用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 esf play visit 取錄機會大嗎?
go

[其他] esf play visit 取錄機會大嗎? [複製鏈接]

想問大家,如果esf收到通知,有個play visit,取錄的機會大唔大呢?
雖然我有睇佢既網站,但都想下各位過來人,有得 in 跟住成功機會係咪就好高?

1    0    0    0

liumeowjen 發表於 22-11-9 15:21
想問大家,如果esf收到通知,有個play visit,取錄的機會大唔大呢?
雖然我有睇佢既網站,但都想下各位過來 ...
主要睇小朋友表現,ESF 老師同我講,
小朋友一定要願意獨立自己行開玩(雖然媽媽可以陪,但唔可以係掹住媽媽隻腳唔肯自己去玩嗰種)
現場要有同父母有不斷嘅英文對答。
老師行埋來同小朋友傾偈嘅時候,要願意答人。

我小朋友係超級內向怕羞,好在當時考K1轉咗做拍片,
否則以上講個幾點我小朋友冇一樣嘢會做到。

有playVisit , 但學校覺得小朋友唔適合一樣會唔收。

希望這些分享幫到你。

回覆 sabsab122 的帖子

唔知係咪疫情影響,我發覺好多兩三歲小朋友係唔睬人

回覆 JKLhome 的帖子

我其實都覺得係,會比較怕生。始終有一段時間都少左出去。

多謝您詳細的解答,不過對於我黎講,真人去好過拍片。因為我拍唔片好唔叻。

始終都係想佢入到既,希望到時阿女可以有好的表現。不過今年只可一個家長去。

你今年k1?
so far你覺得點?

liumeowjen 發表於 22-11-10 07:57

多謝您詳細的解答,不過對於我黎講,真人去好過拍片。因為我拍唔片好唔叻。

係呀今年K1. 聽聞間間幼稚園都好唔同。
我小朋友係Abacus,
So far 我覺得軟件好好,
老師同埋全部職員(包括校車司機&姨姨)都係好caring & friendly.
Admin/家校溝通良好,資源充足(好多家長seminar),課程安排等全部都好滿意。
令到內向怕羞嘅小朋友都會好喜歡返學。

但硬件如校舍真係比較舊,廁所比較污糟,衛生整體都係below average.

起初會好介意,不過間學校嘅好處已經compensate 返。

liumeowjen 發表於 22-11-10 07:57

其實就算拍片都唔需要太擔心,因為國際學校其實唔會好似本地私校咁要5分鐘之內做好多技能出嚟,
什麼自我介紹、唱歌、講故事、讀flash card lee d 國際學校係會ban,
總之Train 出來/背script 嘅野全部fail.

純粹影住個小朋友在家/公園玩就可以(仲可以拍成10分鐘唔使點剪)

重點係影到個小朋友識得自己玩,同埋同其他人溝通。

自我介紹、唱歌、講故事、讀flash card lee d ..我都無係個女報n班拍出黎最後只要係拍片既feedback 都唔太理想
有d有得入既,不過係waiting囉,好彩面對面interview 個間收左佢讀n,我真係感恩架啦!

其實十劃都未有一撇,我只係有得 play visit乍,我真希望阿女女可以入到,我唔想佢行傳統路線,我會覺得佢辛苦我都辛苦。同埋因為daddy 係外國大既,唔識中文,所以我女而家係只講英文,所以我in 傳統k都覺得有d輸蝕。
所以先上黎問下,有得in會唔會已經算機會好大,我只報左呢一間國際k,因為我想一路龍。
不過如果唔得,可能我俾佢而家間幼稚園算數,小學再in過。

liumeowjen 發表於 22-11-10 13:59

自我介紹、唱歌、講故事、讀flash card lee d ..我都無係個女報n班拍出黎最後只要 ...
I see, 其實只要你小朋友唔怕生,
肯講嘢肯自己玩就OK 㗎啦。
K1係完全沒有學術或技能方面嘅要求。

Btw, 國際學校一條龍都有其他選擇,
你都可以報下FIS, NAIS, Kellete 個d

坦白我地只係aim efs因為唔駛一定買債卷,同學費都比較便d。雖然講得太遠,但我心儀佢香港島西區小學location
同埋會唔會番外國,所以唔想買債券個d
咁揀一條龍就梗係因為唔想k123要係咁谷佢。
而家阿女讀梗間n都係happy school ,佢成日同d同學仔有play date 好開心。
我地普遍都無乜俾小朋友學d乜野呀。大家都岩chanel ,好怕咁細個就狂競爭。
我入過下mama group,個但唔夠2天,我leave左了。
而家佢d同學既parents都係外國番黎或者係expat ,佢地打算一係係呢間讀到k3 (卷校)再轉efs ,唔收就讀Catholic Mission,我都有諗過如果今年唔收都可能咁樣算數。

因為佢地都話唔知幾點會離開香港。大家都認同香港國際學校學費都算平

sabsab122 發表於 22-11-10 12:36
其實就算拍片都唔需要太擔心,因為國際學校其實唔會好似本地私校咁要5分鐘之內做好多技能出嚟,
什麼自我 ...
收到Email 今年講明要拍片2.5至5分鐘,但無你講可以拍成10分鐘咁誇張

liumeowjen 發表於 22-11-10 13:59

自我介紹、唱歌、講故事、讀flash card lee d ..我都無係個女報n班拍出黎最後只要 ...

你這個背景收的機會非常大,到時只要正正常常做返自己都會收,如果daddy平時有互動開,叫daddy(native speaker )去陪埋in更好。
報IS的K1唔洗讀flash card背台辭講故事朗誦腔呢D,佢地會覺得好怪獸好做作local school先興呢D,IS做返自己最自然便可

sabsab122 發表於 22-11-9 23:04
主要睇小朋友表現,ESF 老師同我講,
小朋友一定要願意獨立自己行開玩(雖然媽媽可以陪,但唔可以係掹住媽 ...

我地前幾日去左wks play visit,group in,5-6個families一齊,老師首先介紹下學校,行行下有一個小朋友喊,一陣都無再喊了,大家再入一間課室,其他小朋友各自自己玩,老師主要同爸媽傾幾句,問下小朋友平時講唔講英文,邊個湊多,30min內完成,無聽到有小朋友講英文,連名都無問佢地,咁多人一齊唔喊肯玩已經好好。

回覆 964000 的帖子

我老公就係非常反對咁拍片,上年我都只係 一條片send 兩問我都希望可以入到,因為幾年前我聽過太多人爭
連interview 機會都冇或者in 左waiting 都有排等
不過個日我要番工,都係老公去架啦

回覆 glo000 的帖子

邊一間?

liumeowjen 發表於 22-11-10 18:09

我老公就係非常反對咁拍片,上年我都只係 一條片send 兩問我都希望可以入到,因為幾年 ...

如果報 IS 一般生活片段已ok, 我朋友求其錄了兩兄弟一起玩時非常流利地互窒都收了他。
不過有得揀我都prefer面見

liumeowjen 發表於 22-11-10 18:12

邊一間?

Wu Kai Sa

上年報n,多係報傳統幼稚園,因為我要報屋企附近。我見到video d要求,覺得無乜可能做到wor (除非真係日日train)
我先生就係唔想咁樣train小朋友,所以d片都一般般,結果咪waitng多
呢度都令我反思,傳統係咪岩佢呢,同埋咁細個咁迫佢有無意義呢。
假設入到名幼,但呢三年都要力谷,我真係覺得佢辛苦,我又唔開心。不如試下申請efs啦
其實讀傳統就算學費平左或者免費,俾佢學咁多野,咪又係係番度。

唔該晒,原來我睇漏左wks hahah
咁d老師全程都唔知邊個學生打邊個?

kizeverywhere 發表於 22-11-10 15:47
收到Email 今年講明要拍片2.5至5分鐘,但無你講可以拍成10分鐘咁誇張

邊間又要拍片

‹ 上一主題|下一主題