用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 C!DC 究竟佢係點運作呢?!
go

[學校] C!DC 究竟佢係點運作呢?! [複製鏈接]

香港C!DC某中心會自稱有治療師做言語/職業治療,佢係點運作呢?!

首先搵私人機構(通常係新開),同佢講借場地俾佢地做,另一方面同家長講我地有治療師,然後兩邊抽佣賺錢,呢個運作本身無問題,不過租借場地中心如果係有問題,好易令原本借場地機構聲譽受損

借場地中心係想洗底,話俾人知真係有註冊治療師做架!(因為之前訛稱自己中心有而最後被踢爆謊言)

個治療師根本唔係屬於中心,如果個治療師做得唔好都唔關佢事,佢可以話我負責借場地來甩身。

另一方面佢好取巧話俾家長知我地有治療師,正常家長唔會知道呢個治療師唔係屬於佢地。治療師做得好,家長以為中心好,然後廣傳口碑。

誰知間中心做某d項目係放低小朋友唔理,小朋友見到彈床千秋玩具自然去玩,邊識話做咗咩訓練呢!就算小朋友講得出佢淨係玩彈床,阿sir/miss坐埋一邊唔理,基於佢地掛住sen名義,要嘈起上來對家長不利,可以話小朋友有言語問題表達錯,事實小朋友是講真話!

注意‼️大多數網頁/facebook話有合作伙伴,會清楚列明是什麼機構/公司

記住‼️間中心係唔會俾家長留係度或睇返小朋友做過乜野,小朋友不善溝通,佢點講都得!

0    0    0    0

如果我有小朋友有呢類型問題需要適切支援,我都唔會放心俾佢係呢間度學習。所有呢類型大肌肉,小手肌、社交溝通呢啲唔係專業人士上課。俾啲實習生/同工教真係咪搞啦👎

回覆 mwong127 的帖子

原來如此,家長真係要多加留意,多謝分享!

CIDC 非意唔好,特別係碩門同觀塘,課室人課越黎越多,課室情況就變差啦。
千祈唔好報呢兩間!

唉,一肚氣
‹ 上一主題|下一主題