用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 特異功能
go

特異功能

想請教下你地,一線/直資小學級頭既學生多唔多同時有特異功能(I mean: music or sports etc) 呢?

eit2003 發表於 22-11-9 23:34
想請教下你地,一線/直資小學級頭既學生多唔多同時有特異功能(I mean: music or sports etc) 呢?  ...

十分之多,唔係點解學位唔難爭

2jkidsfather    發表於 22-11-16 20:52

多 真係文武雙全

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實一個"聰明"嘅人,學野自然快,有"專長"絕對正常

我仔最叻嘅係...讀書!
music/sport 同佢無乜緣份,初小時長項係圍棋,之後係數學同科學比賽
恐龍家

呢個年代d小朋友個個好勁

eit2003 發表於 22-11-9 23:34
想請教下你地,一線/直資小學級頭既學生多唔多同時有特異功能(I mean: music or sports etc) 呢?  ...

音樂: 至少一樣樂器達至少8級, 甚至攞過國際性獎項
體育: 港隊代表, 或經常攞到學界獎項, 又或經常成為爭冠份子既欄路虎

如果未能達到以上標準, 其實對重視呢D既學校嚟講, 同"無"係無分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-12 16:32
體育: 港隊代表, 或經常攞到學界獎項, 又或經常成為爭 ...
欄路虎都比你想到

hkpapa852 發表於 23-1-12 16:32
體育: 港隊代表, 或經常攞到學界獎項, 又或經常成為爭 ...

Exactly , 如果唔係個小朋友真係好有talent , 去到超晒班,真係唔駛浪費時間攪特工,去到小六升中,徹頭徹尾係成績主導一切,提早好好培養小朋友自主學習能力,俾多啲時間佢地休息(早睡),揀一兩樣有興趣的ECA , ( 唔駛迫佢要精的),俾啲中學見到學生不是死讀書,都all-round development 就夠啦。

EK 有人話: 級一都係「特工」嚟㗎,其實都講得啱㗎。

2jkidsfather 發表於 23-1-12 17:17
欄路虎都比你想到
收咗隻欄路虎返嚟,通常會放喺雪櫃
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-14 09:27
收咗隻欄路虎返嚟,通常會放喺雪櫃
或者狠狠地馴服隻虎