用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無聖誕返香港放假?
go

[英國] 有無聖誕返香港放假? [複製鏈接]

本來都唔安排返香港放聖誕假,阿仔又心思思想返,有差不多1個月假期,但機票又幾貴,直航要$23K, 轉機都要$13K, 煩惱中!
   5    0    0    0

Taimum 發表於 22-11-10 22:39
本來都唔安排返香港放聖誕假,阿仔又心思思想返,有差不多1個月假期,但機票又幾貴,直航要$23K, 轉機都要$ ...

吾貴,我一個月前買 一程轉機、一程直航都要 24k

alima 發表於 22-11-11 00:21

我買左Finnar啦$13K,轉機時間都ok,之前一路都想等下,會唔會開番多啲航班先book,都11月啦,阿仔又話想返,有差不多1個月假期,就貴小小都買啦!你早1個月前真係好貴!

alima 發表於 22-11-11 00:21

我買左Finnar啦$13K,轉機時間都ok,之前一路都想等下,會唔會開番多啲航班先book,都11月啦,阿仔又話想返,有差不多1個月假期,就貴小小都買啦!你早1個月前真係好貴!

加得咁快?  我10月23日響EXPEDIA 買O左直航CX 來回都係$12471 (回港1件/ 回英2件行李). 聖誕怕歐洲航空會罷工, 唔敢搏. 唯一回英時間唔太好. 香港開1335, 到英 2020.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

會返呀!我10月買,返香港直航,另一程轉機$13000有找

10月買,卡塔爾航空,來回都要轉機, 時
間幾好,回香港30kg,回英國35kg,$12k

本來都唔安排返香港放聖誕假,阿仔又心思思想返,有差不多1個月假期,但機票又幾貴,直航要$23K, 轉機都要$ ...

13k好合理,一啲都唔貴。冇疫情都差唔多,永遠十二月回來,一月出發都貴,十幾年都係咁。所以通常開學已經買埋呢套。

Jennie 發表於 22-11-11 11:18
加得咁快?  我10月23日響EXPEDIA 買O左直航CX 來回都係$12471 (回港1件/ 回英2件行李). 聖誕怕歐洲航空會罷 ...

我早你一日在CX官網買,當時好多日子都有位,英鎊1.3K,用信用卡折返港幣都唔到12K,返英果程仲係premium econ。

Band5 發表於 22-11-12 00:27
我早你一日在CX官網買,當時好多日子都有位,英鎊1.3K,用信用卡折返港幣都唔到12K,返英果程仲係premium  ...
你用邊張卡, 好抵喎, 我回英係2件行李. 唔知咩class. 但響官網訂就要1.5K 好貴.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-11-12 00:33
你用邊張卡, 好抵喎, 我回英係2件行李. 唔知咩class. 但響官網訂就要1.5K 好貴. ...

係當時英鎊低,如果揀港幣付款好似係127xx,所以揀英鎊,我自己計係港幣萬一頭,點知結算都要118xx。

當時每日有一兩班返英係econ同premium econ同價,我揀咗班凌晨到英國嘅。

你個價好抵

有,今年年頭買9月翻英國開學,12月聖誕節翻香港,來回直航15xxx,上個月買多兩套來回直航,一套1月翻英國,7月暑假翻香港,一套3月復活節翻香港,4月翻英國

亞仔Y13,十月尾都仲未決定返唔返,我諗下唔返guardian 都係一筆錢,再唔買機票又唔知升到乜天價,千九鎊包兩件行李,宜家二千三百幾鎊回程仲要轉機。

我都係10月中幫我女買來回..GBP1800到啦,回港 PE,返英Econ。
咁都係自己大安旨意,覺得system幫我填的資料唔會錯 (一向都係咁買)....上星期見system話無我女 passport資料,咁我去填,填完話姓名唔match...一睇先發現機票少左我女的中文譯名...由 Chan Tai Man Peter...變左 Chan Peter...
咁打去 CX問,佢都唔知咩原因,可能係買票當日系統出問題,但佢話改唔到過名,要我退票然後自己再買...但來回日子航班都唔同囉.....咁我話我一定要番同兩班機,而且係你地system問題,無理由要我 suffer...

結果擾攘左一輪,佢成功幫我book 返同兩班機,仲mark 到第一行的位 (原來第一行的位唔係全放出來被人揀)...價錢都差不多。唯一就係回英只係Ecomony Light...咁因我女係金 membership,係咪都會有多一件寄倉行李,所以我都 OK.

搞到我宜家每隔幾日都去望下我女機票個名....

Chole 發表於 22-11-13 19:03
亞仔Y13,十月尾都仲未決定返唔返,我諗下唔返guardian 都係一筆錢,再唔買機票又唔知升到乜天價,千九鎊包 ...

同你一樣,阿仔Y13,之前一直無打算聖誕回港,而家見機票轉機都要2千英鎊以上啦,CX都已經一日3班機,應該唔會再加班,唔加班就唔會平啦。

Jennie 發表於 22-11-11 11:18
加得咁快?  我10月23日響EXPEDIA 買O左直航CX 來回都係$12471 (回港1件/ 回英2件行李). 聖誕怕歐洲航空會罷 ...

阿女聖誕回港?你個價位幾好喎
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 22-11-15 09:49
阿女聖誕回港?你個價位幾好喎

佢無mid term 放足一個月咪返嚟。

醒目開學勳章

前兩日訂左CX $12000

peggy 發表於 22-11-16 04:33
前兩日訂左CX $12000

好價喎,官網訂?那天返?
‹ 上一主題|下一主題