用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 還未收到SMC 1st in notice
樓主: DarlingS
go

還未收到SMC 1st in notice   [複製鏈接]

melodychui 發表於 22-11-15 18:13
不是不和,是好奇樓主話SJC港式英語,為何現在報SMC。

SMC是直資,有絕對資源去聘請NET教師?我不是說SMC ...

Deleted........

73662710 發表於 22-11-15 22:07
smc 英文一定強過sjc啦!Intake就無sjc咁好,咁人地正增值高嗎?

兩間不同風格學校,若是我都會選SMC。不過,這間學校英文語境是否強,這不是考慮問題,我喜歡有中學部。

melodychui 發表於 22-11-15 19:37
我只是講要搵一間全NET模式少之有少,
而我見到你問SMC面試,覺得奇怪咁肯定SMC完全符合你要求的語境?

Deleted

melodychui 發表於 22-11-15 22:10
兩間不同風格學校,若是我都會選SMC。不過,這間學校英文語境是否強,這不是考慮問題,我喜歡有中學部。
...
Deleted......

73662710 發表於 22-11-15 22:19
哦! 乜你唔知SMC都有中學部嗎?
你掌握的資料都算少,難怪比人串!

原來你覺得我唔知SMC有中學部,明白哂,感謝賜教。

我最後一日報名,未收到通知

melodychui 發表於 22-11-15 18:13
不是不和,是好奇樓主話SJC港式英語,為何現在報SMC。

SMC是直資,有絕對資源去聘請NET教師?我不是說SMC ...

咁你真係要多啲做research喇
唔係用學費,直資咁單向下定論

Cake_lover 發表於 22-11-16 01:25
咁你真係要多啲做research喇
唔係用學費,直資咁單向下定論

我少少明白佢嘅, 冇乜offer 在手, 但有 SJC, 有機會讀(或讀梗)梗係唔想人踩佢既。 (我當年都係咁)

但係真係錯晒囉。 SMC 同 SJC根本冇得比! 要撐SJC 就去返SJC 啦! 呢個post 開黎討論SMC!

SMC 學費合理, 有語境, 校舍算大,師生比例高,成績又唔錯, 地點又近我!Perfect!

SJC 校舍細,連圖書館都冇,每班得個圖書角。書量又少, 仲少過我個書櫃。 又冇中學,又冇突出成績, 愛心? 有D老師都既,不過個我小朋友當年個中文老師成日喺zoom 寸D小朋友 咁囉 (我不是已經說了嗎?你有在聽嗎?你又有什麼問題呢? 你好多問題呀!) SJC 對我來說,只剩下英文!!! 我放棄了聖母,音小,禮賢,啓基,就係因為佢話自己「英文小學」!  結果中英數老師都咁!

Yukipooh 發表於 22-11-16 00:27
我最後一日報名,未收到通知

咁我同你應該差唔多, 我都就快唔記得報咗名

我以為SJC係st Joseph

Jean1769 發表於 22-11-16 08:44
我以為SJC係st Joseph

St Johannes, 在九龍塘窩打老道

DarlingS 發表於 22-11-16 06:33
我少少明白佢嘅, 冇乜offer 在手, 但有 SJC, 有機會讀(或讀梗)梗係唔想人踩佢既。 (我當年都係咁)

...

原來係咁。。。(emoji)(emoji)(emoji)

我見樓上話連SMC 有中學都唔知,無質素的攻擊 SMC,咁真係算吧啦。

Cake_lover 發表於 22-11-16 08:57
原來係咁。。。(emoji)(emoji)(emoji)

我見樓上話連SMC 有中學都唔知,無質素的攻擊 SMC,咁真係算吧啦 ...

佢唔係想攻擊SMC, 佢不知幾恨入到SMC添啦。

因為我在另一個post 評論SJC 的經歷,令佢不滿,又見我在這邊開post… 咪以為我係打手抹黑SJC囉。

DarlingS 發表於 22-11-16 06:33

...
多謝妳詳細講解妳的小朋友在SMC經歷,明白妳轉校的誘因。最初的留言用字令妳感到有功擊性,在這裏先說對不起。
我們產生強烈衝突觸發點 在 學費上,我是不理解妳說付$6000學費不是想得到這種語境,故此我說崇真國際組標榜英普教學,為何SMC能滿足妳的要求,這是我的不解。

對於妳放棄4間學校而選SJC,這個不幸沒有家長希望遇到。

我沒有意圖或企圖發起罵戰,家長的角度只想找一間適合小朋友的學校。至於妳說理解我冇乜offer在手,又唔知SMC有中學部等等...報名前已瀏覽各學校網頁,也看了上年和今年報讀SMC的家長批評留言,是否很希望入這間學校,最終決定權不是我﹗

SJC是其中一間有offer(很多人說亂派offer,願意付留位費數目很少),妳的小朋友果間亦有offer,我的小朋友好鍾意,而對這間學校的批評已瀏覽,妳給這間學校是正面。

最後,如果妳仍覺得我的用語仍不當,絕不介意繼續批判,禍是自己發起的。

melodychui 發表於 22-11-17 01:59
多謝妳詳細講解妳的小朋友在SMC經歷,明白妳轉校的誘因。最初的留言用字令妳感到有功擊性,在這裏先說對不 ...

明白你的情況,其實有唔同的見解好正常,大家應該平心靜氣地討論。就算讀sjc都可以讀得好好。
至於smc, 英文科真係教得好好,口語亦非港式, 學校教得好少grammar, 但可能因為語景好,我手寫我口,小四的writing 水平大概有津校中一水平。

之前因為疫情關係,少實體課,小朋友的口語冇乜進步,今年開始返實體課後,现在的口語已經近native. 佢地在學校用9成英文1成广东话,就算出街,同學們之間也多數用英文溝通。普通話只係上中文時講 。

中文科反而要用九牛二虎之力去push佢地。

73662710 發表於 22-11-17 08:29
明白你的情況,其實有唔同的見解好正常,大家應該平心靜氣地討論。就算讀sjc都可以讀得好好。
至於smc, 英 ...

早前你說我唔知SMC有中學部,假若我要挑起事端,怎會輕輕一句 感謝賜教。

這裏有兩至三個帖 對SMC 評價不佳,不知道這是用家的評價,抑或haters評價。唯一我認同的是,學校寧願向no show的家長招手面試也不願意看求情信,這代表學校對招生要求很高。

腦子十萬個問號。

melodychui 發表於 22-11-17 15:17
早前你說我唔知SMC有中學部,假若我要挑起事端,怎會輕輕一句 感謝賜教。

這裏有兩至三個帖 對SMC 評價不 ...
只是對收生有怨言,唔覺對課程有批評啊!至於收生,學位少,學校也有其難處。

73662710 發表於 22-11-17 16:01
只是對收生有怨言,唔覺對課程有批評啊!至於收生,學位少,學校也有其難處。
...

有一篇是SMC家長對12年學校體驗 對 小學部升中的歷程,作為參考看看。

melodychui 發表於 22-11-17 16:10
有一篇是SMC家長對12年學校體驗 對 小學部升中的歷程,作為參考看看。
主要是針對中學部,其實算中性,有好有唔好。我想每一間學校都或多或少有差不多的問題。
我小朋友打算直升!

回覆 melodychui 的帖子

如果沒猜錯,應該是其中一位資深SMC家長的帖與分享!如果你真的有留意哂或大部份SMC 或妳指的哪位家長的分享,再細爵一下,應該有不同的感受!
~我自己覺得哪位家長係有對SMC有「愛在心中」的感覺!就於家長對自己小朋友,就算有多愛,都要將問題指出,這才是對對方最好,或「真愛」!

~我覺得大部份 smc家長都比較謙厚/謙卑!

~如果無記錯,哪家長的兒子是有中學名校offer的資優生,而第二個兒子都繼續在smc就讀,可以推測他心目中的smc是如何,而又這樣謙卑!

~我想大家對您有些不滿,可能有少少似,人地話何x蓓唔係出色的泳手!李x詩唔係出色的單車手甘!

........ 😂
‹ 上一主題|下一主題