用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: dickpoo
go

null  

kirstyau 發表於 22-11-15 10:53
當然,間間女校有自己特質氣質,當年係EK有前輩講過決定唔到時,諗下阿女穿邊件校服最合風格 ...

好多細路,甚至大人唔多接受到著旗袍......

dickpoo 發表於 22-11-13 15:11
很迷惘,唔知點幫小朋友㨂。

本身九龍城區網,啊女表明要讀女校,成績級5內,有直屬中學。

級5咁勁, 梗係  MARYKNOLL + ST.MARY / 英華女 / BPS

HYS公開試成績的確好過MCS
但名氣一定係MCS高 始終地段不同 校舍又唔同

回覆 B.B.BaBa 的帖子

咁深藍色或者淺藍色長衫都ok既, 白色就......

我女幼稚園已經知中學好大機會要著旗袍(幼稚園可以直上小學),因為佢見中學部d姐姐係淺藍色旗袍

小一派左去另一間學校,佢放學返來同我講媽咪呢間學校中學姐姐都係藍色旗袍,不過深色d

0030 發表於 22-11-15 10:50
回覆 Poyau 的帖子

又想問下2022年聯招取錄 ≃ 聯招學位,就係表示雖然聯招取錄92%,但聯招學位可能只有80 ...

2022年聯招取錄學位佔98%
副學位只有教大1個HD派401個取錄
如學校聯招取錄92% 學位應高於80%

係長衫呀,唔係旗袍。旗袍留番遲D選港姐先著。

lot888 發表於 22-11-16 22:27
係長衫呀,唔係旗袍。旗袍留番遲D選港姐先著。

係。果d叫長衫,但太多人當旗袍
長衫有樣好,易熨

回覆樓主:

如果油尖旺一線小學級5,Maryknoll自行機會大唔大呢?

dickpoo 發表於 22-11-13 15:11
很迷惘,唔知點幫小朋友㨂。

本身九龍城區網,啊女表明要讀女校,成績級5內,有直屬中學。

好似話上智喜歡收聖家前列嘅學生,所以自2上智應該安全,至於自一,也要睇吓你哋嘅級一至級四報邊間,Maryknoll通常收幾多個聖家生?

cluo79 發表於 22-11-26 13:55
如果油尖旺一線小學級5,Maryknoll自行機會大唔大呢?

MCS 自行看學業表現 英文成績重要
亦着重面試表現/課外活動及服務
級5有機 機會大少要綜合各方表現

http://mcs.edu.hk/mcs_1213/plan_admiss_f1.htm

Admission Criteria and Weighting (自行分配學位收生準則及比重)

Academic Performance (學業表現), 35%
Conduct (操行), 10%
Extra-curricular Activities & Services (課外活動及服務), 25%
Performance in Interview (onsite / online) (面試表現 [實體 / 網上]), 30%

cluo79 發表於 22-11-26 13:55
新油?(或類似大校,即"新舊大協"四間?新舊油,新大天,太協)
機會應該唔錯,只是假如僅僅前五,就需要睇前五幾個女仔,人地報邊一間啦.極端啲講,前五有四個女仔甚至五個,個個一齊"瑪利",估下,會唔會收四五個?不過,亦似乎唔係個個鍾意跨區瑪利.(當然,本區瑪利失色都少左做第一選擇.從派位結果可以睇出端倪)

如果是謙虛,級一講前五,甘正正常常面試,應OK啦

多口講幾句,如果小朋友外向形,善於社交。MCS及上智,我選MCS,dream school。如果小朋友埋堆有困難,就要多一個考慮。始終同學朋友圈已由瑪小建立,要擠身其中需時,需運,需自我社交能力。除非貴校亦有一幫人晉身瑪記,互相支待。否則上智,英華,BPS可能是更佳選擇。

lot888 發表於 22-11-26 15:47
多口講幾句,如果小朋友外向形,善於社交。MCS及上智,我選MCS,dream school。如果小朋友埋堆有困難,就要 ...

考慮得周到

多口講幾句,如果小朋友外向形,善於社交。MCS及上智,我選MCS,dream school。如果小朋友埋堆有困難,就要 ...
我覺得學校會改變學生性格. 將一個怕羞講野細細聲的小女孩變成一個講野勁自信的大笑姑婆.

回覆 lot888 的帖子

你所講正是當日我考慮大女選校原因

pccw2017 發表於 22-11-26 21:14
我覺得學校會改變學生性格. 將一個怕羞講野細細聲的小女孩變成一個講野勁自信的大笑姑婆.  ...

認同大笑姑婆幾好(emoji)(emoji)有自信!邊間可以咁?

認同要睇要小朋友性格而決定報讀有否直小的學校,但同時唔太認同係因為直小有一班同學一起升上直中而影響。我小朋友學校有直小,但小朋友非直小生,但好快融入當中,亦有同學非直小生,但都要一段時間先可以融入其中,所以呢個文化係小朋友性格影響比有直小一起上直中既關係大。

多餘,小朋友根本唔會咁心機重
人生中最好嘅朋友通常都係中學先識

我講女校直小俾外校生來得純品,可能無人會信,無人會認同我講。