用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 還未收到SMC 1st in notice
樓主: DarlingS
go

還未收到SMC 1st in notice  

melodychui 發表於 22-11-17 15:17
早前你說我唔知SMC有中學部,假若我要挑起事端,怎會輕輕一句 感謝賜教。

這裏有兩至三個帖 對SMC 評價不 ...

依家係咪唔睇求位信就唔知,但當年我仔是因為我有send求位信才收了我仔,点解我咁肯定,因為當日是學校打电話比我,講明話校長睇完你封信,依家決定比offer你,你會唔會接受,我即刻話接受,二日後便收到正式信。所以我肯定,最少我囝個case係因為封信而收的。

但時間唔同,依家睇唔睇就唔知,又或是因我咁講之后,學校收到太多信而没法再睇???因為我講完我個case完,收到大量PM,冇一百都一定近百,問我内容講d乜,我回晒所有PM,(沒PM我但因此而俾信學校可能更多)希望唔係因此學校收到太大量相似信而没法去看信,此终大多信,也是extra工作,而信又相近,而影响了學校的判斷方法。

twhkleung 發表於 22-11-17 19:56
依家係咪唔睇求位信就唔知,但當年我仔是因為我有send求位信才收了我仔,点解我咁肯定,因為當日是學校打 ...

遊戲規則經常更改,今年(22年小一)開學前曾出現special interview,邀請曾面試小朋友單獨面見校長。

DarlingS 發表於 22-11-16 06:36
咁我同你應該差唔多, 我都就快唔記得報咗名

冇乜期望啊,因為聽人講越早報越大機會有Offer

依家係咪唔睇求位信就唔知,但當年我仔是因為我有send求位信才收了我仔,点解我咁肯定,因為當日是學校打 ...

請注意:   
好多謝大家PM我,咁信我,我绝对愿意share我寫d乜,但時間唔同,而且,如果大家又講返差唔多既野,我好担心未必幫到大家。

anyway, good luck.

想問下,SMC 2nd in 後,係唔係會出信通知得定唔得?還是好似報左名咁,要慢慢等?

grmjessica 發表於 22-11-19 10:24
想問下,SMC 2nd in 後,係唔係會出信通知得定唔得?還是好似報左名咁,要慢慢等?
...

上次見完佢話兩星期會收到通知,身邊有人見完下星期收電話3rd,我就等足三星期先收到waiting信,話8月有位再call   

JennK 發表於 22-11-19 11:40
上次見完佢話兩星期會收到通知,身邊有人見完下星期收電話3rd,我就等足三星期先收到waiting信,話8月有位 ...

昨日小兒面試首次面試,咁會幾時先收到第二輪面試或結果?

Jessica0718 發表於 22-11-19 12:24

我果日in完,佢話結果會兩星期通知。
你尋日in,如果有3rd in,最快25号之前應該收到call。如果waiting,應該12月2~9号左右收到信通知。應該就係咁計

Jessica0718 發表於 22-11-19 12:24

我睇錯,原來你係1st in?

咁等下啦,要一個幾月先收到2nd in email,waiting就係收信,你預一月啦,無咁快   

JennK 發表於 22-11-19 12:34
我睇錯,原來你係1st in?

咁等下啦,要一個幾月先收到2nd in email,waiting就係收信,你預一月啦,無咁 ...

要等一個月  唔該曬

回覆 melodychui 的帖子

Smc真係多net喎

最後一日報名,終於收到下個星期去interview

Yukipooh 發表於 22-12-2 11:52
最後一日報名,終於收到下個星期去interview

請問1st大約會問咩問題?同埋要唔要見家長?

one2one 發表於 22-12-14 07:57
請問1st大約會問咩問題?同埋要唔要見家長?

1st in 唔會有什麼古怪問題,讀書一定有。最快2nd in才見家長。詳細留意過去EK有關SMC的討論,理解學校收生方式和等候時間。

回覆 melodychui 的帖子

我阿女小三插班入讀SMC,原本她的英文已經很不錯,怎知入讀後,她的英文成績是低過平均。學校的英文教材是學校自訂的,經過兩年的努力,她的英文成績已經是高過平均。現在,她就讀中三,可以閱讀成人的英文書籍,對此我感到很滿意。她也喜歡看英文的documentary,無須看字幕,也明白內容,即使很快的英語,她也聽得明白,會話也是非常流暢,所以我對SMC感到很滿意。

回覆 cherrieshum 的帖子

請問介唔介意講小朋友由邊間小學插班入?我地上月中先1st in係咪差唔多會知有無2nd? 會mail定寄信?

請問first in之後waiting係咪寫求位信都無用?

mavis222 發表於 22-12-14 13:52
請問first in之後waiting係咪寫求位信都無用?

我地係2nd后waiting,1st之后waiting,真係唔知,sorry,或者睇下有冇其它網友可分享下!

cheermonkey 發表於 22-12-14 12:29

請問介唔介意講小朋友由邊間小學插班入?我地上月中先1st in係咪差唔多會知有無2 ...

我問過佢話要一至兩個月先會知有冇2nd in

cheermonkey 發表於 22-12-14 12:29

請問介唔介意講小朋友由邊間小學插班入?我地上月中先1st in係咪差唔多會知有無2 ...
荔枝角天主教。荔天除了英文,其他科目都比聖瑪加利深