用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想寄郵包點攪好?
go

[加拿大] 想寄郵包點攪好?

新手新手。。。。想寄D衣物、零食、食材、佢用開嘅電子產品俾小朋友。
對住香港郵政Speedpost,好迷惘。。。
大家平時寄件,用咩公司?
寄件有咩要注意?請教一下,感謝大家。

pm 發表於 22-11-13 18:23
新手新手。。。。想寄D衣物、零食、食材、佢用開嘅電子產品俾小朋友。
對住香港郵政Speedpost,好 ...

什麼令你迷惘?

你衹需要搞清加拿大海關有乜違禁品,郵局Speedpost有乜唔可以寄,就係咁簡單。電子產品有鋰電池係唔可以寄,衹有DHL FedEx 先會同你寄。

pm 發表於 22-11-13 18:23
對住香港郵政Speedpost,好 ...

加比起其他國家都嚴,寄件物品要逐項明細寫明種類及價錢,亦好容易被打稅。
我唔會寄任何食物/食材,物品過CAD20就會被打稅,好容易就過額,而且運費都幾貴,我多數叫呀仔上 Amazon 自己訂就算。

如果你要寄電子產品,要用 DHL/Fedex,仲要問清楚,如果入面有電池未必比你寄。

而家用乜寄三十幾個國家都要電子報關,詳細列明貨物資料。所以唔使再諗寄食物食材去外國了,好多地方連杯麵都唔得

gogogo333 發表於 22-11-14 08:37
而家用乜寄三十幾個國家都要電子報關,詳細列明貨物資料。所以唔使再諗寄食物食材去外國了,好多地方連杯麵 ...

我聽過帶杯麵過去,佢哋會抽起你包調味粉然後比番個杯麵你

我上星期經 HK post,  speed post寄1個包裹2kg, 寫明3包朱古力 HK$100 for Christmas gift, 1星期到, 不用打稅

回覆樓主:

我上星期都經郵局寄 Speed post. (2 kgs/$ 378)。

入面都係食物 (糖、一蘭拉麵、童聲點心麵). 我報貨值Cad$100 (禮物)都0K,冇事,已經收貨。