用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 南亞幼稚園 你問我答
go

南亞幼稚園 你問我答 [複製鏈接]

3年前搵南亞幼稚園、但沒咩資料,小女依家k3,想分享一下讀南亞幼稚園的經驗,如想練到流利英文口語,好推薦讀! 可以練到英文,但學術方面就要家長自己努力

囡囡就讀的南亞幼稚園是 西太平洋幼稚園,一班22人,我囡個班只有5個本地生,一中一英班主任,英文班主任全是印籍的,中文班主任全是香港人。

中文是廣東話,沒普通話堂(試過唱歌有一首是普通話)所有課程都是超級淺的,中文到依家k3抄寫仲是詞語,寫緊校長、老師、小狗、小貓,沒造句。k3數學學到數1-100,計數只是10以內加法。上堂除中文外全英文,英文書用的同普通卷校一樣,所以對英文校來說是超級淺。有教phonics, 但都教得好慢

學習愉快,輕鬆沒壓力,囡囡很喜歡番學,每月都有學習評估表。

因為疫情k1沒咩上過堂,k2下學期番左2個月。除超級淺的英文書外,有校本課程,k2下學期有教小朋友觀察四季景色和花園內的動植物。k3到依家翻了2個月學,學了太陽系八大行星。

校內英文語境很好,囡囡跟小朋友溝通也是用英文。老師表示囡囡英文好talk得,講得流利有自信,中文就麻麻。

升小方面,要升直/私的話,要家長自己努力,學校沒back up. 過往2年,66位畢業生,每年各有一個升林文燦(問過老師都是外籍學生,不是本地學生)大部分南亞小朋友升油麻地街坊會小學,其他本地生升小都是普通資助學校,沒咩特別

1    0    0    0

回覆樓主:

好奇你點解搵南亞學校讀

dreamboy_man 發表於 22-11-16 13:08
好奇你點解搵南亞學校讀

因為錢呀撞正疲情,N班讀左Harts樂希兩/三個月,過完年就爆肺炎,等到4月都沒復課,而N班當時是沒任何support, zoom都沒, 剩是識收錢, 一個月$6800, 停課都照收全額,火都黎,白交左幾個月學費, 但得個桔所以退左學。
一心升小想報直/私,所以一定要有英文語境。K1/K2加加埋埋都停左近一年學,十分慶幸當初決定讀南亞幼稚園。K1/K2因為疲情我地都沒外補,但因為在幼稚園,小女已經慣左講英文,在家是講中文,9月K3開學後,上左4堂英文面試班+4堂英文故事班,10月就去左面試。

好幸運地, 作為非教友,非舊生,非該校幼稚園生,第一輪收生已有St. Clare offer

回覆樓主:

原來係咁,我知都有d人對南亞裔有歧視。不過呢,南亞都有分level架嘛。住劏房新移民同投資移民都有分別啦

foxfoxfoxchan 發表於 22-11-17 11:29
因為錢呀撞正疲情,N班讀左Harts樂希兩/三個月,過完年就爆肺炎,等到4月都沒復課,而N班當時是沒 ...

請問學費大概幾多?

dreamboy_man 發表於 22-11-17 19:56
原來係咁,我知都有d人對南亞裔有歧視。不過呢,南亞都有分level架嘛。住劏房新移民同投資移民都有分別啦
...
係呀好多人都睇不順眼南亞,但其實南亞好乖,全班頭3名有2個是南亞的

supervi 發表於 22-11-18 00:36
請問學費大概幾多?
南亞幼稚園是免費的,同一般券校一樣

回覆 foxfoxfoxchan 的帖子

多謝分享,南亞裔幼稚園資料少之又少,如果家長想要語境,經濟又未必負擔到私校學費,南亞裔幼稚園真心抵讀。
‹ 上一主題|下一主題