    發表於 22-11-22 11:37