用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 岩岩開始 研究 國際學校
go

[小學] 岩岩開始 研究 國際學校

想問問咁多位,資深人士
我仔就黎k1,如果真係要行IS條線係味K2要報學校。
因為本家長英文水平吾係好理想,如果in會吾會構成問題。
如果讀完K3派小學派得吾好先去報IS係味已經太遲
見ESF 都吾係咁易in

主要入讀IS 因為吾想小朋友同家庭受功課所影響

本人小朋吾係讀咩神幼,普通英文綠茵幼稚園

希望有ching /過來人 解答下

萬份感激         

2jkidsfather    發表於 23-1-24 13:41

Ckpang122 發表於 22-11-15 23:52
想問問咁多位,資深人士
因為本家長英文水平吾係好理想, ...

付擔到一開始國際啦,其實就算派得好,都係付出同收成不成正比,付擔不到就冇辦法。
K2報有點遲,要插班(望移民潮繼續),明年報Y1,家中冇語境,要入IS s幼稚園英文才夠,例如tutor times/PIP/ Anfield ,雙語/local 幼稚園國際部那些未必夠,你今年要keep下D英文,主要聽講,其實如果流利的菲傭英文也幫到D。
你住邊區?如果ESF 小學KJS 同SJS N 無係差唔多無機會,一定要入了幼稚園先,除非買50萬nomination right.
另一方法,如果有細的,到時記住報K1, 入到就可以帶埋大的入。
切忌揸唔定主意,兩頭唔到岸。
其實而家家長肯配合,IS中文也不太差,遲啲寫下IS學中文。

其實GF英文好好,我是用家,都多同學k2讀完入到esf!名幼英文未必比GF好,我們參加面試班zoom看到。
GF英普語境一流,我孩子已經有幾個英小/國際offer,不用擔心。

GF大部分時間說英文,多net,小朋友玩多說英文。
可以考慮K2時apply esf或其他國際 mass intake grade1,k3轉,或k3apply宏信,ymca等
Gf不是普通幼稚園,是語境好好的幼稚園

K2 報讀 year 1 或Grade 1的IS 都不算遲

如果新手可以先看看local school和IS的學制,它們是完全不一樣的!IS是完成本地k2就升Year/grade 1,有很多IS本身有幼稚園更會直升,所以不要像一些天真的家長以為K3派得不好才選擇IS,好的IS要一早就報的!

想問問咁多位,資深人士

你趁K2開學時報名,報多幾間,唔會冇機會,ESF 睇你邊區,港島區機會較大。小朋友要保持語境,如果屋企唔講英文,就聽多啲audio books, 去全英語興趣班,甚至睇英文卡通或YouTube。
你話家長嘅英文唔太理想,請問讀寫英文係咪OK ?聽西人講英文都可以嗎?我仔剛轉校到ESF 屬下其中一間學校,家長WhatsApp group要求全英語溝通,老師開家長會亦唔會有翻譯,通告係全英語。我仔以前讀另一間IS,家長會可以申請中文翻譯,但通告都係全英文。所以家長都要留意自己英語程度是否應付到,尤其初小開始入讀的話。
如果只係對口語英文冇信心,應該問題不大,大部份IS面試都只需要見小朋友,部份year 1 interview會見埋家長,不過家長英文程度絕不影響取錄與否。

想問問咁多位,資深人士

你邊區,budget? 要縮窄範圍先可以give more specific advice
新界區如果限budget 的選擇不多。

mandy_ng207 發表於 22-11-16 11:18

你趁K2開學時報名,報多幾間,唔會冇機會,ESF 睇你邊 ...

請問邊間IS可以申請中文翻譯?

想問問咁多位,資深人士
最遲一定要k2報國際學校,之後英文底 relatively越來越薄就好難入
ESF條隊太長 有冇考慮其他 Selective 的 IS?如果冇頭緒,可以報定 Singapore Int'l先

eit2003 發表於 22-11-16 16:01
最遲一定要k2報國際學校,之後英文底 relatively越來越薄就好難入
ESF條隊太長 有冇考慮其他 Selective 的  ...

FIS, SIS, CIS K2都有mass intake
另外新校應該插班都唔難入(多在新界)
所以要睇住邊和budget才plan到

964000 發表於 22-11-16 17:10
FIS, SIS, CIS K2都有mass intake
另外新校應該插班都唔難入(多在新界)
所以要睇住邊和budget才plan到
個人認為IS新校真係唔抵讀,除非出港島好遠

ts02357721 發表於 22-11-16 14:47
請問邊間IS可以申請中文翻譯?

Anfield School (小學)

eit2003 發表於 22-11-16 17:52
個人認為IS新校真係唔抵讀,除非出港島好遠

係呀,不過如果冇得揀又想讀IS都冇辦法, 所以有時早些plan好D可以慳唔少

回覆樓主:

如果唔介意細校,YMCA都可以考慮,英式私校,中文可選local 課程,老師盡責有愛心,Admin 全部識中文,有部份teacher assistant 都識中文!校車有好多條線(九龍,新界,東涌,馬灣都有)!學費已連雜費!其他費用例如校車,lunch, 課外活動都相對平, 今年仲有二手校服,好環保!

回覆樓主:

本人住將軍澳 最理想 九龍 如果香港島 都好盡

回覆樓主:

本人預算13 to 15萬1年學費,同想問下其實有咩雜費

tcdino 發表於 22-11-16 08:42
其實GF英文好好,我是用家,都多同學k2讀完入到esf!名幼英文未必比GF好,我們參加面試班zoom看到。
GF英普 ...

希望係咁 ,見大多人都係討論esf,多

Ckpang122 發表於 22-11-16 21:04
本人預算13 to 15萬1年學費,同想問下其實有咩雜費

13-15萬都好多選擇喎
我講返我女學校呢個range學費的傳統IS(非ESF):
真係冇雜費呢個item
學費巳包書薄練習,成個小學不用買textbooks
小時候Readers無限量免費供應
校服(有D連校服都冇慳返)
電腦chromebook 學校提供(中學自己)
一般outing去郊野公園/中央圖書館trip 唔洗錢(除非要入場費例如睇kidsfest show)
課外活動:學校老師負責的包括Sports Team, choir, cooking 等免費, 請外人的例如劍擊,Jazz,Minecraft 就要收費,都係optional 參加, 我印象中ESF的活動多數要收費及小學少Sports team(有錯指正),學費已反映。
學校旅行:小學會一年一次去離島那些adventure camp, $1500兩日,中學(冇疫情時)會飛外國(optional, 有人留港有人返大陸)。
Xmas bazaar (optional買$200 coupon玩遊戲食野)
同學生日會無數(禮物$200-300@) Donation : optional 自己上網按website link捐,完全冇壓力。
我反而覺得IS先唔會整幾廿樣收費賺你錢。

Ckpang122 發表於 22-11-16 21:05
希望係咁 ,見大多人都係討論esf,多

因為ESF係大戶,香港一半IS學位都是ESF.

建議讀完K2就轉埸去IS 嘅Y1; 如果仲有機會,可以留意有冇國際學校的幼稚園可以報名,美制同英制在收生年紀上有不同。